• Посилання скопійовано

Масове вивільнення: подаємо ф. №4-ПН

Коли і куди потрібно подавати форму №4­ПН? Чи мають такий обовʼязок ФОПи? В які строки слід подати цей звіт? Що буде за неподання ф. №4-ПН?

Роботодавці зобов’язані повідомляти центр зайнятості (за своїм місцезнаходженням) про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, не пізніше ніж за два місяці до вивільнення (не пізніше ніж за 30 календарних днів до вивільнення у разі звільнення державних службовців) (п. 4 ч. 3 ст. 50 Закону про зайнятість населення).

Яке вивільнення вважається масовим?

Це зазначено у ст. 48 Закону про зайнятість населення.

Масовим вивільненням з ініціативи роботодавця є протягом одного місяця:

1) вивільнення 10 і більше працівників у роботодавця з кількістю працівників від 20 до 100;

2) вивільнення 10 і більше відсотків працівників у роботодавця з кількістю працівників від 101 до 300;

3) вивільнення 30 і більше працівників у роботодавця з кількістю працівників від 301 до 1000;

4) вивільнення 3 і більше відсотків працівників у роботодавця з кількістю працівників від 1001 і більше.

Зверніть увагу!

Положення статті 48 Закону про зайнятість не поширюються на масові вивільнення, що мають відбутися відповідно до трудових договорів (контрактів), укладених на певний строк або з певною метою (крім випадків, коли звільнення відбувається до закінчення строку або виконання умов трудового договору (контракту).

Алгоритм від Державної служби зайнятості

Держзайнятості наводила дії роботодавця, що їх він повинен здійснити у разі масового вивільнення працівників.

Так от, алгоритм основних кроків роботодавця, який планує масове звільнення працівників, такий:

— затвердити новий штатний розпис, до якого не вносять посади, які скорочуються;

— письмово попередити кожного працівника, посаду якого скорочують, про наступне вивільнення не пізніше ніж за два місяці;

— одночасно з попередженням про вивільнення запропонувати працівникові іншу роботу на тому самому підприємстві;

— повідомити Державну службу зайнятості про масове вивільнення працівників за формою звітності №4-ПН;

— отримати згоду профспілкового органу на звільнення тих працівників, які є членами профспілки;

— у разі прийняття рішення про фактичне вивільнення працівників, після закінчення двомісячного попереджувального строку, видати наказ про звільнення працівників;

— у день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку, копію наказу про звільнення з роботи і провести з ним розрахунок у встановлені законом строки.

Зараз спинимося на одному з кроків цього алгоритму — подання ф. №4-ПН.

Хто з роботодавців подає ф. №4-ПН?

Увага: нинішня редакція форми №4-ПН чинна з 16 липня 2021 року, тоді само оновили і порядок її заповнення (про це ми розповіли в статті «Нова форма Звіту про заплановане масове вивільнення працівників» в «ДК» №16/2021).

Форму №4-ПН підприємства, установи й організації заповнюють у разі запланованого масового вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, скороченням кількості або штату працівників підприємства незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання. Тож на ФОПів такий обовʼязок не поширюється.

Строки подання

Якщо не йдеться про дежслужбовців, таку інформацію підприємства, установи та організації подають не пізніше ніж за два місяці до вивільнення до міських, районних і міськрайонних центрів зайнятості та філій регіональних центрів зайнятості за місцем провадження їх господарської діяльності.

Якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, днем закінчення строку подання інформації є перший після нього робочий день.

Спосіб подання

Інформацію подають в електронному (з накладенням кваліфікованого електронного підпису) чи паперовому вигляді (із засвідченим підписом керівника або особи, відповідальної за подання інформації).

Якщо є можливість подати в електронній формі, слід скористатися Кабінетом роботодавця на сайті Держзайнятості. Але спочатку для цього треба пройти процедуру реєстрації на сайті.

Як заповнювати форму №4-ПН?

Як у кожному іншому звіті, на початку форми №4-ПН наводять її назву та відомості про юрособу, яка подає звіт.

А далі йде таблиця, що містить п’ять граф.

У графі А зазначають порядковий номер запису. До запису з окремим порядковим номером включають дані про кількість запланованих до вивільнення працівників, згідно з якими дані про найменування професії (посади), дату наказу про попередження про вивільнення працівників та дату запланованого вивільнення, відображені у графах 1, 3, 4, повністю збігаються. В іншому разі дані про заплановане вивільнення працівників відображають у записах за іншими порядковими номерами.

У графі 1 зазначають найменування професії (посади) відповідно до чинного Класифікатора професій.

У графі 2 — кількість осіб, яких передбачено вивільнити.

У графі 3 — дату наказу, яким попереджено працівників про заплановане вивільнення.

У графі 4 — дату запланованого вивільнення працівників.

Звіт підписує керівник підприємства (установи, організації) або особа, відповідальна за подання інформації, при цьому зазначають ім’я та прізвище, а також дату складання звіту. Наводять номери телефонів та адреси електронної пошти підприємства (установи, організації).

Зразок заповнення звіту ми навели у згаданій статті «Нова форма Звіту про заплановане масове вивільнення працівників» у «ДК» №16/2021.

Роз’яснює Держпраці

Чи можна під час воєнного стану проводити скорочення штату або чисельності працівників?

Так, можна! Законодавством про працю не встановлено обмежень щодо заборони скорочення працівників недержавних підприємств, установ та організацій у період воєнного стану.

При цьому в період дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність, або першим робочим днем після закінчення відпустки.

https://kiev.dsp.gov.ua/novyny/chy-mozhna-pid-chas-voiennoho-stanu-provodyty-skorochennia-shtatu-abo-chyselnosti-pratsivnykiv-3/

Що буде за неподання ф. №4-ПН?

У разі неподання або порушення роботодавцем установленого порядку подання даних щодо масового вивільнення стягується штраф у чотирикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення (п. 6 ст. 52 Закону про зайнятість). Нагадаємо, що у 2023 році розмір мінімальної зарплати становить 6 700 грн, тож порушнику загрожуватиме штраф у розмірі 26 800 грн!

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру