• Посилання скопійовано

Що нового

Закон №3219, можливо, підписано Президентом

!  Платникам податків

Перед закриттям номера в телеграмі Голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики з’явилась така інформація:

«Законопроєкт 8401 став законом. Користуйтеся.»

Водночас у картці проєкту №8401 на сайті ВРУ на момент підписання номера до друку інформації про це ще не було.

https://t.me/getmantsevdanil/5096


Оновлено довідники податкових пільг

!  Платникам податків

21 липня 2023 року ДПСУ на офіційному вебпорталі опублікувала нові (станом на 21.07.2023):

Довідник податкових пільг №118/1, що є втратами доходів бюджету,

Довідник інших податкових пільг №118/2.

Довідники податкових пільг №118/1 та №118/2 чинні з 21.07.2023


Дію постанови щодо максимально дозволеного навантаження авто подовжено

!  Вантажним автоперевізникам

21 липня на своєму засіданні Кабмін вніс зміну до Постанови КМУ від 09.02.2022 №105 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 р. №1306 і 27 червня 2007 р. №879», яка приводить нормативно-правові акти КМУ у сфері перевезення великогабаритних та великовагових вантажів автомобільними дорогами загального користування у відповідність до норм ЄС та законодавства України.

Зміною строк дії постанови КМУ №105 продовжено на весь строк дії воєнного стану та протягом року після його припинення чи скасування.

Постанова КМУ від 21.07.2023 №748 чинна з 26.07.2023


Визначено істотні умови договору страхування озимих з держпідтримкою

!  Аграріям

Міністерство аграрної політики та продовольства наказом «Про стандартизований страховий продукт для страхування озимих зернових сільськогосподарських культур з державною підтримкою від сільськогосподарських страхових ризиків на весь період вирощування» затвердило:

1) Істотні умови договору страхування озимої зернової сільськогосподарської культури з державною підтримкою від сільськогосподарських страхових ризиків на весь період вирощування;

2) Умови страхування озимих зернових сільськогосподарських культур з державною підтримкою від сільськогосподарських страхових ризиків на весь період вирощування;

3) форму Заяви на страхування озимої зернової сільськогосподарської культури з державною підтримкою від сільськогосподарських страхових ризиків на весь період вирощування;

4) форму Переліку ділянок посівів застрахованої культури;

5) форму Акта огляду посівів застрахованої культури;

6) Інструкцію по заповненню Акта огляду посівів застрахованої культури;

7) форму Акта весняного огляду;

8) Інструкцію по заповненню Акта весняного огляду;

9) форму Акта визначення врожайності застрахованої культури біологічним методом;

10) Інструкцію по заповненню Акта визначення врожайності застрахованої культури біологічним методом;

11) форму Акта визначення врожайності застрахованої культури методом контрольного обмолоту;

12) Інструкцію по заповненню Акта визначення врожайності застрахованої культури методом контрольного обмолоту;

13) форму Страхового акта при страхуванні озимої зернової сільськогосподарської культури з державною підтримкою від сільськогосподарських страхових ризиків на весь період вирощування (весняно-літній період);

14) форму Страхового акта при страхуванні озимої зернової сільськогосподарської культури з державною підтримкою від сільськогосподарських страхових ризиків на весь період вирощування (осінньо-зимовий період).

Наказ Мінагрополітики від 24.05.2023 №1190
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 26.07.2023 офіційно не опублікований


Зміни у критеріях визначення критично важливих підприємств в особливий період

!  Юрособам

Кабмін вніс зміни до критеріїв визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, затверджених постановою КМУ від 27.01.2023 №76.

По-перше, уточнено критерій щодо сплати податків та зборів: до загальної суми податкових зобов’язань включено ЄСВ.

По-друге, розширено перелік підприємств, для яких достатньо відповідати двом критеріям для визначення таких підприємств критично важливим для економіки. Тепер це:

казенні підприємства пробірного контролю та підприємства, які забезпечують надання послуг і виконання робіт з експлуатації та комплексного обслуговування майна органів державної влади;

підприємства ветеринарної медицини;

підприємства житлово-комунального господарства.

Нагадаємо, підприємства, установи й організацій військовозобов’язаних, які визнані критично важливими, можуть забронювати 50 відсотків військовозобов’язаних зі свого складу.

Постанова КМУ від 11.07.2023 №743 чинна з 22.07.2023


Підсанкційні особи не зможуть зареєструвати речові права чи СГ

!  Фізособам і юрособам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 21.07.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення непорушності майнових прав».

Закон вносить зміни до законів «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».

Відповідно до змін, держреєстратор під час проведення перевірки поданих/отриманих документів повинен перевірити застосування санкцій відповідно до Закону України «Про санкції». Наявність санкцій унеможливлює проведення держреєстрації речових прав на нерухоме майно, юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Закон України від 03.05.2023 №3103-IX чинний з 22.07.2023


Вдосконалено умови імміграції в Україну

!  Працедавцям

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 20.07.2023 через три місяці з цієї дати набере чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про імміграцію» щодо вдосконалення умов і порядку імміграції в Україну іноземців та осіб без громадянства».

Закон, який був ініційований Державною міграційною службою, вносить такі зміни до законодавства про імміграцію:

— зменшено строк розгляду заяв про надання дозволу на імміграцію з 1 року до 6 місяців;

— запроваджується нова підстава надання дозволу на імміграцію для осіб, які безперервно проживали на території України понад 5 років за посвідкою на тимчасове проживання (окрім іноземних студентів);

— спрощуються процедури надання дозволу на імміграцію членам родини іноземних висококваліфікованих спеціалістів та робітників, гостра потреба у яких є відчутною для економіки України;

— удосконалюється квотний принцип надання дозволу на імміграцію, а саме: квота запроваджуватиметься не щорічно, а тільки у разі погіршення міграційної ситуації в Україні;

— визначено перелік обставин, за яких факт перебування у шлюбі з громадянином України або іммігрантом не визнається підставою для надання дозволу на імміграцію;

— посилюються заходи протидії нелегальній міграції відносно осіб, яким відмовлено у видачі дозволу на імміграцію або скасовано такий дозвіл із урахуванням вимог та викликів сьогодення.

Закон України від 29.06.2023 №3180-IX набере чинності 20.10.2023


Методика визначення шкоди сільському господарству внаслідок агресії Росії

!  Аграріям

Мінагрополітики затвердило Методику визначення шкоди та збитків, завданих особистим селянським господарствам та/або фермерським господарствам, що зареєстровані як фізичні особи — підприємці, внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

Методика визначає процедуру оцінки (визначення розміру) шкоди та збитків, завданих особистим селянським господарствам та/або фермерським господарствам, що зареєстровані як фізичні особи — підприємці, що включає шкоду від каліцтва, тілесного ушкодження, загибелі сільськогосподарських тварин, а також збитки внаслідок знищення чи пошкодження сільськогосподарської техніки та обладнання для агропромислового комплексу через збройну агресію Російської Федерації, станом на дату оцінки, яка здійснена не раніше ніж 23 лютого 2022 року.

Відповідальними за визначення шкоди та збитків є обласні, Київська міська державні адміністрації (на період воєнного стану — військові адміністрації).

Організаційні заходи щодо визначення втрат сільгосптварин та збитків, завданих сільгосптехніці та обладнанню внаслідок збройної агресії РФ, здійснюється виконкомами сільських, селищних, міських рад, а за їх відсутності — військовими адміністраціями на підставі звернень особистих селянських господарств та/або фермерських господарств, що зареєстровані як ФОП.

Визначення розміру втрат сільгосптварин і збиткив, завданих сільгосптехніці та обладнанню внаслідок збройної агресії РФ, здійснюється за рішенням зазначених органів шляхом комісійного обстеження.

Наказ Мінагрополітики від 28.06.2023 №1328
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 26.07.2023 офіційно не опублікований


Імпорт та транзит складових безпілотних систем — без митного забезпечення

!  Імпортерам

Кабмін вніс зміни до переліку окремих товарів, ввезення яких на митну територію України та/або переміщення територією України транзитом здійснюється без надання митним органам забезпечення сплати митних платежів, затвердженого постановою КМУ від 27.09.2022 №1091, доповнивши його новим пунктом 10 такого змісту:

«10. Товари, опис та коди згідно з УКТЗЕД яких визначені пунктом 9-27 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України».

Постанова КМУ від 21.07.2023 №745 чинна з 25.07.2023


Встановлено істотні умови договору страхування майбутнього врожаю

!  Аграріям

Міністерство аграрної політики та продовольства України наказом «Про стандартизований страховий продукт для страхування майбутнього врожаю зернових сільськогосподарських культур з державною підтримкою від сільськогосподарських страхових ризиків на весняно-літній період вирощування» затвердило:

1) Істотні умови договору страхування майбутнього врожаю зернової сільськогосподарської культури з державною підтримкою від сільськогосподарських страхових ризиків на весняно-літній період вирощування;

2) Умови страхування майбутнього врожаю зернових сільськогосподарських культур з державною підтримкою від сільськогосподарських страхових ризиків на весняно-літній період вирощування;

3) форму Заяви на страхування майбутнього врожаю зернової сільськогосподарської культури з державною підтримкою від сільськогосподарських страхових ризиків на весняно-літній період вирощування;

4) форму Переліку ділянок посівів зернової сільськогосподарської культури;

5) форму Акта огляду посівів зернової сільськогосподарської культури;

6) Інструкцію по заповненню Акта огляду посівів зернової сільськогосподарської культури;

7) форму Акта визначення врожайності зернової сільськогосподарської культури біологічним методом;

8) Інструкцію по заповненню Акта визначення врожайності зернової сільськогосподарської культури біологічним методом;

9) форму Акта визначення врожайності зернової сільськогосподарської культури методом контрольного обмолоту;

10) Інструкцію по заповненню Акта визначення врожайності зернової сільськогосподарської культури методом контрольного обмолоту;

11) форму Страхового акта при страхуванні майбутнього врожаю зернової сільськогосподарської культури з державною підтримкою від сільськогосподарських страхових ризиків на весняно-літній період вирощування;

Наказ Мінагрополітики від 16.06.2023 №1285
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 26.07.2023 офіційно не опублікований


За рік матимемо Держреєстр пестицидів і агрохімікатів

!  Аграріям, імпортерам

Кабмін затвердив Порядок ведення Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів.

Реєстр є функціональним модулем Єдиної екологічної платформи «ЕкоСистема». Доступ до реєстру здійснюється через «ЕкоСистему».

Держателем та адміністратором Реєстру, зокрема технічним адміністратором, є Міндовкілля.

Державний реєстр почне функціонувати через шість місяців з дня набрання чинності постановою, тобто 26.07.2024.

Постанова КМУ від 21.07.2023 №758 набирає чинності 26.01.2024


Мінагрополітики затвердило Порядок проведення кваліфікаційної експертизи сорту

!  Аграріям

Міністерство аграрної політики та продовольства затвердило Порядок проведення кваліфікаційної експертизи сорту.

Прийняття цього документа передбачено Планом заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Він визначає процедуру проведення кваліфікаційної експертизи сорту, яка включає комплекс польових і лабораторних досліджень з метою встановлення відмінності, однорідності та стабільності сорту і, у випадках, встановлених Законом України «Про охорону прав на сорти рослин», показників придатності сорту для поширення в Україні, необхідних для підготовки експертного висновку за заявкою на сорт з метою прийняття рішення про державну реєстрацію прав на сорт, та/або державну реєстрацію сорту, або про відмову у державній реєстрації прав на сорт, та/або у державній реєстрації сорту.

Організацію та проведення кваліфікаційної експертизи, призначення експертів сорту та дотримання ними вимог з організації та проведення кваліфікаційної експертизи за відповідними методиками забезпечує експертний заклад.

Наказ Мінагрополітики від 05.07.2023 №1344 чинний з 25.07.2023


Зміни в проведенні електронних аукціонів для продажу об’єктів малої приватизації

!  Суб’єктам приватизації

Кабмін вніс зміни до Порядку проведення електронних аукціонів для продажу об’єктів малої приватизації та визначення додаткових умов продажу, затвердженого постановою КМУ від 10.05.2018 №432. Змінами, зокрема, передбачено, що:

— формування протоколів про результати електронних аукціонів здійснюється в електронній торговій системі автоматично в день завершення електронного аукціону;

— різниця між ціною продажу об’єкта приватизації та сумою сплаченого переможцем гарантійного внеску повертається переможцю протягом п’яти робочих днів з дня опублікування в електронній торговій системі органом приватизації договору купівлі-продажу об’єкта приватизації;

Також зміни внесено до Порядку відбору операторів електронних майданчиків для організації проведення електронних аукціонів з продажу об’єктів малої приватизації, авторизації електронних майданчиків, затвердженого постановою КМУ від 10.05.2018 №433. Його дію поширено також на продаж об’єктів великої приватизації, що відображено в назві, і додано положення, що встановлюють додаткові вимоги до оператора, який відбирається для проведення електронних аукціонів з продажу об’єктів великої приватизації.

Постанова КМУ від 18.07.2023 №723 чинна з 21.07.2023


Зміни в порядку клінічних випробувань лікарських засобів

!  Фармацевтам

Міністерство охорони здоров’я затвердило Зміни до Порядку проведення клінічних випробувань лікарських засобів та експертизи матеріалів клінічних випробувань, затвердженого наказом МОЗ від 23.09.2009 №690.

Зокрема, запроваджено поняття «спеціалізована експертиза» — це оцінка відповідності та аналіз якості документів (матеріалів) клінічного випробування лікарського засобу з метою складання висновків щодо проведення клінічного випробування або затвердження суттєвої поправки.

Спеціалізована експертиза матеріалів клінічного випробування розпочинається у разі позитивних результатів попередньої експертизи за наявності усіх документів з обов’язковим врахуванням етичних та морально-правових аспектів клінічного випробування. Строк проведення спеціалізованої експертизи — не більш ніж 23 к. д.

Наказ МОЗ від 07.06.2023 №1034
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 26.07.2023 офіційно не опублікований

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру