• Посилання скопійовано

Помилкова виплата винагороди гіг-спеціаліста на його рахунок ФОПа

Резидент «Дія Сіті» помилково виплатив винагороду гіг-спеціалісту на його рахунок ФОПа. Які наслідки і ризики для резидента, якщо в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ відображено винагороду гіг-спеціалісту?

Частина 4 ст. 4 Закону №16671 передбачає, що для провадження господарської діяльності резидент «Дія Сіті» має право залучати працівників на підставі трудових договорів (контрактів), гіг-спеціалістів — на підставі гіг-контрактів відповідно до цього Закону, а також підрядників та виконавців, зокрема фізосіб-підприємців, — на підставі інших цивільно-правових чи господарсько-правових договорів у порядку, визначеному законодавством.

1 Закон України від 15.07.2021 №1667-ІХ «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

Тому не дивно, що у резидента «Дія Сіті» працює гіг-спеціаліст, який є підприємцем.

Водночас Закон №1667 не містить норм, які б забороняли гіг-спеціалісту паралельно бути підприємцем, але укласти гіг-контракт із резидентом «Дія Сіті» може тільки як фізособа.

Про це йдеться у ЗІР, підкатегорія 107.01.01.

У додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ відображена резидентом «Дія Сіті» винагорода гіг-спеціалісту є правильною, бо вона такою і є. А те, що ця винагорода помилково перерахована на підприємницький рахунок, не означає, що потрібно уточнювати додаток 4ДФ.

Вважаємо, що в цій ситуації варто зробити повернення коштів як помилково перерахованих.

Отже, виявивши помилкове перерахування коштів, потрібно надіслати неналежному отримувачеві вимогу повернути суму переказу, зазначити дату перерахування коштів, точну суму і банківські реквізити платника для повернення коштів, а також строк для виконання вимоги. Також і сам отримувач-ФОП може негайно повернути помилкові кошти на той рахунок, з якого вони надійшли, без отримання вимоги від платника. Докладніше про це ми написали в «ДК» №19/2024.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру