• Посилання скопійовано

З відрядження у щорічну відпустку: відшкодування вартості зворотного квитка

Працівник неприбуткової організації їде в закордонне відрядження і після його закінчення залишається за кордоном у щорічній відпустці. Повертається тільки після закінчення цієї відпустки. Чи може неприбуткова організація відшкодувати повну вартість зворотного квитка? Чи є це додатковим благом?

Працівникам, які скеровуються у відрядження, виплачуються: добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати з найму житлового приміщення у порядку і розмірах, установлених законодавством (ст. 121 КЗпП та пп. «а» п. 7 розділу ІІІ Інструкції №591).

1 Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.1998 №59.

Якщо дата на транспортному квитку не збігається з датою прибуття працівника з відрядження згідно з наказом про відрядження, з дозволу керівника підприємства береться до уваги затримка у відрядженні на вихідні або святкові й неробочі дні (п. 7 розділу І Інструкції №59). Тобто для роботодавця підставою для компенсації вартості зворотного квитка для працівника була б його затримка на вихідні, святкові дні.

Нагадуємо, що ця інструкція є обов’язковою для виконання бюджетними підприємствами, для приватних — як рекомендація, і вони можуть застосовувати власне положення про відрядження.

Щодо компенсації вартості зворотного квитка, то не так давно податківці в ІПК від 22.01.2018 №242/Ш/99-99-13-02-03-14/ІПК зазначили: якщо дата у квитку не збігається з датою закінчення відрядження (в описаному випадку затримка відбулася через відпустку), то вартість такого квитка включається до оподатковуваного доходу фізособи й підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%. У цьому листі податківці спираються на норми Інструкції №59 та Постанову №981, хоча самі ж і зауважують, що приватні підприємства й організації можуть використовувати Інструкцію №59 як допоміжний (довідковий) документ.

1 Постанова КМУ від 02.02.2011 №98 «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів».

А сама думка податківців не ґрунтується на нормах ПКУ й іншого законодавства, бо у нормах ПКУ немає вимоги, що дата закінчення відрядження та дата зворотного квитка мають збігатися. Але цю думку варто враховувати, якщо немає бажання сперечатися з контролерами.

Тож у неприбуткових організаціях відшкодування зворотного квитка працівникові вже після відрядження може бути визнано нецільовим використанням коштів. Тому радимо не проводити відшкодування зворотного квитка працівникові з відпустки (бо це не пов’язано з відрядженням).

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру