• Посилання скопійовано

Військовий облік жінок з 1 жовтня

Жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої чи вищої освіти й здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік.

Які жінки підлягають військовому обліку?

Нагадаємо, що з 26 жовтня 2022 року за Законом №2664 жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

А як щодо решти жінок?

Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України (Перелік №313), і придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, крім зазначених вище, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їхнім бажанням. Тобто законом установлено добровільне взяття на військовий облік для жінок, за винятком медиків.

Що зміниться з 1 жовтня?

Нагадуємо, що Наказом №259 ще 6 вересня 2022 року було відкладено на рік строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік.

Тож саме з 1 жовтня 2023 року в окремих працівниць, враховуючи відповіді на запитання вище, з’явиться обов’язок або можливість щодо взяття на облік у військкоматах.

Що треба зробити роботодавцю?

Ми вже розповідали, що потрібно буде робити роботодавцям щодо появи нових військовозобов’язаних жінок.

Як це стосується бухгалтерів?

Наприклад, у Переліку №313 є такі професії:

— керівники фінансових, бухгалтерських, економічних, юридичних та адміністративних підрозділів та інші керівники;

— менеджери (управителі) з права, бухгалтерського обліку, досліджень ринку, вивчення суспільної думки, консультацій з питань комерційної діяльності та управління;

— менеджери (управителі) з бухгалтерського обліку;

— професіонали в галузі аудиту та бухгалтерського обліку;

— наукові співробітники (аудит, бухгалтерський облік);

— аудитори та кваліфіковані бухгалтери;

— бухгалтери та касири-експерти;

— реєстратори бухгалтерських даних.

Ось основні правила.

1. Персональний облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів передбачає облік відомостей щодо таких осіб за місцем їх роботи та покладається на керівників підприємств, установ, організацій незалежно від підпорядкування і форми власності (ч. 5 ст. 34 Закону про військовий обов’язок).

2. Тих, хто працює за цивільно-правовими договорами, такий персональний облік не стосується (див. лист Міноборони від 13.11.2017 №321/7065)!

3. Фізичні особи — підприємці не ведуть військового обліку своїх працівників!

4. Керівник може перекласти обов’язок ведення військового обліку на іншого працівника (це дозволяє п. 8 Порядку №1487).

5. Персональний облік призовників і військовозобов’язаних на підприємствах, в установах та організаціях ведеться згідно з типовою формою первинного обліку №П-2 «Особова картка працівника» (далі — особова картка), затвердженою Наказом №495/656, у розділі II якої зазначаються відомості про військовий облік. Про те, як її складати, ми докладно розповіли в статтях «Особові справи по-новому та особові картки №П-2» у «ДК» №43/2018 та «Особова картка П-2: заповнення і зміни» в «ДК» №33/2023.

6. До обов’язків роботодавця входить постійне інформування територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки про громадян та посадових осіб, які порушують правила військового обліку, для притягнення їх до відповідальності згідно із законом (п. 34 Порядку №1487).

7. Але за п. 51 Порядку №1487 жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (не отримували військово-обліковий документ) до затвердження Порядку №1487 (тобто до 5 січня 2023 року), можуть працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року. Але про таких працівниць роботодавець зобов’язаний повідомити ТЦК.

Увага! Нехтування цими нормами загрожує штрафами. Контроль за тим, як юрособи ведуть військовий облік, покладено на територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (п. 87 Порядку №1487).

Адміністративна відповідальність

Тут є два види штрафів: на самих військовозобов’язаних і на уповноважених осіб роботодавця:

статтею 210 КУпАП встановлено штраф для самих призовників, військовозобов’язаних, резервістів за порушення правил військового обліку. За перше порушення штраф становить від 30 до 50 н. м. д. г. Повторне протягом року вчинення порушення, а також вчинення такого порушення в особливий період  тягнуть за собою накладення штрафу від 50 до 100 н. м. д. г. Тобто нині працівниці, яка зобов’язана стати на військовий облік, але не стала, загрожує адміністративний штраф від 850 грн до 1 700 грн;

— для уповноважених осіб роботодавця (керівника або іншої уповноваженої ним особи) за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію адміністративний штраф встановлює стаття 210-1 КУпАП. І цей штраф уже (під час особливого періоду) становить від 300 до 500 н. м. д. г., тобто від 5 100 грн до 8 500 грн!

Чи є нині особливий період?

Особливий період — період, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Абзац 13 ч. 1 статті 1 Закону про оборону України

Справи про порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію і, відповідно, справи щодо порушення роботодавцями правил військового обліку як складової такого порушення розглядають ТЦК. Від їхнього імені розглядають справи про адміністративні правопорушення і накладають адмінстягнення керівники ТЦК (стаття 235 КУпАП).

Нормативна база

  • КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 №8073-X.
  • Закон №2664 — Закон України від 07.10.2022 №2664-IX «Про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних».
  • Закон про військовий обов’язок — Закон України від 25.03.1992 №2232-XII «Про військовий обов’язок і військову службу».
  • Закон про оборону України — Закон України від 06.12.1991 №1932-XII «Про оборону України».
  • Перелік №313 — Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, затверджений наказом Міноборони від 11.10.2021 №313.
  • Порядок №1487 — Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений постановою КМУ від 30.12.2022 №1487.
  • Наказ №259 — Наказ Міноборони від 06.09.2022 №259 «Про внесення зміни до наказу Міністерства оборони України від 07 лютого 2022 року №35».
  • Наказ №495/656 — Наказ Держкомстату і Міноборони від 25.12.2009 №495/656 «Про затвердження типової форми первинного обліку №П-2 «Особова картка працівника».

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру