• Посилання скопійовано

Пільга з ПДВ при продажу акумуляторів

Підприємство 13.12.2022 отримало від покупця передоплату за акумулятори (код УКТЗЕД 8507 60 00 00), застосувавши пільгу з ПДВ за п. 71 підр. 2 розд. ХХ ПКУ. Але під час митного оформлення у січні 2023 р. цього товару митниця застосувала пільгу за пп. 87 підр. 2 розд. ХХ ПКУ. Яку пільгу з ПДВ застосовувати при продажу цього товару покупцеві?

Пільга за п. 87 підр. 2 розд. ХХ ПКУ

Згідно з цією нормою, тимчасово, на період дії воєнного стану на території України, але не довше ніж до 1 травня 2023 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення, переміщення (пересилання) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях на митну територію України у митному режимі імпорту товарів, визначених п. 9-21 розділу XXI МКУ.

Своєю чергою, у п. 9-21 розділу ХХІ МКУ наведено перелік кодів УКТ ЗЕД товарів, на які поширюється зазначена пільга, серед яких і товари з кодом 8507 60 00 00.

Згідно з УКТ ЗЕД під цим кодом відображаються літій-іонні акумулятори електричні, включаючи сепаратори для них, прямокутної (в тому числі квадратної) чи будь-якої іншої форми.

Імпорт цих товарів згідно з п. 9-21 розділу ХХІ МКУ звільняється від оподаткування ввізним митом.

Зазначена пільга набрала чинності 03.01.2023 відповідно до Закону №2836.

Пільга за п. 71 підр. 2 розд. ХХ ПКУ

За цією нормою тимчасово, на період, що закінчується останнім календарним днем місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено КМУ.

Тобто звільняються згідно з переліком, визначеним КМУ. Це Перелік №224, до якого постійно вносяться зміни.

Акумулятори електричні, включаючи сепаратори для них, прямокутної (в тому числі квадратної) чи будь-якої іншої форми, літій-іонні (код 8507 60 00 00) з’явилися в цьому Переліку згідно зі змінами, внесеними постановою КМУ від 09.11.2022 №1260, які набрали чинності з 11.11.2022.

Отже, імпорт зазначених акумуляторів і їх продаж на митній території України починаючи з 11.11.2022 звільняється від оподаткування ПДВ.

А згідно з п. 9-15 розділу ХХІ МКУ імпорт цих товарів звільняється від оподаткування ввізним митом.

Як співвідносяться ці пільги?

Вище ми розглянули дві пільги. Як виявляється, один і той самий товар, зокрема акумулятори з кодом 8507 60 00 00, одночасно підпадають під дію як першої, так і другої.

Причому пільга за п. 87 підр. 2 розд. ХХ ПКУ набрала чинності тільки з 03.01.2023. Тобто на момент отримання підприємством передоплати від покупця цієї пільги не було. Якби акумулятори імпортувалися до цієї дати, на наш погляд, була б застосована пільга за п. 71 підр. 2 розд. ХХ ПКУ.

Порівнюючи ці пільги, бачимо, що вони тимчасові.

Але для пільги за п. 87 підр. 2 розд. ХХ ПКУ мета використання товарів не встановлена. А для пільги за п. 71 підр. 2 розд. ХХ ПКУ товари мають бути необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби.

Виходить, якщо призначення товарів інше, то й пільга не застосовується.

Щоправда, це суто дослівне прочитання пільги за п. 71 підр. 2 розд. ХХ ПКУ. На практиці не потрібно якогось підтвердження цільового використання товарів. Та й немає процедури підтвердження такого використання.

На практиці пільга використовується, тільки якщо товар відповідає коду й найменуванню з Переліку №224.

Позиція податківців

Головне управління ДПС у Полтавській області повідомляє, що постановою Кабінету Міністрів України від 9 листопада 2022 р. №1260 внесено зміни до постанови КМУ від 20 березня 2020 р. №224...

Головним критерієм для застосування пільги з оподаткування, встановленої пунктом 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, є включення товару до Переліку №224 та відповідність таких товарів назві товару (медичного виробу, основного компонента), міжнародному непатентованому найменуванню (назві) лікарського засобу, які зазначені у вищезазначеному переліку. Коди згідно з УКТ ЗЕД наводяться у даному переліку довідково.

Роз’яснення ГУ ДПС у Полтавській області від 01.02.2023

Якими критеріями керувалася митниця під час вибору однієї з двох пільг, ми зараз сказати не можемо.

Але якщо митниця при розмитненні застосувала пільгу за п. 87 підр. 2 розд. ХХ ПКУ, це не означає, на наш погляд, що при подальшому постачанні імпортованих акумуляторів на митній території України не можна використовувати пільгу за пп. 71 підр. 2 розд. ХХ ПКУ.

Підприємство постачатиме імпортовані акумулятори на митній території України. Така операція повністю вписується в умови п. 71 підр. 2 розд. ХХ ПКУ. Тому, на наш погляд, вона звільняється від оподаткування ПДВ. Причому згідно з нормою п. 71 підр. 2 розд. ХХ ПКУ компенсуючі податкові зобов’язання з ПДВ за п. 198.5 і ст. 199 ПКУ не нараховуються.

На момент отримання від покупця передоплати, 13.12.2022, коли пільги за п. 87 підр. 2 розд. ХХ ПКУ ще не було, підприємство цілком правомірно застосувало пільгу за п. 71 підр. 2 розд. ХХ ПКУ — за правилом першої події на дату такої події виписало податкову накладну на звільнену від оподаткування операцію, з кодом ставки податку 903, код пільги 14060544.

Постачаючи акумулятори в рахунок погашення цієї передоплати (друга податкова подія), підприємство фактично закриває заборгованість перед покупцем за отриманою від нього передоплатою.

Наголосимо, що думка податкової з цього питання нам не відома. Тож для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Нормативна база

  • Закон №2836 — Закон України від 13.12.2022 №2836-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України».
  • Перелік №224 — Перелік товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 20.03.2020 №224.
  • Постанова №1260 — Постанова КМУ від 09.11.2022 №1260 «Про внесення змін до переліку товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичною обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість та які звільняються від сплати ввізного мита».

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру