• Посилання скопійовано

Квартира від нерезидента для ВПО через БО

Благодійна організація отримала від фізособи-нерезидента квартиру, яку потім передала внутрішньо переміщеній особі у безоплатне користування на підставі договору. Які наслідки будуть у сторін, у т. ч. нерезидента? Чи має БО відображати передання квартири ВПО в обліку та звітності? Чи повинна ВПО відображати отримання квартири в декларації про майновий стан і доходи?

Отримання квартири від нерезидента

Засади благодійної діяльності в Україні визначені Законом про благодійництво.

Законодавство України про благодійну діяльність та благодійні організації базується на Конституції України та складається з цього Закону, Цивільного кодексу України, міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та інших нормативно-правових актів (ст. 2 Закону про благодійництво).

Безоплатну передачу квартири в змальованій ситуації можна оформити договором дарування або пожертви.

За договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати у майбутньому іншій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність (ст. 717 ЦКУ).

А от згідно зі ст. 729 ЦКУ передача майна як пожертви за своїм змістом близька до дарування, проте оформляється договором пожертви. За таким договором пожертвувач матиме право вимагати розірвання договору про пожертву, якщо пожертва використовується не за призначенням (ч. 3 ст. 730 ЦКУ).

Проте незалежно від договору, за яким фізособа передаватиме благодійній організації квартиру, жодних податкових зобов’язань в обох сторін не виникатиме.

Отриману квартиру благодійна організація відображає на балансі за справедливою вартістю (п. 21 НП(С)БО 15), яку може визначити спеціально створена комісія або незалежний оцінювач. Порядок відображення у Звіті про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації залежить від мети отримання квартири та її подальшого використання.

У фізособи-нерезидента при даруванні майна не виникатиме об’єкта оподаткування ПДФО і ВЗ, тому що внаслідок здійснення такої операції вона доходів не отримала.

Передача квартири в користування ВПО

Діяльність з надання благодійної допомоги фізособам має бути зафіксована у статутних документах благодійної організації — як один із видів статутної діяльності. Взагалі тут потрібно керуватися Законом про благодійництво, адже тільки допомога за зазначеними в ньому цілями та напрямами вважатиметься благодійною.

Благодійною пожертвою визнається безоплатна передача благодійником коштів, іншого майна, майнових прав у власність бенефіціарів для досягнення певних, наперед обумовлених цілей благодійної діяльності (п. 1 ст. 6 Закону про благодійництво).

А позаяк за умовами запитання квартира передається не у власність, а в безоплатне користування, то йдеться не про пожертву, а про благодійну допомогу.

Тож якщо БО тимчасово надає у безоплатне користування квартиру ВПО, то у Звіті про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації таку операцію не відображають, адже майно залишається на балансі організації. Передачу фіксують лише в аналітичному обліку.

Щодо пільги з ПДФО та ВЗ

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, зокрема вартість наданої благодійної допомоги фізособам, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, в яких проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах (пп. 165.1.54 ПКУ).

Звертаємо увагу, що зазначені у цьому підпункті доходи не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платників податку до 31 грудня включно року, наступного за роком, в якому завершено проведення антитерористичної операції та/або припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан в Україні, та/або завершено здійснення заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

Військового збору теж не буде.

Але зазначена пільга має обмеження:

згідно з пп. 170.7.8 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу благодійна допомога, що надається згідно з пп. 165.1.54 ПКУ, а саме за пп. «в» у сумі, що сукупно протягом звітного (податкового) року не перевищує 500 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, — на відновлення втраченого майна, на житлові, соціальні і побутові потреби та на інші потреби згідно з переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, які виникли у платників податку, визначених пп. 165.1.54 ПКУ.

Якщо загальна сума отриманої благодійної допомоги протягом звітного (податкового) року перевищує зазначений граничний розмір, суму перевищення над таким розміром оподатковується за ставкою, встановленою п. 167.1 ПКУ, і фізособа зобов’язана буде подати річну податкову декларацію із зазначенням суми благодійної допомоги.

Тобто пільга може бути надана, тільки якщо допомога використана згідно з відповідним переліком, яким є Перелік №653.

Дивимося пп. 2 Переліку №653, де наведено такий вид благодійної допомоги, що не включається до оподаткованого доходу фізосіб, як допомога на забезпечення житлом, житлово-комунальними послугами та паливом, необхідним для приготування їжі та обігрівання приміщення, транспортне обслуговування, пов’язане з переміщенням осіб із територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих Російською Федерацією територій, а також влаштування засобів безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до житлових будівель та приміщень.

Тобто запитуваний вид допомоги у Переліку №653 є.

Тож якщо особа справді є ВПО, що підтверджується відповідними документами, то надання БО благодійної майнової допомоги (безкоштовно квартири в користування для проживання) ВПО не оподатковуватиметься ПДФО та ВЗ, якщо сума не перевищує 500 розмірів МЗП, тобто у 2023 році — 3 350 000 грн.

Податкові наслідки для ВПО

Щодо наслідків для ВПО, то, позаяк фізособа отримує доходи від податкового агента, вона не має обов’язку відображати отримання зазначеного доходу в декларації про майновий стан і доходи та подавати таку декларацію до податкової (див. п. 179.2 ПКУ).

Відповідно таке надання ВПО квартири (є довідка ВПО) потребує персоналізації та відображення в додатку 4ДФ до єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ, навіть якщо вона не оподатковується, за ознакою доходу «169».

Якщо ж допомога надається фізособам, які не є такими, що мешкають (мешкали) на території населених пунктів, в яких проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах, така допомога оподатковуватиметься ПДФО і ВЗ у загальному порядку.

Отже, на час війни без податкових наслідків можна надавати благодійну допомогу ВПО.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI.
  • ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 №435-IV.
  • Закон про благодійництво — Закон України від 05.07.2012 №5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації».
  • Перелік №653 — Перелік потреб, сума благодійної допомоги для задоволення яких не включається до оподатковуваного доходу платників податку на доходи фізичних осіб, затверджений постановою КМУ від 26.11.2014 №653.
  • НП(С)БО 15 — Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затверджене наказом Мінфіну від 29.11.1999 №290.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру