• Посилання скопійовано

Що нового

Затверджено нову форму військово-облікового документа

!  Роботодавцям та працівникам

Кабмін установив Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також форму військово-облікового документа.

Установлено, що військово-облікові документи, оформлені до набрання чинності цією постановою, вважаються дійсними на всій території України до видачі військово-облікового документа нового зразка.

Постанова КМУ від 16.05.2024 №559
чинна з 18.05.2024


Визначено Порядок призову громадян на військову службу під час мобілізації

!  Роботодавцям та працівникам

Кабмін затвердив Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

Цим Порядком визначено:

механізм реалізації повноважень та взаємодію між місцевими держадміністраціями, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від підпорядкування і форми власності, органами військового управління, органами та підрозділами, що входять до системи поліції, та посадовими особами територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки з організації проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період;

процедуру оповіщення військовозобов'язаних та резервістів, їх прибуття до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, військових частин Збройних Сил, інших військових формувань, Центрального управління або регіонального органу СБУ чи відповідного підрозділу розвідувальних органів;

процедуру перевірки військово-облікових документів громадян, уточнення персональних даних військовозобов'язаних та резервістів та внесення відповідних змін у військово-облікові документи;

процедуру надання військовозобов'язаним та резервістам відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період та її оформлення;

організацію медичного огляду військовозобов'язаних та резервістів для визначення придатності до військової служби;

процедуру оформлення призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період;

механізм відправлення військовозобов'язаних та резервістів до місць проходження військової служби.

Постанова КМУ від 16.05.2024 №560
чинна з 18.05.2024


Нові вимоги щодо проведення оцінки технічного стану об'єктів водовідведення

!  СГ

Кабмін затвердив Порядок проведення оцінки стану водовідведення та очищення стічних вод.

Цим Порядком встановлено вимоги щодо проведення оцінки технічного стану об'єктів централізованого та нецентралізованого водовідведення та якості очищення стічних вод. До складу робіт з проведення оцінки технічного стану об'єктів водовідведення входить аналіз технічної документації, візуальне та інструментальне (у разі потреби) обстеження таких об'єктів та оцінка їх технічного стану.

Дія Порядку поширюється на суб'єктів господарювання, що провадять господарську діяльність з централізованого та/або нецентралізованого водовідведення.

Перша оцінка технічного стану об'єктів водовідведення повинна бути проведена протягом року з дня набрання чинності Постановою Кабінету Міністрів України від 14 травня 2024 р. №548 «Про затвердження Порядку проведення оцінки стану водовідведення та очищення стічних вод». Далі оцінка технічного стану проводиться за наказом керівника підприємства, але не рідше ніж один раз на п'ять років.

Постанова Кабінету Міністрів України
від 14.05.2024 №548 чинна від 14.05.2024


Змінено критерії визначення підприємств важливими для ринків капіталу

!  Юрособам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла зміни до Критеріїв, за якими здійснюється визначення підприємства, установи і організації, яке має важливе значення для галузі національної економіки, а саме для ринків капіталу та організованих товарних ринків, чи задоволення потреб територіальної громади для цілей бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час, затверджених рішенням НКЦПФР від 10 січня 2024 року №24.

Так, у пункті 4 уточнено, що підприємство, установа, організація не можуть мати в структурі власності (на будь-якому рівні структури власності) учасників (акціонерів) та/або кінцевих беніфіціарних власників фізосіб, які є громадянами російської федерації або Республіки Білорусь, та/або юросіб, зареєстрованих у російській федерації або Республіці Білорусь, та осіб, до яких застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до ст. 5 Закону «Про санкції».

Постанова НКЦПФР від 13.05.2024 №598
чинна з 13.05.2024


Набрали чинності зміни до Порядку організації та ведення військового обліку

!  Роботодавцям

Кабмін вніс зміни до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Зокрема, цією постановою:

визначено особливості ведення військового обліку громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном;

передбачено, що до запровадження електронної інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов'язаних та резервістів та інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами, базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи, відповідно до Закону «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів» призовники, військовозобов'язані та резервісти (за наявності у них дійсних військово-облікових документів) можуть надавати інформацію про зміну своїх облікових даних шляхом подання заяв та відповідних підтвердних документів через центри надання адміністративних послуг, на підставі яких районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, орган СБУ, відповідні підрозділи розвідувальних органів вносять зміни до відповідних облікових документів та Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів;

уточнено, що щороку до 25 січня (станом на 1 січня) списки персонального військового обліку та відомості оперативного обліку підписуються керівником державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, а також особою, відповідальною за ведення військового обліку, та реєструються в установленому порядку в службі діловодства таких органів, підприємств, установ, організацій.

Постанова Кабінету Міністрів України
від 16.05.2024 №563 чинна з 18.05.2024


Оновлено форми звітів підприємства

!  Підприємствам з іноземними інвестиціями та інвесторам

Державна служба статистики затвердила форми державного статистичного спостереження:

№10-зез (квартальна) «Звіт підприємства з іноземними інвестиціями», яка поширюється на юросіб, філії та постійні представництва іноземних юросіб в Україні відповідно до затвердженої методології;

№13-зез (квартальна) «Звіт підприємства про інвестиції за кордон», яка поширюється на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Зазначені форми державного статистичного спостереження вводяться у дію починаючи зі звіту за I квартал 2025 року.

Наказ Державної служби статистики України
від 24.04.2024 №136 чинний з 24.04.2024


Нові зміни до Порядку бронювання військовозобов'язаних

!  Роботодавцям

Кабмін вніс зміни до Порядку бронювання військовозобов'язаних за списком військовозобов'язаних під час дії воєнного стану.

Зокрема, визначено, що працівники підприємств, які надають електронні комунікаційні послуги та/або послуги доступу до електронних комунікаційних мереж та їх інфраструктури, що визначені Мінцифри критично важливими для функціонування економіки в особливий період у сфері цифровізації, підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності. Зокрема додано абз. 4 п. 5, в якому визначено, що кількість військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню та займають посади в органах місцевого самоврядування, крім військовозобов'язаних, зазначених в абзаці третьому цього пункту, повинна становити 50 відсотків кількості військовозобов'язаних зазначених органів на дату подання списку.

До підприємств, які надають електронні комунікаційні послуги та/або послуги доступу до електронних комунікаційних мереж та їх інфраструктури, що визначені Мінцифри критично важливими для функціонування економіки в особливий період у сфері цифровізації, не застосовуються обмеження щодо кількості військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню.

Постанова КМУ від 14.05.2024 №555
чинна з 17.05.2024


Введено низку обмежень щодо азартних ігор в Інтернеті

!  Гральному бізнесу

На виконання Рішення РНБО від 20.04.2024 «Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі Інтернет», уведеного в дію Указом Президента від 20.04.2024 №234, та відповідно до п. 11 ч. 1 ст. 8 Закону «Про правовий режим воєнного стану» Кабмін прийняв Постанову №566.

Постановою передбачено, що до набрання чинності змінами до деяких законодавчих актів України з метою боротьби з ігровою залежністю (лудоманією) та вдосконалення державного регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор та лотерей, але не пізніше закінчення дії правового режиму воєнного стану:

1) установити такий порядок обмеження реклами азартних ігор, що здійснюється шляхом обмеження розповсюдження реклами азартних ігор, реклами торговельних марок, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими провадиться діяльність з організації та проведення азартних ігор, а також інших позначень, під якими проводяться азартні ігри, зокрема з використанням електронних комунікацій, символіки Збройних Сил, інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, а також розповсюдження відповідного контекстного матеріалу;

2) установити, що:

— реєстрація організаторами азартних ігор в Інтернеті кількох клієнтських рахунків для одного гравця заборонена;

— під час проведення азартних ігор в Інтернеті організатори азартних ігор зобов’язані запровадити обов’язкові перерви в азартній грі для кожного гравця і після реєстрації гравця в онлайн-системі організатора азартних ігор або до моменту прийняття ставки одержати від гравця інформацію щодо:

ліміту коштів, які гравець бажає витрачати на азартну гру протягом певного часу (доби, тижня, місяця), та встановити йому обраний ліміт з можливістю його зміни не частіше ніж один раз на місяць;

максимального часу безперервної участі гравця в азартній грі протягом доби і максимального часу його участі в азартній грі протягом тижня та встановити обраний час участі у грі;

— обмеження доступу до вебсайтів, з використанням яких організовуються, проводяться азартні ігри чи надається доступ до них без відповідної ліцензії, шляхом блокування доменних імен здійснюється НКЕК за участю національного центру оперативно-технічного управління електронними комунікаційними мережами України, за поданням КРАІЛ у десятиденний строк з дня отримання такого подання.

Постанова КМУ від 17.05.2024 №566
чинна з 17.05.2024


Діють зміни щодо звітності учасників ринку електроенергії

!  Учасникам ринку електроенергії

НКРЕКП постановою від 15.05.2024 №943 внесла зміни до своєї Постанови від 28.02.2019 №282 «Про затвердження форм звітності НКРЕКП для учасників ринку електричної енергії та інструкцій щодо їх заповнення».

Змінами передбачено викладення у новій редакції форми звітності №1-НКРЕКП-передача електричної енергії (квартальна) «Звіт про фінансові результати та виконання структури тарифу за видами діяльності» та Інструкції щодо її заповнення, а також затвердження форми звітності №1-НКРЕКП-дохід (квартальна) «Звіт про обсяг чистого доходу» та Ошибка! Недопустимый объект гиперссылки. щодо її заповнення.

Нова форма  звітності №1-НКРЕКП-дохід (квартальна) «Звіт про обсяг чистого доходу« та Інструкція щодо її заповнення, затверджені цією постановою, набирають чинності з 1 вересня 2024 року.

Постанова НКРЕКП від 15.05.2024 №943
чинна з 17.05.2024


Затверджено Порядок страхування територій та об’єктів природно-заповідного фонду

!  Страховикам

Міндовкілля наказом від 01.04.2024 №331 затвердило Порядок та умови страхування відповідальності за шкоду, заподіяну пожежами та аваріями території та об’єктам природно-заповідного фонду.

Договори страхування відповідальності за шкоду, заподіяну пожежами та/або аваріями території та об’єктам природно-заповідного фонду, укладаються за класом страхування 13, визначеним ст. 4 Закону «Про страхування».

Суб’єктами страхування відповідальності за шкоду, заподіяну пожежами та/або аваріями території та об’єктам природно-заповідного фонду, є:

страхувальник — особа, яка уклала із страховиком договір страхування відповідальності або є страхувальником відповідно до законодавства, а саме заінтересоване підприємство, установа або організація, провадження господарської діяльності у сфері пожежної та техногенної безпеки якого може призвести до пожежі та/або аварії, що матимуть наслідком заподіяння шкоди території та об’єктам природно-заповідного фонду, та яке уклало із страховиком договір страхування відповідальності;

страховик — фінансова установа або філія страховика-нерезидента, яка отримала ліцензію на здійснення діяльності з прямого страхування за класом страхування 13, визначеним у ст. 4 Закону «Про страхування» (ризиками в межах цього класу страхування) з урахуванням вимог нормативно-правового акта Нацбанку, в якому визначено характеристики та класифікаційні ознаки класів страхування;

потерпілі треті особи — спеціальні адміністрації установ природно-заповідного фонду, землевласники та землекористувачі, на земельних ділянках яких створено або оголошено території та об’єкти природно-заповідного фонду, для яких Законом «Про природно-заповідний фонд України» не передбачено створення спеціальних адміністрацій, яким заподіяно шкоду, під час пожеж та/або аварій на території та об’єктах природно-заповідного фонду.

Наказ Міндовкілля від 01.04.2024 №331
набере чинності з дати офіційного опублікування,
станом на 22.05.2024 офіційно не опубліковано


Набрав чинності Закон щодо поширення сортів бавовнику в Україні

!  Аграріям

Верховна Рада ухвалила, а Президент підписав Закон, відповідно до якого установлено, що на період дії воєнного стану в Україні та до дня набрання чинності Законом від 23.08.2023 №3339-IX «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за розміщенням на ринку генетично модифікованих організмів і продукції»:

— державна реєстрація сорту бавовнику та/або державна реєстрація прав на сорт бавовнику, в тому числі генетично модифікований, на вимогу заявника здійснюються без проведення кваліфікаційної експертизи;

— при ввезенні на митну територію України, дослідженні, державній апробації (випробуванні), промисловому виробництві та введенні в обіг генетично модифікованого бавовнику, а також продукції, виробленої з його використанням, не вимагаються державна реєстрація ГМО та дозволи, передбачені Законом «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів»;

Закон України від 23.04.2024 №3645-IX
чинний з 16 травня 2024 року


Приєднати електроустановку до електромережі буде простіше

!  Власникам електроустановок

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила зміни до Постанови НКРЕКП від 26.03.2022 №352 «Про особливості тимчасового приєднання електроустановок до системи розподілу у період дії в Україні воєнного стану», якими спрощується процедура приєднання електроустановок до електричних мереж. Зміни, зокрема, передбачають:

— скорочення термінів видачі та погодження технічних умов;

— зменшення кількості необхідних документів для отримання послуги приєднання;

— забезпечення мінімальних технічних вимог для паралельної роботи генеруючих установок з енергосистемою;

— пріоритетне використання існуючої енергетичної інфраструктури.

Ці нововведення покликані сприяти диверсифікації джерел виробництва електроенергії та допомогти покрити дефіцит потужності, особливо у регіонах, наближених до зони бойових дій.

Постанова НКРЕКП від 08.05.2024 №875
чинна з 08.05.2024

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру