• Посилання скопійовано

Суть справи

Декларація податку на нерухомість-2023
У листопаді та грудні 2022 року було змінено форму декларації, тож на 2023 рік подаємо її за формою зі змінами згідно з наказом Мінфіну від 05.12.2022 №412 (код J0302106). Нагадаємо основні правила її складання.

Як скласти декларацію з транспортного податку
За якою формою подавати декларацію у 2023 році? За який транспорт слід сплачувати податок? Чи буде штраф за незвітування і несплату під час воєнного стану?

Як працевлаштувати переселенця
Чинним законодавством передбачено, що роботодавці, які наймають внутрішньо переміщених осіб, отримують компенсацію витрат на оплату праці та навчання таких працівників. Розповімо, як це зробити у 2023 році.

Новий порядок бронювання працівників
На кого поширюється новий порядок бронювання? Кому та як подавати списки працівників, які не підлягатимуть мобілізації? Які звіти слід буде подавати щодо заброньованих працівників? Про це читайте нижче, а сам Порядок ми опублікували в «ДК» №6/2022.

Війна війною, а зарплату плати
Верховний Суд вирішив відійти від своїх позицій та визнав, що наявність активних бойових дій хоча й ускладнює облік трудових відносин, проте не є підставою для невиплати зарплати та інших належних працівникові виплат під час звільнення.

Відрядні та підзвітні кошти: зміни з 1 квітня
Закон №2888 чимало змін вніс до ПКУ та інших законів. Але ми розглянемо лише ті, які стосуються оподаткування ПДФО та ВЗ коштів, виданих під звіт або на відрядження.

Чи платити лікарняні сумісникам?
Чи треба оплатити лікарняний працівникові, який працює за сумісництвом? Що таке «реалізація права» на лікарняні за основним місцем роботи? Яким документом вона підтверджується?

Як підприємству стати критично важливим
Критерії №76 (див. «ДК» №6/2022) застосовуються для визначення підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення під час війни. Як отримати такий статус?

Як підтвердити повноваження представника
ВС вважає, що для підтвердження повноважень представника ЮО цілком достатньо надати витяг з ЄДР (тобто документ у вигляді довіреності або наказу не є обов’язковим).

Придбання ФОПом товару за кордоном
ФОП-перевізник на ІІІ групі ЄП хоче купити у Німеччині плівку, оплативши з власного рахунку, і там само наклеїти її на свій автобус. ФОП подав інвойс до банку, але банк відмовив та вимагає договору постачання товару на митну територію України. Як бути?

Хто може вести військовий облік
На підприємстві 11 працівників. Чи може бути відповідальним за військовий облік особою зовнішній сумісник? Якщо ні, то яка відповідальність? Зокрема, у разі непроходження такою особою відповідної кваліфікаційної підготовки та в разі непризначення доплати відповідно до нового порядку ведення військового обліку?

Дивіденди від нерезидента
Фізособа — резидент України є власником компанії в Естонії. Отримала дивіденди за 2022 рік. Чи зобов’язана фізособа подавати декларацію за цими коштами в Україні? Чи потрібно ще в Україні сплачувати якісь податки? Чи має вона, як власник іноземної компанії, подавати про це інформацію до будь-яких органів в Україні?

До змісту номеру