• Посилання скопійовано

Закон №3613: зміни в МКУ

Хоча Закон від 20.03.2024 №3613 на перший погляд стосується тільки біометану, — насправді не тільки.

Експорт товарів до 1 000 євро без митного оформлення

У новій частині 12 ст. 236 МКУ буде сказано, що допускається також поміщення у митний режим експорту товарів, сумарна митна вартість яких не перевищує еквівалента 1 000 євро, що переміщуються (пересилаються) підприємствами за межі митної території України у міжнародних поштових або експрес-відправленнях, шляхом подання оператором поштового зв’язку або експрес-перевізником додаткового реєстру міжнародних поштових або експрес-відправлень. Тобто без митної декларації. Але за умови, що на товари не встановлено вивізного мита й обмежень щодо їх вивезення за митну територію України відповідно до ст. 197 МКУ.

Правила митного контролю та митного оформлення біометану

Статтю 232 МКУ буде доповнено новою частиною п’ятою щодо правил митного контролю та митного оформлення біометану, що переміщується трубопровідним транспортом через митний кордон України за ЗЕД-договорами (контрактами).

Зокрема, митне оформлення біометану здійснюється на підставі відомостей щодо обсягів біометану, який під час переміщення трубопровідним транспортом за своїми фізико-хімічними характеристиками може бути заміщений відповідним обсягом природного газу або сумішшю природного газу та біометану, за кожним пунктом приймання-передачі газу окремо.

Декларант для здійснення митного оформлення обсягів біометану, що переміщується трубопровідним транспортом через митний кордон України за ЗЕД-договорами (контрактами), повинен подати митному органу:

— періодичну МД, яка містить відомості про номер облікового запису щодо виробника біометану в реєстрі біометану, передбаченому ст. 8-1 Закону про альтернативні види палива;

— додаткову МД, яка містить відомості про гарантію походження біометану, передбачену ст. 8-2 Закону про альтернативні види палива, на відповідний обсяг біометану.

Митне оформлення обсягу біометану, що переміщується трубопровідним транспортом через митний кордон України за ЗЕД-договорами (контрактами), здійснюється за умови дотримання вимог ст. 8-3 Закону про альтернативні види палива.

Для обліку такого товару застосовуються значення об’єму в одиницях вимірювання, що базуються на одиницях енергії, на підставі даних у точках входу та в точках виходу, що розташовані на митному кордоні України.

До Закону про альтернативні види палива також вносяться зміни. Вони передбачають визначення особливостей експорту біометану, що переміщується через митний кордон України трубопровідним транспортом.

У п. 5 ч. 1 ст. 335 МКУ щодо переміщення товарів трубопровідним транспортом додано уточнення: для біометану треба буде подавати документи (дозволи, сертифікати) не лише на підтвердження показників товару, а й щодо природи його походження.

Оновлені підстави для митних перевірок

Першою підставою для призначення документальних митних невиїзних перевірок буде виявлення фактів або отримання документів, інформації (відомостей), що свідчать про порушення законодавства України з питань митної справи, під час пост-митного контролю, аналізу електронних копій митних декларацій, інформації, що стосується товарів, митне оформлення яких завершено, отриманої від суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та виробників таких товарів, із висновків експертів, акредитованих відповідно до законодавства.

Другу підставу теж змінять. Зокрема, в ній ітиметься не лише про непідтвердження дотримання автентичності поданих митному органу документів щодо товарів, а й про непідтвердження дотримання критеріїв походження таких товарів.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру