• Посилання скопійовано

Суть справи

Ліміт каси: від створення до відповідальності
Лімітом залишку готівки у касі є граничний розмір суми готівки, що може залишатися в касі у позаробочий час та забезпечити роботу на початку наступного робочого дня (пп. 16 п. 3 розд. І Положення №148).

Військовий збір з негрошового доходу-2
Податківці видали свіжий лист від 12.03.2024 №6722/6/99-00-24-03-03-06 (див. «ДК» №14/2024), у якому знову стверджують, що коефіцієнт при визначенні бази оподаткування військовим збором застосовувати не треба.

Аграрні ноти
В Україні прийнято Закон про аграрні ноти, який набере чинності з 01.01.2025. Ним запроваджується ще один фінансовий інструмент кредитування аграріїв: аграрні ноти (далі — АН). Розгляньмо його особливості.

Анулювання реєстрації платника ПДВ
Які причини анулювання реєстрації платника ПДВ? Як визначити ПЗ з ПДВ при анулюванні реєстрації? Як бути зі звітуванням у такому разі?

Первісна вартість переміщеного ОЗ
Підприємство використовувало об’єкт ОЗ в орендованому магазині. Після закінчення договору оренди об’єкт ОЗ демонтовано та переміщено до іншого орендованого магазину. Підприємство понесло витрати на демонтаж за старою адресою та монтаж ОЗ на новому місці. Як обліковувати послуги демонтажу і монтажу старого (що вже був у використанні) об’єкта ОЗ за новою адресою? Чи можна збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат на його монтаж на новому місці?

Дії під час документальної перевірки: поради ВС
Платник податків не зобов’язаний доводити, що він надав податківцям усю первинну документацію, яку вони вимагали під час перевірки. Навпаки — обов’язок зазначити, що якісь документи не було надано, покладається на ДПС. В акті перевірки має бути сказано про це.

Оприбуткування готівки за КОРО і рах. 308
Підприємство-перевізник при оприбуткуванні готівки до каси використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024?

Усі працюють, один простоює
ВС не заперечує можливості оголошення простою на цілому підприємстві чи в окремих підрозділах. Проте для оголошення простою щодо окремих працівників без достатніх причин (по суті, замаскувати простоєм інші ситуації) суд не вбачає законних можливостей.

Перевезення вантажів: ТТН — обов’язок чи право?
Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товарно-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юрособою чи ФОПом) акта надання транспортно-експедиційних послуг?

Зміна тендерної ціни — до 10% загалом!
Верховний Суд уважає, що ЦКУ та Закон про публічні закупівлі не дозволяють збільшувати ціну товару більш ніж на 10% від початкової договірної ціни за тендером. При цьому кількість укладених угод про зміну ціни не має значення.

Відповідальність за невчасну утилізацію шин
Підприємство у 2017 — 2023 рр. придбавало, використовувало в діяльності і списувало автошини. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Договір на утилізацію зі спеціалізованим підприємством укладено вже 2024 року. Чи виникає потреба сплачувати екоподаток?

Перехідні лікарняні у дод. 1 єдиної звітності
Працівникові було відкрито лікарняний з 21.02.2024 до 05.03.2024. Як правильно нарахувати перехідний лікарняний та відобразити його в додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

Супутня продукція: визначення собівартості
Підприємство виробляє певну продукцію, та разом з основною продукцією отримується й супутня. Як визначати її собівартість? Розглянемо в цій статті.

До змісту номеру