• Посилання скопійовано

Як скласти декларацію з транспортного податку

За якою формою подавати декларацію у 2023 році? За який транспорт слід сплачувати податок? Чи буде штраф за незвітування і несплату під час воєнного стану?

Правила сплати транспортного податку у 2023 році наведено в пп. 267.1.1 ПКУ. Згідно з ним транспортний податок сплачують як фізичні, так і юридичні особи (у тому числі це стосується і нерезидентів), які мають зареєстровані в Україні власні легкові автомобілі, що одночасно відповідають таким критеріям:

— з року випуску минуло не більше ніж п’ять років (включно);

— середньоринкова вартість становить понад 375 розмірів МЗП, визначеної на 1 січня податкового (звітного) року (у 2023 році — 2 512 500 грн).

Увага! Середньоринкову вартість свого авто (для порівняння з вартісним критерієм) платник податку встановлює не сам, а дізнається на сайті Мінекономіки, виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна та типу пального авто.

До того ж на сайті Мінекономіки наведено переліки легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню.

Важлива умова!

Якщо перелік на сайті Мінекономіки містить транспортний засіб із параметрами, що відповідають легковому автомобілю власника, то такий автомобіль є об’єктом оподаткування транспортним податком у звітному періоді починаючи з 1 січня податкового (звітного) року. Справедливим буде і зворотне: якщо ви маєте автомобіль, який відповідає першим двом умовам (щодо року випуску і вартості), але в переліку його немає, — сплачувати транспортний податок ви не повинні!

Податок сплачують за кожен легковий автомобіль, що відповідає наведеним вище критеріям, у фіксованому розмірі — 25 000 грн.

В який термін необхідно сплатити податок?

Фізособи (це стосується і ФОПів, позаяк, як правило, власником авто реєструється фізособа без статусу підприємця) сплачують податок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. Адже їм суму транспортного податку (як і обов’язок з його сплати) встановлюють податківці.

Водночас, якщо фізособа не згодна з нарахованою податківцями сумою податку, вона має право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу для звіряння даних щодо:

— об’єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку;

— розміру ставки податку;

— нарахованої суми податку.

Якщо ж на підставі оригіналів відповідних документів (зокрема, документів, що підтверджують право власності на об’єкт оподаткування, перехід права власності на об’єкт оподаткування) буде виявлено помилки, контролюючий орган перерахує суму податку і надішле фізособі нове податкове повідомлення-рішення.

А от юрособи визначають суму транспортного податку самостійно, про що подають до ДПС річну декларацію. Відтак сплачують транспортний податок авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Так, за І квартал 2023 року юридична особа має сплатити транспортний податок за кожне авто, що є об’єктом оподаткування, не пізніше 28 квітня (включно) у розмірі 6 250 грн. Податок сплачують за місцем реєстрації авто і зараховують до відповідного бюджету. Код класифікації для сплати — 18011100 «Транспортний податок з юридичних осіб».

Форма декларації — нова, але змін небагато

З 2023 року слід подавати оновлену форму декларації з транспортного податку.

Податківці вже наголошували, що нову форму декларації застосовують з 01.01.2023 та вперше подають за базовий податковий (звітний) період — 2023 рік. Ідентифікатор форми декларації — J0303603.

Нову редакцію декларації затверджено Наказом №401, а Наказом №444 до неї внесено зміни.

У новій формі всі графи та правила їх заповнення залишилися без змін, крім коду КОАТУУ (рядок 8 декларації) — тепер у ньому слід зазначати код КАТОТТГ. Відповідно у примітках до декларації зʼявилися правила заповнення оновленої графи.

У графі 8 зазначають код за КАТОТТГ території територіальної громади за місцем реєстрації транспортного(их) засобу(ів). За кожним таким кодом за КАТОТТГ складають окрему податкову декларацію.

Строки подання декларації

Подати декларацію з транспортного податку за 2023 рік юрособи мають не пізніше ніж 20.02.2023 (включно).

Але це якщо авто перебувало на балансі на 1 січня 2023 року.

Консультують податківці

З якої дати визначається термін використання легкового автомобіля з метою оподаткування транспортним податком?

Якщо на транспортні засоби уповноваженими державними органами, в тому числі іноземними, видано реєстраційні документи, що дають право експлуатувати їх, то вони вважаються використовуваними. Датою початку користування (введення в експлуатацію) транспортних засобів, що були в користуванні та ввозяться на митну територію України, вважається дата їх першої реєстрації, визначена в реєстраційних документах, які видано уповноваженими державними органами та дають право експлуатувати ці транспортні засоби на постійній основі.

У разі відсутності реєстраційних документів першої реєстрації транспортних засобів датою початку використання транспортного засобу вважається календарна дата його виготовлення (день, місяць, рік). У разі якщо календарну дату визначити неможливо, такою датою слід вважати 1 січня року виготовлення, зазначеного в реєстраційних документах.

ЗІР, підкатегорія 110.06

А як бути, якщо авто буде придбано або продано протягом року?

ПКУ передбачено порядок розрахунку податку в окремих випадках:

— у разі переходу права власності на авто від одного власника до іншого протягом звітного року податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а новим власником — починаючи з місяця, в якому він набув права власності на цей об’єкт;

— за об’єкти оподаткування, придбані протягом року, податок сплачують пропорційно до кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому транспортний засіб зареєстровано;

— у разі закінчення п’ятирічного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок сплачують за період з 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досяг (досягне) п’яти років;

— у разі незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем транспортний податок за такий легковий автомобіль не сплачують з місяця, наступного за місяцем, в якому мав місце факт незаконного заволодіння легковим автомобілем (за умови підтвердження). А якщо авто буде повернуто, то податок сплачують з місяця такого повернення відповідно до постанови слідчого, прокурора чи рішення суду (копію документа платник податку протягом 10 днів з моменту отримання надає контролюючому органу).

Правило для покупців

Якщо підприємство посеред року придбало нове авто, яке підлягає оподаткуванню, то подає декларацію (якщо це перша за рік, то з типом «звітна», а якщо декларацію за цей рік було подано, то з типом «уточнююча») протягом місяця з дня виникнення права власності на таке авто.

Фізособи, що придбавають авто посеред року, також сплачують податок лише починаючи з місяця, в якому виникло право власності на таке авто. Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власникові після отримання інформації про перехід права власності. А отримає контролюючий орган таку інформацію від органів, що здійснюють держреєстрацію ТЗ у 10-денний термін після закінчення календарного місяця, в якому авто зареєстровано (станом на перше число відповідного місяця).

Правило для продавців

Колишній власник сплачує податок до дня переходу права власності до покупця. А раніше визначене ним податкове зобов’язання треба буде зменшити, подавши уточнення до декларації.

Тут варто звернути увагу на таку ситуацію. Якщо платник податку подав декларацію за звітний рік і відбулися зміни (придбано/повернено чи продано/вкрадено авто), то декларацію потрібно подавати з типом «уточнююча», а не «звітна нова».

Звітну нову за 2023 рік слід подавати, тільки якщо до 20 лютого 2023 року виявлено помилки у поданій декларації за 2023 рік (а не виникли зміни в об’єкті оподаткування).

Аналогічною буде ситуація й у разі викрадення авто — декларацію (з типом «уточнююча») подають протягом 30 календарних днів з дня внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. А в разі повернення легкового автомобіля його власникові «уточнюючу» декларацію подають протягом 30 календарних днів з дня складання постанови слідчого, прокурора чи винесення ухвали суду.

Консультують податківці

<...> У разі незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем, який є об’єктом оподаткування, транспортний податок за такий легковий автомобіль не сплачується з місяця, наступного за місяцем, в якому мав місце факт незаконного заволодіння легковим автомобілем, якщо такий факт підтверджується відповідним документом про внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, виданим уповноваженим державним органом (пп. 267.6.8 Податкового кодексу України).

У разі повернення легкового автомобіля його власнику (законному володільцю) податок за такий легковий автомобіль сплачується з місяця, в якому легковий автомобіль було повернено відповідно до постанови слідчого, прокурора чи рішення суду. Платник податку зобов’язаний надати контролюючому органу копію такої постанови (рішення) протягом 10 днів з моменту отримання.

Північне міжрегіональне управління ДПС
по роботі з великими платниками податків, 15.09.2022

Відповідальність за неподання декларації з транспортного податку

За неподання у строки декларації передбачено накладення штрафу на юридичних осіб чи відокремлені підрозділи юрособи у розмірі 340 грн. А в разі неусунення таких порушень чи за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, — 2 040 грн.

При цьому до 19 лютого 2023 року та, найімовірніше, й далі діє воєнний стан.

А відповідно до абзаців першого — другого пп. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ у разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання термінів, зокрема подання звітності, передбаченої п. 46.2 ст. 46 ПКУ, платники податків звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Тобто штрафів за незвітування не буде лише у тих платників, які не мають можливості виконувати свої податкові обов’язки через війну й отримали відповідне рішення підтвердження від податківців.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI.
  • Наказ №401 — Наказ Мінфіну від 30.11.2022 №401 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з транспортного податку».
  • Наказ №415 — Наказ Мінфіну від 10.04.2015 №415 «Про затвердження форми Податкової декларації з транспортного податку».
  • Наказ №444 — Наказ Мінфіну від 20.12.2022 №444 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 30 листопада 2022 року №401».
  • КАТОТТГ — Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затверджений наказом Мінрегіону від 26.11.2020 №290 (у редакції наказу Мінрегіону від 12.01.2021 №3).

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру