• Посилання скопійовано

Що нового

Опубліковано закон про зниження призовного віку

!  Призовникам і їхнім працедавцям

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 03.04.2024 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Відповідно до змін, зокрема, на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 25-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

Закон від 30.05.2023 №3127-ІХ
чинний з 04.04.2024


Опубліковано закон про е-кабінет військовозобов’язаного

!  Військовозобов’язаним

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 03.04.2024 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних у державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану».

Законом внесено зміни до законів «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів» та «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Законом встановлено особливості набуття статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану на підставі довідки про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією РФ проти України, оформленої в електронному вигляді.

Відповідно до змін Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів є інформаційно-комунікаційною системою, призначеною для збирання, зберігання, обробки та використання даних про призовників, військовозобов’язаних та резервістів, створеною для забезпечення військового обліку громадян України.

Закон передбачає передачу Міністерству оборони даних про громадян віком від 17 до 60 років, які містяться у різних державних реєстрах — Податкової служби, МОЗ, Мін’юсту, МВС, ЦВК, Державної міграційної служби та інших відомств.

Закон України від 16.01.2024 №3549-ІХ
чинний з 04.04.2024


Обмежено придатних більше нема

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 03.04.2024 через місяць з наступного дня після цієї дати набере чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист».

Зокрема, з Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» виключено поняття «обмежено придатний до військової служби».

Також внесено зміни до законів «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про Національну поліцію» та деяких інших, що стосуються соцзахисту військовослужбовців та поліцейських.

Відповідно до змін до закону «Про Службу військового капеланства» не може бути військовим капеланом особа, яка належить до релігійної організації, що визнана такою, що входить до структури (є частиною) релігійної організації, керівний центр (управління) якої знаходиться в державі, визнаній такою, що здійснила збройну агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України.

Закон України від 21.03.2024 №3621-IX
набирає чинності 04.05.2024


Нова форма звіту про ціни виробників промислової продукції

!  Виробникам промислової продукції

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №1-ціни (пром) (місячна) «Звіт про ціни виробників промислової продукції», яка вводиться в дію зі звіту за січень 2025 року.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2025 втратить чинність форма цього звіту, затверджена наказом Держстату від 04.05.2022 №76.

Наказ Держстату від 28.03.2024 №66
чинний від 28.03.2024


Нова форма звіту про ціни виробників послуг

!  Виробникам послуг

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №1-ціни (послуги) (квартальна) «Звіт про ціни виробників послуг», яка вводиться в дію зі звіту за I квартал 2025 року.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.02.2025 року втратить чинність форма цього звіту, затверджена наказом Держстату від 15.03.2023 №114.

Наказ Держстату від 27.03.2024 №63
чинний з 27.03.2024


Зміни в Порядку надання відпустки при народженні дитини

!  Працедавцям і доглядачам дітей

Кабмін вніс зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини, затвердженого постановою КМУ від 07.07.2021 №693.

Метою змін є приведення Порядку №693 у відповідність до Закону від 22.12.2023 №3494-IX.

Відповідно до змін, батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини (за умови, що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки, що підтверджується заявою матері дитини та свідоцтвом про народження дитини, в якому зазначена відповідна інформація про батька дитини) баба або дід, або інший повнолітній родич дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю чи одиноким батьком, на підставі заяви одинокої матері/ одинокого батька дитини, під час подання заяви про надання відпустки повинні пред’явити:

— документ, необхідний для держреєстрації народження дитини, або свідоцтво про народження дитини, в якому зазначена відповідна інформація про батька дитини;

— довідку про реєстрацію місця проживання;

— заяву матері дитини про те, що вони з батьком дитини спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки (стосується тільки батька дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини).

Постанова КМУ від 29.03.2024 №356
чинна з 03.04.2024


Заяву про відшкодування шкоди, завданої агресією РФ, можна подати через Дію

!  Громадянам

Кабмін затвердив Порядок подання заяв про відшкодування збитків, втрат чи шкоди, що завдані агресією Російської Федерації проти України, до Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

Цей Порядок визначає механізм подання заяв про відшкодування збитків, втрат чи шкоди, що завдані агресією Російської Федерації проти України, до Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, створеного відповідно до Резолюції CM/Res(2023)3 Комітету Міністрів Ради Європи від 12.05.2023 «Про встановлення Розширеної часткової угоди про Реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України», до якої Україна приєдналася відповідно до Закону «Про приєднання України до Розширеної часткової угоди про Реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України», засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі — Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).

Заявником є фізособа — громадянин України, яка досягла 18-річного віку, подала засобами Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія), заяву до Реєстру збитків та є власником (співвласником) пошкодженого/знищеного внаслідок агресії Російської Федерації проти України об’єкта нерухомого майна.

Заява подається щодо кожного пошкодженого/знищеного об’єкта нерухомого майна окремо.

Заява щодо пошкодженого/знищеного об’єкта нерухомого майна, що перебуває у спільній власності, подається кожним із співвласників окремо стосовно належної йому частки власності, при цьому згода інших співвласників не вимагається.

Постанова КМУ від 29.03.2024 №365
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 03.04.2024 офіційно не опублікована


Порядок реалізації арештованого майна — Мін’юст відмовився від блокчейна

!  Учасникам аукціонів

Міністерство юстиції внесло зміни до Порядку реалізації арештованого майна, затвердженого наказом Мін’юсту від 29.09.2016 №2831/5.

Так, уточнено, що в електронній торговій системі, яку повинен мати у власності суб’єкт господарювання, який планує взяти участь у конкурсній процедурі відбору організатора електронних аукціонів, аукціонів за фіксованою ціною, окрім іншого, має використовуватися комплексна система захисту інформації, що підтверджується результатами державної експертизи, яка проводиться з урахуванням галузевих вимог та норм інформаційної безпеки, у порядку, встановленому законодавством. До змін в такій системі вимагалося використання криптографічної технології Blockchain.

Також уточнено, що до визначення конкурсною комісією нового організатора функції, передбачені цим Порядком, виконуються попередньо визначеним організатором.

Наказ Мін’юсту від 25.03.2024 №847/5
чинний з 02.04.2024


Мін’юст удосконалив Порядок надання відомостей з ЄДР

!  Усім

Міністерство юстиції внесло зміни до Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, затвердженого наказом Мін’юсту від 05.05.2023 №1692/5.

Зокрема, Порядок доповнено положенням, згідно з яким відомості про наявність або відсутність виконавчих проваджень відображаються у витягу з ЄДР щодо юрособи, ФОПа, який містить відомості з ЄДР станом на дату формування такого витягу (у разі обрання заявником/користувачем поточної дати та часу отримання відомостей з ЄДР). Відомості про наявність або відсутність виконавчих проваджень відображаються у вигляді QR-коду або посилання для переходу на результати пошуку на офіційному вебсайті Мін’юсту, з використанням якого забезпечується доступ до інформації Автоматизованої системи виконавчого провадження, які є актуальними на момент переходу за таким QR-кодом або посиланням. Це положення набирає чинності з дня розміщення на вебсайті Мін’юсту оголошення щодо відповідного доопрацювання ПЗ ЄДР.

Наказ Мін’юсту від 21.03.2024 №790/5
набирає чинності з 03.09.2024


Подання заперечення щодо реєстрації традиційної гарантованої особливості — збір

!  Аграріям

Кабмін постановою від 26.03.2024 №334 затвердив Порядок сплати збору за подання заперечення щодо реєстрації традиційної гарантованої особливості.

Збір сплачують заінтересовані особи — громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юрособи (зокрема, іноземні), які подають до Мінагрополітики заперечення щодо реєстрації традиційної гарантованої особливості, оформлені відповідно до вимог, установлених Мінагрополітики.

Збір сплачується у гривнях у розмірі, встановленому законодавством.

До суми збору не включається вартість банківських та будь-яких інших послуг, пов’язаних із сплатою збору.

Збір сплачується на рахунок Мінагрополітики, реквізити якого розміщуються на офіційному вебсайті Мінагрополітики.

Сплата збору здійснюється на підставі платіжної інструкції, оформленої платником в електронній або паперовій формі.

Постанова КМУ від 26.03.2024 №334
чинна з 28.03.2024


Уряд довичистив із законодавства вимоги щодо проставлення печатки на документах

!  СГ і власникам собак

Кабмін вилучив із 42 своїх постанов вимогу щодо проставлення печатки на документах, які СГ подають до органів держвлади.

Крім цього, визнано такими, що втратили чинність, 15 постанов РМ УРСР та КМУ, зокрема:

Постанову РМ УРСР від 15.11.1979 №532 «Про затвердження Інструкції про порядок продажу товарів тривалого користування в кредит»;

Постанову РМ УРСР від 30.07.1985 №299 «Про продаж громадянам товарів тривалого користування в кредит»;

Постанову КМУ від 07.08.1996 №937 «Про затвердження Порядку видачі, обліку і погашення векселів, виданих під час ввезення в Україну майна як внеску іноземного інвестора до статутного фонду підприємства з іноземними інвестиціями, а також за договорами (контрактами) про спільну інвестиційну діяльність, та сплати ввізного мита у разі відчуження цього майна»;

Постанову КМУ і НБУ від 19.04.1999 №621 «Про проведення заліків простроченої взаємної заборгованості підприємств, установ і організацій електроенергетики, вугільної та газової промисловості»;

Постанову КМУ від 19.04.1999 №632 «Про затвердження Положення про вимоги до стандартної (типової) форми деривативів»;

Постанову КМУ від 29.03.2002 №402 «Про затвердження Порядку і правил проведення обов’язкового страхування цивільної відповідальності громадян України, що мають у власності чи іншому законному володінні зброю, за шкоду, яка може бути заподіяна третій особі або її майну внаслідок володіння, зберігання чи використання цієї зброї»;

Постанову КМУ від 01.06.2002 №733 «Про затвердження Порядку і правил проведення обов’язкового страхування відповідальності суб’єктів перевезення небезпечних вантажів на випадок настання негативних наслідків під час перевезення небезпечних вантажів»;

Постанову КМУ від 09.07.2002 №944 «Про затвердження Порядку і правил проведення обов’язкового страхування відповідальності власників собак за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам»;

постанову КМУ від 23.06.2003 №953 «Про обов’язкове страхування цивільної відповідальності за ядерну шкоду»;

Постанову КМУ від 06.04.2011 №358 «Про затвердження Порядку і правил обов’язкового страхування предмета іпотеки від ризиків випадкового знищення, випадкового пошкодження або псування».

Постанова КМУ від 29.03.2024 №344
чинна з 02.04.2024


Органам держархбудконтролю дозволили позапланові перевірки

!  Будівельникам

Кабмін вніс зміну до Постанови КМУ від 13.03.2022 №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану», а саме доповнив її положеннями, згідно з якими протягом періоду воєнного стану дозволено здійснення органами державного архітектурно-будівельного контролю на об’єктах будівництва, які будуються поза територіями, включеними до Переліку №309, позапланових перевірок за дотриманням замовниками, проєктувальниками, підрядниками, та експертними організаціями:

будівельних норм у частині інклюзивності будівель і споруд, виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, пожежної, техногенної безпеки із залученням представників ДСНС відповідно до пп. 7 п. 11 Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю;

вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм під час будівництва об’єктів, які будуються за бюджетні кошти.

Постанова КМУ від 22.03.2024 №347
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 03.04.2024 офіційно не опублікована


Заява про реєстрацію обладнання для обробки тютюну — є форма

!  Тютюнникам

Міністерство фінансів затвердило:

форму заяви про реєстрацію обладнання для підготовки або обробки тютюну, тютюнової сировини, промислового виробництва тютюнових виробів в Єдиному державному реєстрі обладнання для підготовки або обробки тютюну, тютюнової сировини, промислового виробництва тютюнових виробів;

форму заяви про внесення змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі обладнання для підготовки або обробки тютюну, тютюнової сировини, промислового виробництва тютюнових виробів;

форму заяви про виключення відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі обладнання для підготовки або обробки тютюну, тютюнової сировини, промислового виробництва тютюнових виробів.

Водночас втрачає чинність Наказ Мінфіну від 23.01.2015 №10 «Про затвердження Порядку формування та ведення Єдиного державного реєстру обладнання для промислового виробництва сигарет та цигарок».

Тим часом до цього наказу внесено деякі зміни наказом Мінфіну від 20.03.2024 №137.

Наказ Мінфіну від 29.02.2024 №99
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 03.04.2024 офіційно не опублікованийНовини підготувала

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру