• Посилання скопійовано

Суть справи

Воєнний стан продовжено до 20 травня: наслідки
Воєнний стан в Україні триває. Як це вплине на бізнес? Нагадаємо, як звітувати, сплачувати податки і реєструвати ПН та інші спеціальні правила під час війни.

Зміни у декларації з ПДВ
Мінфін вчергове оновив декларацію з ПДВ. Маємо зміни у таблицях додатків 1 і 5, а також скасовано додаток 8!

Підвищення окладу за посадою мобілізованого
ТОВ на ЗСО після 19.07.2022 вирішило продовжити виплати середнього заробітку мобілізованим. З 01.01.2022 за посадою, яку обіймав мобілізований працівник, оклад підвищено. Прийнято рішення продовжувати виплату за попередньо розрахованою середньою зарплатою. Загалом у штаті за аналогічною посадою 5 працівників. Як правильно відобразити посади й оклади у штатному розписі: 5 штатних одиниць із новим окладом чи 4 одиниці — з новим, а 1 — з попереднім?

Бонуси за кредит-нотою не є платою за маркетинг
ВС наголосив, що отримані за кредит-нотою бонуси за контрактами з нерезидентами не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість.

Касові операції в ресторані
Ресторан працює щодня, а касир — за графіком 2 через 2. Готівкову виручку не здають до банку, а видають у підзвіт за необхідності, решта зберігається на робочому місці касира у сейфі. Вилучення готівки з РРО відбувається щодня. Як організувати касові операції?

Чому блокують ПН у разі післяплати?
ДПС заблокувала ПН, складені за першою подією відвантаження товару. Причина відмови в реєстрації: відсутність розрахункових документів. ВС наголосив, що це неправильно і що пакет документів, які підтверджують реальність операції, для кожної з них є унікальним.

Як влаштувати безробітних за компенсацію
Уряд постановою від 10.02.2023 №124 затвердив Порядок надання компенсацій роботодавцям за працевлаштування окремих категорій зареєстрованих безробітних (див. «ДК» №8/2023). Розгляньмо його.

Пільга з ПДВ при продажу акумуляторів
Підприємство 13.12.2022 отримало від покупця передоплату за акумулятори (код УКТЗЕД 8507 60 00 00), застосувавши пільгу з ПДВ за п. 71 підр. 2 розд. ХХ ПКУ. Але під час митного оформлення у січні 2023 р. цього товару митниця застосувала пільгу за пп. 87 підр. 2 розд. ХХ ПКУ. Яку пільгу з ПДВ застосовувати при продажу цього товару покупцеві?

Працівника мобілізовано: дії роботодавця
Які дії роботодавця при мобілізації працівника?

Договір позики — без сталого представництва
Верховний Суд наголосив: у разі якщо фізособі (керівникові представництва нерезидента) видали довіреність для укладення договорів позики, то це не вказує на ознаки постійного представництва.

Роботодавець відмовляє головбуху у звільненні
Як звільнитися головному бухгалтеру, якщо директор не приймає заяву? Які потрібно виконати кроки для зняття з облікових даних у податковій та інших установах та в які строки?

Як правильно розірвати договір оренди землі
Орендодавець, який за договором оренди землі має право на односторонню відмову від такого договору і вчиняє такий односторонній правочин, повинен повідомити про це орендаря, а не держреєстратора речових прав.

Форми №11-мтп і №4-мтп: особливості заповнення
Підприємство торгує товаром, орендує приміщення, сплачуючи за оренду та електроенергію орендодавцеві. Має на балансі легкові авто, які заправляє бензином та дизпаливом. Цього року статуправління додало до статзвітності річні форми №11-мтп і №4-мтп. Які особливості їх заповнення?

Торгівля генераторами через Інтернет: з РРО?
Податківці в ІПК ДПС від 08.02.2023 №258/ІПК/99-00-07-04-01-06 (див. «ДК» №8/2023) відповіли на запитання про застосування РРО у разі торгівлі генераторами та запчастинами до них в інтернет-магазині.

Звіт неприбутківців за 2022 рік: наші поради
1 березня — останній день подання Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткових організацій за 2022 рік.  Розгляньмо, що відображати у Звіті та як виправляти помилки.

До змісту номеру