• Посилання скопійовано

Що нового

Спрощено діяльність малих виробництв виноробної продукції

!  Виноробам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 02.09.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції».

Головним нововведенням закону є надання виноробам можливості використовувати для виробництва виноматеріалів не лише власну сировину, а й закуплену — але лише українську.

Докладніше див. «ДК» №37/2023, текст закону — «ДК» №37/2023.

Закон України від 09.08.2023 №3303-IX
чинний з 03.09.2023


Визначено поняття «цифровий контент» та «цифрові послуги»

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 02.09.2023 через 6 місяців з цієї дати набере чинності Закон «Про цифровий контент та цифрові послуги».

Цей Закон регулює відносини між виконавцем та споживачем щодо надання цифрового контенту та/або цифрової послуги.

Цифровий контент — це дані, які створюються і надаються в цифровій формі. До цифрового контенту належать, зокрема, комп’ютерні програми, застосунки, відеофайли, аудіофайли, музичні файли, цифрові ігри та електронні книги.

Цифрова послуга — послуга, що надає можливість споживачу створювати, обробляти, зберігати та поширювати дані у цифровій формі або отримувати доступ до таких даних, а також здійснювати будь-які інші дії з даними у цифровій формі, що були створені чи завантажені споживачем або іншими користувачами такої послуги. До цифрових послуг належать, зокрема, такі, що дають змогу створювати, обробляти, отримувати доступ або зберігати дані в цифровій формі, включаючи хостинг файлів, обробку текстів або гри, які пропонуються в середовищі хмарних обчислень і соціальних мережах.

Докладніше див. у наступному номері «ДК».

Закон України від 10.08.2023 №3321-IX
набирає чинності 02.03.2024


До кінця війни заборонено продаж цигарок у магазинах «дьюті-фрі»

!  Магазинам «дьюті-фрі»

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 02.09.2023 з першого числа наступного місяця набере чинності Закон «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів».

Відповідно до закону, до припинення або скасування воєнного стану в Україні забороняються:

— реалізація магазинам безмитної торгівлі, а також виробництво для таких цілей тютюнових виробів та/або рідин, що використовуються в електронних сигаретах, і поміщення у митний режим безмитної торгівлі та продаж (постачання) магазинами безмитної торгівлі, а також розміщення у них вироблених в Україні товарів, що класифікуються у товарних позиціях 2401 — 2404 згідно з УКТ ЗЕД;

— продаж магазинами безмитної торгівлі тютюнових виробів одній особі протягом однієї доби в обсязі, що перевищує 50 сигарет або 10 сигар або 20 сигарил (вагою не більше 3 грамів кожна) або 50 грамів тютюну, або ці вироби в наборі загальною вагою понад 50 грамів;

— продаж магазинами безмитної торгівлі алкогольних напоїв одній особі протягом однієї доби в обсязі, що перевищує 2 літри алкогольних напоїв із вмістом спирту, що не перевищує 22%, або 1 літр міцних (із вмістом спирту більш як 22%) алкогольних напоїв;

— ввезення на митну територію України товарів товарних позицій 2401 — 2404 згідно з УКТ ЗЕД, що мають походження з Республіки Білорусь.

Протягом 30 днів з дня набрання чинності цим Законом товари, які вироблені в Україні та класифікуються за товарними позиціями 2401 — 2404 згідно з УКТ ЗЕД, що знаходяться в магазинах безмитної торгівлі та перебувають в митному режимі безмитної торгівлі, підлягають декларуванню утримувачем відповідного магазину безмитної торгівлі до іншого митного режиму відповідно до ч. 1 ст. 146 МКУ. У разі невиконання у встановлений строк зазначених вимог дозвіл на відкриття та експлуатацію магазину безмитної торгівлі підлягає зупиненню, при цьому положення ст. 19-9 та 19-10 МКУ не застосовуються;

Перевищення встановленого обсягу реалізації тютюнових виробів та/або алкогольних напоїв одній особі протягом однієї доби тягне за собою адмінвідповідальність за МКУ.

Розрахунковий документ про продаж магазинами безмитної торгівлі тютюнових виробів та/або алкогольних напоїв повинен містити реквізити паспортного документа громадянина — покупця таких товарів, що в обов’язковому порядку передаються до системи обліку даних РРО ДПСУ.

Закон України від 10.08.2023 №3326-IX
набирає чинності 01.10.2023


Цифрові речі стали об’єктом цивільних прав

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 02.09.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо розширення кола об’єктів цивільних прав».

Законом до переліку об’єктів цивільних прав включено цифрові речі.

Цифровою річчю є благо, що створюється та існує виключно у цифровому середовищі та має майнову цінність.

Цифровою річчю є віртуальні активи, цифровий контент та інші блага, щодо яких застосовуються положення вищезазначеної норми.

Особливості правового режиму цифрових речей визначаються законом. До цифрових речей застосовуються положення ЦКУ про речі, якщо інше не встановлено ЦКУ, законом або не випливає із сутності цифрової речі.

Закон України від 10.08.2023 №3320-IX
чинний з 03.09.2023


Упорядковано діяльність відокремлених підрозділів іноземних юросіб

!  Філіям і представництвам іноземних ЮО

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 02.09.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування діяльності відокремлених підрозділів юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави».

Закон вносить зміни до ГКУ, ЦКУ, законів про ЗЕД, про бухоблік, про режим іноземного інвестування, про банки, про правовий статус іноземців, про громадські об’єднання, про зайнятість, про благодійництво, про держреєстрацію.

Зокрема, визначено, що філії та представництва юрособи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави, підлягають держреєстрації у порядку, встановленому законом. Також визначено, що законом можуть бути встановлені вимоги до утворення в Україні філії та представництва юрособи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави.

Утворення філії та представництва юрособи, утвореної відповідно до законодавства держави, що визнана відповідно до закону державою-агресором або державою-окупантом, забороняється.

Також визначено порядки припинення та ліквідації філії, представництва юрособи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави.

Закон вводиться в дію через один рік з дня набрання ним чинності, за винятком окремих змін, які вводяться в дію одночасно з набранням ним чинності.

Закон України від 14.07.2023 №3257-IX
чинний з 03.09.2023


Державні сільгоспземлі можуть передавати для будівництва

!  Забудовникам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 02.09.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель сільськогосподарського призначення державної власності».

Закон вносить зміни до Водного, Земельного та Господарського кодексів та низки законів.

Змінами, зокрема, визначено особливості переходу права на земельну ділянку у разі перетворення державного підприємства на акціонерне товариство, товариство з обмеженою відповідальністю, 100% акцій (часток) у статутному капіталі якого належать державі.

Новою частиною 4 ст. 92 ЗКУ визначено, що передача земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної, комунальної власності у постійне користування дозволяється лише для будівництва та обслуговування об’єктів нерухомого майна (будівлі, споруди), а також у випадках передачі у постійне користування державному, комунальному підприємству, установі, організації земельної ділянки, вилученої із постійного користування іншого державного, комунального підприємства, установи, організації.

Згідно зі змінами у ст. 95 ЗКУ землекористувачі, якщо інше не передбачено законом або договором, мають право користуватися іншими правами, передбаченими законом або договором.

Закон України від 27.07.2023 №3272-IX
чинний з 03.09.2023


Підвищено штрафи за перешкоджання укладенню колдоговорів

!  Працедавцям, профспілкам

У газеті «Голос України» 02.09.2023 було офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення вимог законодавства про колективні угоди та договори».

Закон, зокрема, вдвічі підвищує розмір штрафів за статтями 41-1 та 41-3 КУпАП.

Текст Закону див. «ДК» №37/2023.

Закон України від 14.07.2023 №3256-IX
набирає чинності через 6 місяців з дня припинення/скасування воєнного стану, але не раніше 16.05.2024


Вимоги до облаштування місць тимчасового проживання ВПО

!  Місцям тимчасового проживання

Кабмін затвердив розроблений Мінреінтеграції Порядок функціонування місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

Документ визначає механізм утворення й обліку таких місць, а також мінімальні вимоги для життєзабезпечення ВПО.

Зокрема, передбачено розділення приміщень на місця загального користування та з облаштованими ліжко-місцями. Встановлюються вимоги до температурного режиму, мінімальної площі для одного ліжко-місця, обладнання кухнями, душовими/туалетними кімнатами, пральними машинами й іншим.

Раз на пів року буде проводитися моніторинг стану й облаштування місць тимчасового проживання відповідно до чек-листу моніторингу стану та облаштування місць тимчасового проживання (додаток 2 до Порядку).

Постанова КМУ від 01.09.2023 №930
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 06.09.2023 офіційно не опублікована


Удосконалено механізм компенсації витрат за прихисток переселенців

!  Особам, які надають житло ВПО

Кабмін вніс зміни до Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, затвердженого постановою КМУ від 19.03.2022 №333.

Цим документом врегульовано механізм опрацювання даних з помилками, наданих охочими безоплатно розмістити у своїх житлових приміщеннях внутрішніх переселенців. А також — етапи опрацювання таких даних та їх повторного направлення для забезпечення виплат компенсації.

Крім того, передбачено, що перевірки наданих особами відомостей і факту безоплатного розміщення ВПО проводитимуться вибірково — за рішенням органів місцевого самоврядування. Інформація щодо отриманих результатів щомісячно надсилатиметься до Мінреінтеграції й Товариства Червоного Хреста України (ТЧХУ), яке й виплачує компенсацію витрат за прихисток переселенців зі своїх коштів.

Крім власників житла або їхніх представників, така компенсація може надаватися орендарям житла державної або комунальної власності.

Постанова КМУ від 01.09.2023 №936
чинна з 05.09.2023


Скасовано Техрегламент знаків безпеки і захисту здоров’я працівників

!  Працедавцям

Кабмін вніс зміну до переліку видів продукції, щодо яких органи державного ринкового нагляду здійснюють державний ринковий нагляд, затвердженого постановою КМУ від 28.12.2016 №1069, виключивши з нього п. 17 — положення щодо здійснення Держпраці державного ринкового нагляду стосовно знаків безпеки і захисту здоров’я працівників.

Водночас визнано такою, що втратила чинність, Постанову КМУ від 25.11.2009 №1262 «Про затвердження Технічного регламенту знаків безпеки і захисту здоров’я працівників».

Постанова КМУ від 01.09.2023 №933
чинна з 05.09.2023


Держава візьме на облік топографо-геодезичні і картографічні роботи

!  Топографам і картографам

Кабмін затвердив Порядок ведення державного обліку топографо-геодезичних і картографічних робіт.

Цей Порядок визначає процедуру ведення державного обліку топографо-геодезичних і картографічних робіт з метою виявлення, реєстрації, накопичення, узагальнення та зберігання відомостей про виконувані астрономо-геодезичні, нівелірні, гравіметричні, картографічні, топографічні, аерозйомочні роботи (далі — топографо-геодезичні і картографічні роботи). Державний облік топографо-геодезичних і картографічних робіт ведеться як сервіс оброблення, зберігання, оприлюднення, а також візуалізації метаданих у складі національного геопорталу національної інфраструктури геопросторових даних.

Дія Порядку поширюється на юридичних та фізичних осіб, що є суб’єктами топографо-геодезичної і картографічної діяльності, які виконують на території України топографо-геодезичні та картографічні роботи загальнодержавного та спеціального призначення.

Обов’язковому державному обліку підлягають астрономо-геодезичні, нівелірні, гравіметричні, картографічні, топографічні, аерозйомочні та інші роботи у сфері топографо-геодезичної і картографічної діяльності, крім робіт, які виконуються Міноборони та його спеціальними підрозділами або юридичними чи фізичними особами для потреб Міноборони чи його спеціальних підрозділів.

Облік робіт, які виконуються Міноборони та його спеціальними підрозділами або юридичними чи фізичними особами для потреб Міноборони чи його спеціальних підрозділів, ведеться Міноборони відповідно до вимог нормативно-технічних документів, затверджених Міноборони.

Постанова КМУ від 01.09.2023 №938
набирає чинності з 01.01.2024


Позичальники ліквідованих банків можуть реструктуризувати борги

!  Фізособам-позичальникам

Прийнято рішення про реструктуризацію заборгованості фізичних осіб — позичальників банків, що ліквідуються Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.

Строк дії умов погашення заборгованості, затверджених цим рішенням, — з 01.09.2023 до 31.08.2024.

Умови реструктуризації боргів є такими:

розмір процентної ставки за кредитним договором становитиме 0,001% річних;

розмір комісій, передбачених кредитними договорами, встановлюється на рівні 1 копійка та застосовуються з місяця, наступного за місяцем, в якому відбулось приєднання до умов реструктуризації.

Погашення заборгованості за кредитним договором здійснюватиметься щомісяця починаючи з місяця приєднання до умов реструктуризації у розмірі та згідно з графіком, визначеними умовами кредитного договору, але не менше ніж:

10 тис. грн — для кредитів, забезпечених іпотекою;

5 тис. грн — для кредитів, отриманих з використанням платіжної картки, заборгованість за якими на дату приєднання до умов реструктуризації становитиме понад 100 тис. грн;

1 тис. грн — для інших кредитів.

Заборгованістю за кредитним договором вважатиметься сума залишку основної суми боргу, нарахованих процентів та комісій за ним, що не сплачені відповідно до умов кредитного договору.

У разі порушення умов реструктуризації розмір процентної ставки та комісій за кредитним договором застосовуватиметься відповідно до умов, які діяли до початку реструктуризації.

Рішення ФГВФО від 21.08.2023 №1040
чинне з 01.09.2023


Зміни в Порядку обліку платників податків і зборів

!  Платникам податків

Міністерство фінансів внесло зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 №1588.

Зміни почасти викликані набранням чинності Законом №2888. Частина змін стосується філій і представництв іноземних юросіб.

Зокрема, викладено в новій редакції додаток 6 до Порядку «Заява нерезидента (для іноземної юридичної компанії, організації або її відокремленого підрозділу)» (форма №1-ОПН) та додаток до Заяви «Відомості про відокремлені підрозділи на території України».

Наказ Мінфіну від 17.07.2023 №396
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 06.09.2023 офіційно не опублікований

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру