• Посилання скопійовано

Що нового

Оновлено перелік ТОТ та територій бойових дій

!  СГ, ВПО

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України внесло чергові зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 №309.

Зміни стосуються, зокрема, територіальних громад Донецької, Луганської та Миколаївської областей.

Наказ Мінреінтеграції від 08.03.2024 №65
чинний з 21.03.2024


Оцінка «великого» інвестпроєкту — за новими Порядком та методологією

!  Інвесторам

Кабмін затвердив Порядок та методологію проведення оцінки інвестиційного проєкту із значними інвестиціями.

Дія цих Порядку та методології не поширюється на проєкти, реалізація яких здійснюється відповідно до Порядку підготовки, реалізації, проведення моніторингу та завершення реалізації проєктів економічного і соціального розвитку України, що підтримуються міжнародними фінансовими організаціями.

Оцінка проводиться Мінекономіки двома етапами не більш як 60 к. д. з дня отримання заявки за формою згідно з додатком 1, яка включає:

проєкт спеціального інвестиційного договору;

техніко-економічне обґрунтування інвестиційного проєкту із значними інвестиціями, розроблене з урахуванням вимог до техніко-економічного обґрунтування інвестиційного проєкту із значними інвестиціями;

документи, що підтверджують відповідність заявника вимогам до заявника щодо фінансової спроможності для реалізації інвестиційного проєкту із значними інвестиціями;

документи, що підтверджують відсутність обмежень, визначених ч. 4 ст. 7 Закону від 17.12.2020 №1116-IX, поданих заявником з урахуванням вимог, передбачених п. 6 цих Порядку та методології.

Установлено, що заявки, які були повернуті Мінекономіки заявнику відповідно до п. 2 розд. II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону від 09.08.2023 №3311-IX, можуть бути повторно подані за спрощеною процедурою, визначеною п. 22 — 27 Порядку та методології, до 01.08.2024.

Постанова КМУ від 12.03.2024 №312
чинна з 26.03.2024


НКРЕКП визначила ставку внеску на регулювання на II квартал 2024 року

!  СГ сфери енергетики і комунпослуг

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, визначила ставку внеску на регулювання на II квартал 2024 року у розмірі 0,029 відсотка.

Постанова НКРЕКП від 20.03.2024 №552
чинна з 20.03.2024


Штрафів за недостовірні дані про КБВ в ЄДР не буде до 1 вересня 2024 року

!  Юрособам

Очікуване 1 квітня 2024 року набрання чинності Наказом Мін’юсту від 12.07.2023 №2542/5 «Про затвердження Порядку повідомлення держателя Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань про виявлення розбіжностей між отриманими суб’єктом первинного фінансового моніторингу в результаті здійснення належної перевірки та розміщеними в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань відомостями про кінцевих бенефіціарних власників та/або структуру власності юридичної особи» не відбудеться: Мін’юст вже втретє переніс набрання ним чинності, цього разу — на 01.09.2024.

А отже, до цієї дати не буде і штрафів за недостовірні дані про КБВ в ЄДР.

Наказ Мінʼюсту від 18.03.2024 №727/5
чинний з 21.03.2024


Рекрутери мають ще два тижні на подання декларації до Мінекономіки

!  Рекрутерам

14 квітня 2024 року минають шість місяців з моменту набрання чинності Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав трудових мігрантів та боротьби з шахрайством у працевлаштуванні за кордоном», а отже, відповідно до п. 2 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» цього закону ліцензії з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, видані суб’єктам господарювання до набрання чинності цим законом, втратять чинність. Щоб уникнути клопотів, таким СГ слід до 14 квітня подати до Мінекономіки декларацію про провадження господарської діяльності у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

Закон України від 20.03.2023 №2982-IX
чинний з 14.10.2023


Затверджено Методику перевірки сплати інших податків і зборів

!  Платникам податків — юрособам

Державна податкова служба України затвердила Методику проведення перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати інших податків і зборів, контроль за справлянням яких покладено на податкові органи.

До інших податків і зборів належать обов’язкові до сплати до відповідних бюджетів і фондів податки і збори, які зараховуються до таких бюджетів та фондів згідно з переліком кодів бюджетної класифікації.

Методику розроблено для здійснення контрольно-перевірочних заходів платників податків — юросіб, передбачених для посадових осіб податкових органів при приведенні документальних перевірок, на предмет дотримання платниками податків загальних положень податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на податкові органи, забезпечення всебічного вивчення питання під час проведення документальних перевірок.

Методика містить інформацію щодо:

обсягів інформації, яка має бути перевірена та висвітлена в матеріалах перевірки;

способів викладення в матеріалах перевірки фактів та обставин;

способів обґрунтування висновків в матеріалах перевірки платника податку.

Методика призначена для застосування посадовими особами контролюючих органів при виконанні ними функціональних обов’язків та має роз’яснювальний, інформаційний та рекомендаційний характер і не містить нових правових норм, які зачіпають права, свободи й законні інтереси громадян або мають міжвідомчий характер. Вона не є вичерпною і може змінюватися та/або доповнюватися.

Перевірці підлягають питання щодо:

перебування у власності платника податків/зборів об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі його частки;

плати за землю;

транспортного податку;

рентної плати:

екологічного податку.

Наказ ДПСУ від 18.03.2024 №231
чинний з 18.03.2024


Додаткова підстава для виключення з переліку верифікованих суб’єктів АПК

!  Суб’єктам АПК

Кабмін вніс зміни до Порядку реалізації експериментального проекту з верифікації суб’єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану, затвердженого постановою КМУ від 31.10.2023 №1132.

Змінами, зокрема, визначено додаткову підставу для виключення з переліку верифікованих суб’єктів АПК, а саме — інформація про перевищення 20 відсотків розміру частки неповернутої валютної виручки суб’єктом АПК, отримана від ДПС засобами електронного документообігу (положення набирає чинності з 01.06.2024).

Суб’єкт АПК, виключений з переліку верифікованих суб’єктів АПК на вищезазначеній підставі, має право повторно подати (подавати) заяву на включення до переліку верифікованих суб’єктів АПК не раніше ніж через місяць після його виключення за умови відсутності щодо такого суб’єкта інформації про перевищення 20% розміру частки неповернутої валютної виручки суб’єктом АПК, актуальної на дату подання заяви.

Постанова КМУ від 08.03.2024 №309
чинна з 26.03.2024


Зміни в Порядку надання фінансової держпідтримки суб’єктам підприємництва

!  Суб’єктам підприємництва

Кабмін вніс зміни до Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва, затвердженого постановою КМУ від 24.01.2020 №28.

Завдяки змінам суб’єкти підприємництва, виробничі потужності яких станом на 24.02.2022 було розміщено на територіях активних бойових дій (для яких не визначена дата завершення бойових дій), територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси (для яких не визначена дата завершення бойових дій), та тимчасово окупованих РФ територіях України (для яких не визначена дата завершення тимчасової окупації), включених до Переліку №309, зможуть пролонгувати діючі кредити, надані для фінансування оборотного капіталу.

Пролонгація таких кредитів буде можливою не пізніше ніж до 31.12.2025.

Постанова КМУ від 22.03.2024 №310
чинна з 26.03.2024


Інвентаризація земель — складатиметься електронний документ

!  Землемірам

Кабмін вніс зміни до Порядку проведення інвентаризації земель, затвердженого постановою КМУ від 05.06.2019 №476, а саме:

роботи з інвентаризації земель, державної інвентаризації земель та земельних ділянок включають, окрім іншого, складення електронного документа;

за результатами проведення інвентаризації земель, державної інвентаризації земель та земельних ділянок виконавцями розробляється технічна документація відповідно до ст. 57 Закону «Про землеустрій» та електронний документ відповідно до Порядку ведення Державного земельного кадастру.

Постанова КМУ від 22.03.2024 №316
чинна з 26.03.2024


Комунальники з прифронтових областей не можуть анулювати ліцензії

!  СГ сфери енергетики і комунпослуг

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, внесла зміну до Постанови НКРЕКП від 26.03.2022 №350 «Про особливості ліцензування у сферах енергетики та комунальних послуг у період дії в Україні воєнного стану».

Новою редакцією пп. 3 п. 1 уточнено, що заяви про анулювання ліцензій не розглядаються та повертаються ліцензіату без розгляду, якщо вони подані суб’єктами господарювання, місцезнаходженням яких є області України, де наявні території, включені до Переліку №309.

Попередньою редакцією цього підпункту в принципі виключався розгляд заяви про анулювання ліцензій будь-якого ліцензіата.

Постанова НКРЕКП від 20.03.2024 №545
чинна з 20.03.2024


Розкриття банківської таємниці — оновлено перелік інформації

!  Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк затвердив зміни до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, затверджених постановою НБУ від 14.07.2006 №267.

Так, перелік інформації, що становить банківську таємницю та розкривається банками за запитами уповноважених державних органів та осіб, визначених у ч. 1 ст. 62 Закону «Про банки і банківську діяльність» (п. 14 розд. 3 Правил), доповнено позицією «інформація про унікальні ідентифікатори та/або номери емісійних платіжних інструментів». Натомість з переліку усунуто позицію «код банку контрагента» (ця інформація і так міститься в номері рахунку контрагента).

Крім цього, уточнено види перевірок, що здійснює Нацбанк, під час проведення яких банки зобов’язані надавати документи та їх копії, які містять інформацію, що становить банківську таємницю.

Постанова НБУ від 18.03.2024 №33
чинна з 20.03.2024


Надавачі фінпослуг мають повідомляти НБУ про технічний збій невідкладно

!  Надавачам фінансових або супровідних послуг

Нацбанк затвердив Положення про порядок повідомлення надавачами фінансових або супровідних послуг про настання технічного збою або інших невідворотних обставин.

Надавач фінансових або супровідних послуг у разі настання технічного збою або інших невідворотних обставин зобов’язаний невідкладно, але не пізніше другого робочого дня, а в разі настання технічного збою або інших невідворотних обставин у вихідний, святковий або неробочий день наступного робочого дня від дати настання технічного збою або інших невідворотних обставин повідомити Нацбанк про факт настання технічного збою або інших невідворотних обставин будь-яким технічним засобом електронних комунікацій на «гарячу лінію» (контактний центр) НБУ.

Про факт настання технічного збою або інших невідворотних обставин можна не повідомляти, якщо тривалість такого технічного збою або інших невідворотних обставин не перевищує 24 годин поспіль з моменту настання технічного збою або інших невідворотних обставин — але за умови, що такий технічний збій або інші невідворотні обставини не унеможливили:

проведення оцінювання кредитоспроможності споживачів, які укладали договір про споживчий кредит під час дії технічного збою або інших невідворотних обставин;

виконання обов’язку та строків подання інформації про договори про споживчий кредит, укладені під час дії технічного збою або інших невідворотних обставин, до бюро кредитних історій, включеного до Єдиного реєстру бюро кредитних історій, після закінчення дії технічного збою або інших невідворотних обставин.

Постанова НБУ від 14.03.2024 №29
чинна з 20.03.2024


Ліцензійні умови провадження діяльності з торгівлі фінансовими інструментами

!  Учасникам ринків капіталу

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила Ліцензійні умови провадження професійної діяльності на ринках капіталу — діяльності з торгівлі фінансовими інструментами.

Ці Ліцензійні умови встановлюють вимоги, обов’язкові для виконання при отриманні ліцензії на провадження професійної діяльності на ринках капіталу — діяльності з торгівлі фінансовими інструментами за її окремими видами та при провадженні цих видів діяльності на ринках капіталу, перелік документів, які подаються заявником для видачі ліцензії, особливості поєднання видів діяльності з торгівлі фінансовими інструментами між собою та з іншими видами діяльності, у тому числі професійної діяльності на ринках капіталу та організованих товарних ринках, та під час провадження професійної діяльності з торгівлі фінансовими інструментами.

Ліцензійними умовами встановлені вимоги для отримання ліцензії та провадження діяльності з торгівлі фінансовими інструментами за такими її видами:

субброкерська діяльність;

брокерська діяльність;

дилерська діяльність;

діяльність з управління портфелем фінансових інструментів;

інвестиційне консультування;

андеррайтинг та/або діяльність з розміщення з наданням гарантії;

діяльність з розміщення без надання гарантії.

Водночас втрачає чинність рішення НКЦПФР від 14.05.2013 №819 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) — діяльності з торгівлі цінними паперами».

Рішення НКЦПФР від 21.02.2024 №208
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 27.03.2024 офіційно не опубліковане


Зміни в порядку видачі ліцензії на організацію торгівлі продукцією на товарних біржах

!  Товарним біржам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла зміни до Порядку видачі, зупинення дії та анулювання ліцензії на провадження професійної діяльності на організованих товарних ринках — діяльності з організації торгівлі продукцією на товарних біржах, затвердженого рішенням НКЦПФР від 13.05.2021 №275.

Зокрема, перелік видів професійної діяльності на організованих товарних ринках, ліцензії на провадження яких видаються відповідно до цього Порядку, доповнено діяльністю з організації укладання деривативних контрактів на товарних біржах.

Тим часом до цього рішення внесено редакційні зміни рішенням НКЦПФР від 15.03.2024 №295.

Рішення НКЦПФР від 22.02.2024 №220
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 27.03.2024 офіційно не опубліковане


Декларацію про прибуток узгодили з законодавством

!  Платникам податку на прибуток

Чергові зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств зумовлені Законом від 21.11.2023 №3474-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування банків та інших платників податків».

Зокрема, примітку 5 до декларації доповнено положенням, відповідно до якого банки зазначають базову (основну) ставку податку на прибуток у відсотках, встановлену п. 136.11 ст. 136 розд. III або п. 68 підрозд. 4 розд. XX ПКУ. Таке саме положення внесено і до деяких інших додатків.

Наказ Мінфіну від 06.03.2024 №111
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 27.03.2024 офіційно не опублікований

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру