• Посилання скопійовано

Вистава не відбулася, квитки не повернуто

Глядачі до 24.02.2022 придбали театральні квитки на вистави, які не відбулися через запровадження воєнного стану. Театр ухвалив рішення продовжити дію квитків до 31.12.2023. Глядачі так і не відвідали виставу. Цю суму вирішили віднести на доходи. Як показати в обліку?

Театри, що здійснюють публічне виконання та публічний показ театральних постановок, зобов’язані повертати гроші за попередньо продані квитки на вимогу глядача, але не пізніше ніж за годину до початку вистави або замінювати їх квитками на інші вистави (ст. 12 Закону про театри).

У разі скасування, перенесення або зміни заходу відвідувачі (глядачі, слухачі) мають право повернути попередньо придбані квитки. Організатори заходу повертають кошти відвідувачам (глядачам, слухачам) за пред’явленим документом, що посвідчує особу (паспорта, військового квитка, студентського квитка, посвідчення водія, службового посвідчення) (Інструкція з ведення квиткового господарства в театрально-видовищних підприємствах та культурно-освітніх закладах, затверджена наказом Мінкульту від 07.07.1999 №452).

Виконавець не несе відповідальності за невиконання, прострочення виконання або інше неналежне виконання зобов’язання та недоліки у виконаних роботах або наданих послугах, якщо доведе, що вони виникли внаслідок дії непереборної сили (ст. 10 Закону про захист прав споживачів). У цьому випадку такою обставиною непереборної сили стала агресія Росії проти України. І з огляду на це керівництво театру продовжило дію квитків. Строк на виконання зобов’язань збільшено, що, своєю чергою, слід закріпити наказом.

Переходимо до бухобліку. Зобов’язання визнається, якщо його оцінка може бути достовірно визначена та є ймовірність зменшення економічних вигід у майбутньому внаслідок його погашення (п. 5 НП(С)БО 11).

З метою бухобліку зобов’язання поділяються на: довгострокові, поточні, непередбачені зобов’язання, доходи майбутніх періодів.

Рахунок 69 «Доходи майбутніх періодів» призначено для узагальнення інформації щодо одержаних доходів у звітному періоді, які підлягають включенню до доходів у майбутніх звітних періодах (Інструкція №291).

До доходів майбутніх періодів належать, зокрема, доходи у вигляді одержаних авансових платежів за здані в оренду основні засоби й інші необоротні активи (авансові орендні платежі), передплата на газети, журнали, періодичні та довідкові видання, виручка від продажу квитків транспортних і театрально-видовищних підприємств, абонентна плата за користування засобами зв’язку тощо.

Станом на 31.12.2023 закінчився термін за зобов’язаннями підприємства щодо квитків, придбаних до 24.02.2022. З 01.01.2024 така заборгованість стала простроченою. У загальному порядку її списують після закінчення строку позовної давності (докладніше див. «ДК» №50/2016).

Але в розглянутому випадку підприємство може списати їх раніше за результатами інвентаризації або за наказом керівника, якщо є впевненість, що ці зобов’язання не будуть погашені. Якщо на дату балансу раніше визнане зобов’язання не підлягає погашенню, то його суму включають до складу доходу звітного періоду (п. 5 НП(С)БО 11).

Для потреб Податкового кодексу України така заборгованість є безповоротною фіндопомогою, яка буде також включена до доходу підприємства.

При отриманні коштів було визнано дохід майбутніх періодів: Д-т 30, 31 К-т 69 — отримано кошти від глядачів. Рахунок 69 кореспондує з кредитом рахунків 30, 31, 70, 74 (Інструкція №291).

У нашому випадку зобов’язання щодо проведення вистав не виконані через дію обставин непереборної сили, які не можна було запланувати або спрогнозувати, тому ці доходи потрібно перекласифікувати як інші неопераційні доходи: Д-т 69 К-т 746.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру