• Посилання скопійовано

Облік відходів протруєння зерна

Сільгосппідприємство виростило зерно і передало його сторонньому виконавцю для протруєння, після чого зерно використовуватиметься як насіння. Унаслідок протруєння виникли відходи, які утилізуватиме виконавець. Сільгосппідприємство отримало зерно без відходів. Як обліковувати відходи й отримане зерно?

Щодо загального підходу до обліку відходів

Відходи, які утворюються під час виробництва, бувають зворотними і безповоротними.

Відходи є зворотними, якщо від їх використання можна одержати економічну вигоду. Зворотні відходи оцінюють за справедливою вартістю в разі їх реалізації або в оцінці можливого їх використання, якщо вони використовуються на самому підприємстві (див. п. 11, 12 НП(С)БО 16). Якщо відходи не можуть бути використані чи реалізовані, вони вважаються безповоротними з віднесенням вартості початкової сировини, з якої вони утворилися, на собівартість виробленої продукції. Безповоротні відходи підлягають утилізації.

При цьому сировинні відходи (зворотні та безповоротні) поділяються на:

— нормативні — заплановані відходи, яких не можна уникнути під час виготовлення продукції. Кількість утворення таких відходів передбачається технологією виробництва конкретного виду продукції;

— понаднормативні — відходи, що перевищують норми, встановлені технологією виробництва. Вони утворюються через порушення технології виробництва, вимог нормативно-технічної документації на виробниче обладнання, недостатню кваліфікацію робітників тощо.

Наднормативні виробничі витрати включають до складу собівартості реалізованої продукції (п. 11 НП(С)БО 16).

У листі Мінфіну від 15.04.2005 №31-04220-20-17/6687 уточнено, що наднормативні витрати включають до собівартості, якщо вони не пов’язані з нестачами, псуванням, нетехнологічним використанням та порушенням правил зберігання, за рішенням уповноваженої особи (керівника) підприємства.

Щодо загального підходу до обліку зерна

Сільгосппродукцію власного виробництва обліковують на рахунку 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва», в тому числі насіння, відходи, одержані при доведенні товарної продукції та насіння до належних кондицій тощо (Інструкція №291).

Таким чином, на рахунку 27 на окремих субрахунках чи аналітичних рахунках обліковують як зерно, отримане з поля, так і зерно, передане для протруєння, і зерно, отримане з протруєння. Тут обліковують також зворотні відходи.

Бухоблік

Якщо відходи є безповоротними нормативними, проведення будуть такі, як показано в таблиці (цифри умовні). Як видно з проведень, кількість зерна зменшилася на 2 тонни, але початкова собівартість не змінилася та до неї додалася вартість послуг протруювання, тож тепер собівартість — 230 000 грн (200 000 + 30 000). І це логічно, бо зерно набуло нових якостей: воно стало обробленим насінням, і тому собівартість одиниці такого насіння стає більшою.

Таблиця

Облік передачі зерна на протруювання

Господарська операція Д-т К-т Сума, грн
Передано зерно сторонньому виконавцю на протруювання кількістю 100 тонн 27(протр) 27(склад) 200 000
Отримано зерно від стороннього виконавця кількістю 98 тонн, за мінусом безповоротних нормативних відходів 2 тонни 27(склад) 27(протр) 200 000
Отримано від виконавця послуги протруювання за актом приймання-передачі 27(склад) 631 30 000
Оплата виконавцю 631 311 30 000

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру