• Посилання скопійовано

Переукладено договір оренди на новий строк: що з формою №20-ОПП?

Договір оренди обладнання закінчився 30.04.2024 (договір 1), сформовано акт на повернення обладнання з оренди. Новий договір оренди укладено 01.05.2024 (договір 2). Договір укладено на тих самих умовах, з тим самим орендарем. Обладнання знову передано за актом приймання-передачі. Чи подавати ф. №20-ОПП на повернення з оренди обладнання та передачу в оренду за новим договором?

У наведеній ситуації дія договору 1 припиняється й укладається договір 2. Дані про об’єкт оренди після переукладення договору не змінилися. Тому повідомлення за формою №20-ОПП щодо такого об’єкта можна не подавати.

Адже платник податків подає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за формою №20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт у разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об’єкта оподаткування, оподаткування, — у такому самому порядку та строки, як і під час реєстрації, створення чи відкриття об’єкта оподаткування (пп. 8.5 Порядку обліку платників податків і зборів).

Проте є лише одна умова: за цим об’єктом оренди ф. №20-ОПП вже подавали раніше, зокрема за договором 1.

Своєю чергою, податківці у консультації визначають:

«Якщо суб’єкт господарювання (орендар) у зв’язку зі зміною власника (орендодавця) нерухомого майна (приміщення), яке вже орендується і використовується в господарській діяльності, укладає новий договір, а про таке приміщення орендар уже повідомив контролюючий орган як про об’єкт оподаткування, то повторно повідомляти про цей об’єкт (подавати повідомлення №20-ОПП) не потрібно».

Увага: у повідомленні №20-ОПП жодних посилань на договір оренди немає. Тому фактично змін щодо об’єкта оподаткування не відбулося.

На нашу думку, у разі продовження договору оренди через укладання додаткової угоди, а не нового договору, за умови відсутності змін, передбачених пп. 8.5 Порядку обліку платників податків і зборів, подавати повідомлення за формою №20-ОПП також немає потреби.

Але якщо підприємство вирішило, наприклад, змінити функціональне призначення об’єкта при укладанні нового договору оренди, то тут уже повідомлення потрібно буде подати.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру