• Посилання скопійовано

Як підприємству стати критично важливим

Критерії №76 (див. «ДК» №6/2022) застосовуються для визначення підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення під час війни. Як отримати такий статус?

Нагадаємо, що за Законом №2732 статус критично важливого підприємства дозволяє бронювати половину, а за наявності достатнього обґрунтування — і більше ніж половину працівників під час війни.

Усього затверджено сім критеріїв:

1) загальна сума податків, зборів, платежів, нарахованих, утриманих та сплачених до державного і місцевих бюджетів, крім митних платежів, протягом звітного податкового року перевищує еквівалент 1,5 млн євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом НБУ за той самий період, що підтверджується довідкою контролюючого органу, в якому на обліку перебуває підприємство;

2) сума надходжень в іноземній валюті, крім кредитів і позик, за звітний податковий рік перевищує еквівалент 32 млн євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом НБУ за той самий період, що підтверджується довідкою відповідного обслуговуючого банку;

3) підприємство має стратегічне значення для економіки та безпеки держави відповідно до Переліку №83;

4) підприємство має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади. Критерії, за якими визначається підприємство, що має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади, встановлюються органами виконавчої влади, іншими державними органами, органами державного управління, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, за сферою їх управління чи галуззю національної економіки або обласною, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями, або обласною, Київською та Севастопольською міськими військовими/військово-цивільними адміністраціями (у разі їх утворення) з урахуванням потреб територіальної громади;

5) відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що підтверджується довідкою про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, або витягом з інформаційної системи органів ДПС щодо статусу розрахунків платника з бюджетом та цільовими фондами, засвідченим керівником підприємства;

6) розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб-працівників на підприємстві за останній календарний квартал становить не менше ніж розмір середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал 2021 р. (відповідно до даних Держстату), що підтверджується довідкою, наданою підприємством;

7) підприємство є резидентом «Дія.Сіті».

Як застосовуються критерії

Підприємство вважається критично важливим, якщо відповідає трьом або більше критеріям, зазначеним вище. Проте для деяких підприємств достатньо і відповідності двом критеріям! Це:

— підприємства паливно-енергетичного комплексу;

— підприємства, які провадять діяльність у сфері охорони здоров’я, освіти та науки, фізичної культури і спорту, соціального захисту та належать до державної чи комунальної форми власності з включенням до Реєстру неприбуткових установ та організацій або утримуються за кошти державного чи місцевого бюджету, або надають населенню безоплатні послуги, необхідні для забезпечення життєдіяльності населення, на постійній основі;

— лінійні аудіовізуальні медіа, які здійснюють ефірне наземне багатоканальне (цифрове) телевізійне мовлення з використанням радіочастотного ресурсу, програмне наповнення якого складається переважно з інформаційних та/або інформаційно-аналітичних передач, або які залучені до системи оповіщення, та їхні афілійовані особи, а також державні та комунальні заклади культури.

Додатково до критично важливих підприємств належать: спеціалізовані установи ООН, закордонні дипломатичні установи в Україні, представництва донорських установ, виконавці проєктів міжнародної технічної допомоги, представництва міжнародних організацій, міжнародні та українські неурядові організації, які реалізують гуманітарні проєкти за кошти міжнародних партнерів, згідно з переліком, затвердженим МЗС або Секретаріатом КМУ.

Щорічне підтвердження статусу

Отримати статус критично важливого можна, але він не є постійним. Після цього його доведеться регулярно підтверджувати!

Підтвердження статусу критично важливого підприємства для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період здійснюється підприємством не рідше ніж один раз на рік.

Підприємство для підтвердження зазначеного статусу подає до органу, який прийняв рішення про визначення такого підприємства критично важливим, відповідну заяву та документи, які підтверджують відповідність критеріям (див. вище).

І далі все теж аналогічно до процедури отримання цього статусу. Цей орган знову приймає рішення про відповідність або невідповідність зазначеним критеріям, про що і повідомляє підприємство.

Куди і з якими документами звертатися для отримання статусу?

Щоб отримати статус критично важливого, підприємство має звернутися із заявою до одного з таких органів:

— центрального органу виконавчої влади (тобто КМУ);

— іншого державного органу, органу державного управління, юрисдикція якого поширюється на всю територію України (за сферою управління чи галуззю національної економіки);

— або до обласної, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій;

— або обласної, Київської та Севастопольської міських військових/військово-цивільних адміністрацій (у разі їх утворення), на території юрисдикції яких воно розташоване.

До заяви-звернення додаються копії документів, які підтверджують відповідність критеріям, а також подання податкової звітності за останній календарний квартал. Це можуть бути:

— копія податкової декларації з позначками (штампами) контролюючого органу, із зазначенням дати її отримання, або

— квитанція про прийняття податкової декларації у разі її подання засобами електронного зв’язку, або

— квитанція контролюючого органу, на який покладено функції щодо результатів перевірки та прийняття пакета звітних документів платників податків, або

— поштове повідомлення з позначкою про вручення контролюючому органу в разі надсилання податкової декларації поштою.

Як приймається рішення про встановлення статусу?

Орган, до якого надійшло звернення підприємства, зобов’язаний розглянути його на відповідність підприємства критеріям та за результатами розгляду прийняти рішення.

Рішення про відповідність підприємства критеріям і визначення його критично важливим має містити інформацію про:

— код ЄДРПОУ підприємства;

— його номер платника податків;

— повне та скорочене найменування підприємства;

— критерії, яким відповідає підприємство.

Рішення про невідповідність підприємства цим критеріям має містити інформацію про відмову з обґрунтуванням невідповідності критеріям.

Нормативна база

  • Закон №2732 — Закон України від 04.11.2022 №2732-IX «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час.
  • Критерії №76 — Порядок та критерії визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, затверджені постановою КМУ від 27.01.2023 №76.
  • Перелік №83 — Перелік об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затверджений постановою КМУ від 04.03.2015 №83.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру