• Посилання скопійовано

Форми №11-мтп і №4-мтп: особливості заповнення

Підприємство торгує товаром, орендує приміщення, сплачуючи за оренду та електроенергію орендодавцеві. Має на балансі легкові авто, які заправляє бензином та дизпаливом. Цього року статуправління додало до статзвітності річні форми №11-мтп і №4-мтп. Які особливості їх заповнення?

Форма №11-мтп (річна)

На момент написання цієї консультації форма звіту затверджена Наказом №107 і застосовується починаючи зі звітування за 2022 рік.

Заповнюючи форму, слід керуватися Роз’ясненням щодо №11-мтп.

У шапці звіту написано, що його подають територіальному органу Держстату юрособи, відокремлені підрозділи юросіб, які відпускають та/або використовують тепло- й електроенергію.

Але в наведеній у запитанні ситуації підприємство компенсує електроенергію орендодавцеві. Причому за даними запитання підприємство не відпускає і не використовує теплоенергію. Очевидно, що використовує теплоенергію орендодавець, виставляючи такі витрати для компенсації орендареві — або окремо, або у складі орендної плати.

Таким чином, на наш погляд, підприємство може заповнити форму №11-мтп (річна) хіба що з прочерками.

Водночас у шапці форми є блок, який називається «Інформація щодо відсутності даних». Якщо даних для заповнення немає, треба поставити «V» у відповідній комірці. Крім того, слід поставити позначку навпроти причини відсутності даних. Для наведеної ситуації, на наш погляд, це така причина, як «Відсутнє явище, яке спостерігається».

Тобто позначки «V» стоятимуть у двох наведених комірках:

— «Інформація щодо відсутності даних» та

— «Відсутнє явище, яке спостерігається».

Консультує Держстат

Запитання 2: Фірма орендує приміщення. Які показники відображати у формі №11-мтп (річна)?

Відповідь на запитання:

У звіті за ф. №11-мтп (річна) «Звіт про постачання та використання енергії» за 2020 рік відображаються показники щодо встановлених потужностей, обсягів виробництва, використання та втрат електро- та теплоенергії. У випадку, коли респондент орендує приміщення і сплачує орендну плату орендодавцю і не укладає самостійно договори з постачальниками електричної та теплової енергії, звіт направляється на адресу Головного управління статистики з нульовими показниками.

При цьому в разі подання звіту з нульовими показниками в електронному вигляді необхідно у полі «Інформація щодо відсутності даних» проставити позначку — V та вибрати з переліку причину відсутності даних у звіті.

Головне управління статистики в Івано-Франківській області

Форма №4-мтп (річна)

На момент написання цієї консультації форма звіту затверджена Наказом №109 і застосовується починаючи зі звітування за 2022 рік.

У шапці звіту написано, що його подають територіальному органу Держстату юрособи, відокремлені підрозділи юросіб, які використовують та/або мають у запасах паливо. Позаяк підприємство використовує паливо (бензин та дизпаливо), яким заправляються легкові автомобілі, воно цей звіт заповнює.

Заповнюючи звіт, слід керуватися Роз’ясненням щодо №4-мтп.

Показники у звіті наводять у тоннах з одним десятковим знаком. Проте бензин і дизпаливо в обліку відображають у літрах.

Згідно з п. 3 розд. І Роз’яснення потрібно спершу перевести літри у кілограми:

— 1 літр бензину = 0,74 — 0,76 кг;

— 1 літр газойлів (палива дизельного) = 0,83 — 0,85 кг;

А потім перевести у тонни: 1 тонна = 1000 кг.

Наприклад, якщо легковий автомобіль фактично використав протягом звітного року 300 літрів бензину, його переводять спочатку у кілограми, застосувавши коефіцієнт 0,74, 0,75 чи 0,76, за вибором підприємства: 222 кг (300 х 0,74), або 0,2 тонни (222 : 1000).

Кількість використаного бензину відображають у колонці 1 рядка 430 розділу 1 форми, дизпалива — в колонці 1 рядка 440 розділу І форми.

Водночас потрібно заповнити рядки 435 і 442, якщо підприємство має відповідну інформацію:

— 435 — у т. ч. з рядка 430 — паливо моторне сумішеве з вміcтом біоетанолу або етил-трет-бутилового ефіру чи їх суміші від 5% до 30%;

— 442 — у т. ч. з рядка 442 — паливо дизельне сумішеве з вмістом складних ефірів жирних кислот олій та жирів.

Зрозуміло, що якщо підприємство не має такої інформації, воно не заповнить ці два останні рядки.

Увага: зазначають кількість фактично використаного палива. Обсяги нафтопродуктів, придбані в талонах, смарткартках, але фактично не використані, не відображають (див. п. 2 розд. ІІ Роз’яснення).

Крім того, підприємство заповнює розділ 3 «Кінцеве використання палива» форми №4‑мтп (річна).

У колонці «Б» — код рядка з розділу 1. У цій ситуації будуть рядки 430 і 440. Сюди фактично будуть перенесені дані з колонки 1 — у колонки 1, 2 і 3. У цих трьох останніх будуть однакові дані.

Додаткова інформація

Крім того, що наведено вище, рекомендуємо ознайомитися з Роз’ясненнями та самими формами. Можливо, підприємство має ще якісь господарські операції, які мають відображатися в цих формах звітності.

Нормативна база

  • Наказ №107 — Наказ Держстату від 25.05.2022 №107 «Про затвердження форми державного статистичного спостереження №11-мтп (річна) «Звіт про постачання та використання енергії».
  • Наказ №109 — Наказ Держстату від 26.05.2022 №109 «Про затвердження форм державного статистичного спостереження №4-мтп (місячна) «Звіт про використання та запаси палива» та №4-мтп (річна) «Звіт про використання та запаси палива».
  • Роз’яснення щодо №4-мтп — Роз’яснення Держстату від 12.07.2021 №19.1.2-12/18-21 «Роз’яснення щодо показників форм державного статистичного спостереження №4-мтп «Звіт про використання та запаси палива».
  • Роз’яснення щодо №11-мтп — Роз’яснення Держстату від 12.07.2021 №19.1.2-12/19-21 «Роз’яснення щодо показників форми державного статистичного спостереження №11-мтп (річна) «Звіт про постачання та використання енергії».

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру