• Посилання скопійовано

Закон №3219: зміни для ФОПів

За Законом №3219 за серпень платники ЄП І та ІІ груп уже мають сплачувати авансові внески, але є винятки. І ще ДПС має списати зайво нараховані суми боргу за квітень 2022 — липень 2023. А от пільга зі сплати ЄСВ зберігається для всіх ФОПів.

Нагадаємо, що через війну з 1 квітня 2022 року фізособам-«єдинникам» І та ІІ груп було надано право не сплачувати до закінчення війни податок до бюджету.

Наразі завдяки Закону №3219 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ міститиме кінцеву дату застосування пільг для «єдинників» І та ІІ груп та правил перебування для спецгрупи ЄП — 1 серпня 2023 року.

Тож у серпні пільга щодо несплати ЄП для І та ІІ груп уже не діє і зазначені ФОПи повинні будуть своєчасно сплачувати авансові внески з ЄП. Але є винятки.

Хто з «єдинників» І та ІІ груп з 1 серпня звільняється від ЄП?

За новим п. 11 підрозд. 8 розд ХХ ПКУ з 1 серпня 2023 року ФОПи-«єдинники» І та ІІ груп, податкова адреса яких — на території бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації, мають право не сплачувати єдиного податку за період з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії на відповідній території, виникла можливість бойових дій або почалася тимчасова окупація такої території, до останнього числа місяця, в якому було завершено такі активні бойові дії, припинено можливість бойових дій або завершено тимчасову окупацію.

При цьому такі ФОПи не заповнюють декларацію платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця за період, в якому єдиного податку не сплачували. Але подати бодай «порожню» декларацію все ж таки варто — аби зайвий раз нагадати податківцям, що ви мали таку пільгу і скористалися нею.

Адже за новими нормами тим платникам єдиного податку, які скористалися правом не сплачувати ЄП, ДПС не має нараховувати авансові внески з єдиного податку. І борг зі сплати ЄП виникнути не повинен. Але буває по-різному. Пільга у ФОПів-«єдинників» була і до цього, але податківці встигли нарахувати тим, хто не сплачував, борги з ЄП. Про їхню долю розповімо далі.

В ідеалі з 1 серпня (як і раніше) податкові зобов’язання зі сплати ЄП мають бути нараховані ФОПам-«єдинникам» за періоди, відображені ними як податкові зобов’язання в декларації платника ЄП.

При цьому про добровільну сплату ЄП в Законі №3219 не йдеться. Але податківці не будуть проти — зокрема, у листі від 07.11.2022 №695/2/99-00-24-01-03-02 ДПСУ говорила про право не платити (а не про обов’язок не платити) єдиний податок.

Водночас податківці зазначали: таке послаблення — це не відстрочення сплати єдиного податку, а саме звільнення. А от чи користуватися таким звільненням, чи ні, має вирішити сам ФОП. Тобто якщо якийсь ФОП I чи II групи забажає сплачувати єдиний податок за звільнені місяці, то він це може зробити. І, звісно, тоді треба показати цей ЄП у декларації.

Штрафні санкції та пеня за несплату (неперерахування) або сплату (перерахування) не в повному обсязі авансових внесків з єдиного податку у порядку та строки, визначені цим Кодексом, до таких платників не застосовуються.

Дати початку та завершення активних бойових дій, виникнення та припинення можливості бойових дій або початку та завершення тимчасової окупації визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, визначається у встановленому КМУ порядку. Наразі такий перелік затверджений наказом Мінреінтеграції №309 і регулярно актуалізується.

Зверніть увагу!

Пільга зі сплати ЄП не застосовується з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому проведено державну реєстрацію зміни місцезнаходження ФОПа на іншу територію України. Тобто, щойно ви побачили, що ваш регіон вилучили з Переліку, наступного місяця вже треба буде платити ЄП обов’язково.

Списання «технічного» боргу в е-кабінеті

Отже, звільнення від сплати ЄП потрібно було правильно задекларувати. Як саме це було потрібно зробити, ми описали в «ДК» №5/2023.

Проте, попри всі роз’яснення, податківці все-таки нараховували авансові внески як податкове зобов’язання. І після опрацювання декларацій за 2022 рік ДПС так і не зняла з «єдинників» І та ІІ груп ці «борги». У багатьох ФОПів вони й досі зазначені в е-кабінеті у «Стані розрахунків з бюджетом» як заборгованість. Декому навіть нарахували ще й штрафи та пеню.

Цю проблему теж має вирішити Закон №3219 (який на момент підготування цієї статті ще перебуває на підписі у Президента).

По-перше, у підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ з’явиться пп. 9-1.4.5. Ним буде передбачено, що у 2022 та 2023 роках при визначенні розміру податкового боргу, через який слід перейти на загальну систему, для ФОПів — платників ЄП І або ІІ групи не враховуються суми податкового боргу, що виникли за податкові періоди з 1 квітня 2022 року до 31 липня 2023 року.

По-друге, новим пунктом 12 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ буде встановлено, що для ФОПів — платників ЄП, які скористалися правом не сплачувати ЄП, нараховані ДПС суми авансових внесків з ЄП, суми штрафних санкцій та пені за несплату (неперерахування) або сплату (перерахування) не в повному обсязі авансових внесків з єдиного податку підлягають скасуванню (анулюванню). Це стосується періоду з 1 квітня 2022 року до 31 липня 2023 року. Сподіваємося, надалі така проблема не виникатиме і нових змін до ПКУ для скасування «технічного боргу», який виник уже з 1 серпня, не буде.

А наразі чекаємо, що ДПС виконає ці норми і вже на початку серпня й у стані розрахунків із бюджетом цей борг не фіксуватиметься. Але якщо територіальні податківці не зроблять цього, то вже є законна підстава скаржитися та добиватися виправлення помилкового нарахування.

Пільги з ЄСВ для ФОПів діють далі

Закон №3219 не вносить змін до п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ щодо застосування пільг зі сплати ЄСВ для ФОПів з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців. Тож з 1 серпня ці пільги також діятимуть.

Нагадаємо, що нормами п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ ФОПи-«єдинники» (так само як ФОПи на загальній системі оподаткування й особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства) звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців.

Згідно із Законом про ЄСВ платники, які скористаються цією пільгою, розрахунку єдиного внеску в складі декларації не здійснюють. Це стосується того періоду, в якому, згідно зі встановленими пільгами, ЄСВ не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Проте сама пільга не позбавляє ФОПа права добровільно сплачувати ЄСВ за себе. У такому разі обов’язково треба зазначати суми такого ЄСВ у декларації — це потрібно для отримання страхового стажу за сплаченими внесками. Інакше вони вважатимуться просто переплатою.

Отже, Закон №3219 не вніс змін до п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ, тож і надалі всі ФОПи мають право вирішувати, сплачувати чи не сплачувати ЄСВ за себе. Але в разі несплати ЄСВ страхового стажу не буде.

Нормативна база

  • Закон №3219 — Закон України від 30.06.2023 №3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».
  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру