• Посилання скопійовано

Підвищення окладу за посадою мобілізованого

ТОВ на ЗСО після 19.07.2022 вирішило продовжити виплати середнього заробітку мобілізованим. З 01.01.2022 за посадою, яку обіймав мобілізований працівник, оклад підвищено. Прийнято рішення продовжувати виплату за попередньо розрахованою середньою зарплатою. Загалом у штаті за аналогічною посадою 5 працівників. Як правильно відобразити посади й оклади у штатному розписі: 5 штатних одиниць із новим окладом чи 4 одиниці — з новим, а 1 — з попереднім?

У штатному розписі підприємства визначається чисельність працівників за кількістю штатних одиниць за кожною передбаченою штатним розписом посадою (професією). Звертаємо увагу, що посади (професії) в штатному розписі мають бути визначені з дотриманням Класифікатора професій.

У наведеному випадку для 5 працівників за однією посадою доречно передбачити у штатному розписі фактичну кількість штатних одиниць (5), а у графі «Посадовий оклад» зазначити суму нового окладу. І це жодним чином не зобов’яже роботодавця розраховувати нову середню зарплату для мобілізованого працівника.

Як відомо, з 19 липня 2022 року Законом №23521 роботодавців звільнено від обов’язку збереження середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу, із залишенням для цих працівників місця роботи (посади).

Проте, якщо роботодавець й надалі бажає підтримувати свого мобілізованого працівника та виплачувати середню зарплату, він може це робити добровільно, законодавством це не заборонено. Таке рішення про збереження мобілізованому виплат роботодавець фіксує в наказі. Виплати не обов’язково мають бути в розмірі середнього заробітку, можуть бути в будь-якій сумі, зокрема:

— 100% за Порядком №1002 чи якийсь відсоток від нарахованої середньої зарплати;

— фіксованій (у розмірі окладу, МЗП тощо).

1 Закон України від 01.07.2022 №2352-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин».

2 Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.1995 №100.

Ще раніше постановою КМУ від 09.12.2020 №1213 змінено порядок обчислення середнього заробітку, зокрема скасовано норму про коригування середньої заробітної плати. Та норма, що була раніше прописана п. 10 Порядку №100, передбачала застосування коефіцієнта коригування при обчисленні середньої заробітної плати у разі підвищення тарифних ставок (посадових окладів) у розрахунковому періоді чи у періоді збереження середньої заробітної плати.

Але починаючи з 12.12.2020 такий коефіцієнт, через вилучення норми, роботодавці більше не застосовують. Отже, надалі, при підвищенні посадових окладів усі виплати, що враховуються під час обчислення середньої заробітної плати, враховуватимуться у тому розмірі, в якому вони нараховані без застосування коефіцієнта підвищення тарифних ставок (посадових окладів).

Проте, оскільки з 19.07.2022 роботодавець самостійно встановлює розмір зарплати, яка зберігається за мобілізованими працівниками (і робить це виключно добровільно), то він має право не збільшувати цей розмір у зв’язку з підвищенням окладів.

А підвищення окладу за посадою мобілізованого працівника впливатиме тільки на розрахунок середньої зарплати того працівника, який на час його увільнення працює на цій посаді.

Звісно, з огляду на те, що середня зарплата, яка виплачується, є добровільним рішенням роботодавця, то, за фінансової можливості, підприємство може прийняти рішення, оформлене наказом, про перерахунок середньої зарплати або встановлення добровільної виплати у фіксованій сумі, — це не заборонено законодавством.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру