• Посилання скопійовано

Бухоблік виготовлення зразків із товарів

Підприємство планує з товарів виготовити зразки, які потім надаватиме своїм покупцям. Зразки виготовлятиме сторонній підрядник. Як оформити передачу товарів підрядникові, отримання зразків? Як відобразити у бухгалтерському обліку?

Документальне оформлення

Підприємство передаватиме товари й отримуватиме товари, перероблені у зразки. Тобто і передаватимуться, й отримуватимуться запаси (матеріальні активи).

Тому як передача, так і отримання оформляються накладними та/чи ТТН (у разі якщо товари перевозяться автомобільним транспортом).

Позаяк виготовлятиме зразки інша особа, підрядник, із нею укладають договір підряду. Такий договір регулюється ст. 837 — 864 ЦКУ.

У наведеній у запитанні ситуації роботи виконуються з матеріалу замовника, тож мають дотримуватися норми ст. 839 — 842 ЦКУ.

Виконані роботи передають за актом приймання-передачі виконаних робіт. Окрім того, підрядник має скласти звіт про використання матеріалу замовника та повернути його залишок замовнику, якщо такий залишок є (див. ч. 1 ст. 840 ЦКУ).

Але звіт можна сумістити з актом приймання-передачі. Тобто інформацію, яку містить звіт, записують до акта.

Бухгалтерський облік

Передані підряднику товари й надалі обліковують на рахунку 28, але в аналітичних даних до цього рахунку відображається, що товари передані підрядникові:

Д-т 28(підрядник) К-т 28(склад) — на первісну вартість товару.

Отримані від підрядника зразки відображають зворотним проведенням:

Д-т 28(склад) К-т 28(підрядник) — за первісною вартістю товару.

Водночас первісну вартість зразків збільшують на вартість підрядних робіт:

Д-т 28(склад) К-т 631 — на вартість виконаної роботи;

Д-т 641 К-т 631 — на суму ПДВ, якщо підрядник і підприємство — платники ПДВ;

Д-т 631 К-т 311 — оплата підрядних робіт.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру