• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Дисконтування кредиту в разі компенсації відсотків
Підприємство отримало кредит, за яким отримує часткову компенсацію відсотків від Фонду розвитку, яка надходить банку, а не підприємству. Чи дисконтувати такий кредит і як відображати в обліку?

Корпоративні витрати резидента «Дія.Сіті»
Резидент «Дія.Сіті» раз на рік проводить стратегічну сесію (звіт керівника, плани, презентації керівників відділів). Цей захід відбувається за межами міста. Для цього оплачується готель на 2-3 дні, харчування та заходи. Як провести витрати в обліку? Чи буде для працівників це додатковим благом? Чи потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ? Які документи потрібно оформлювати?

Який метод ТЦУ обрати?
Компанія купила на позабіржовому ринку державні облігації США у нерезидента. Облігації допущені до обігу на ринку України згідно з постановою КМУ. Угода підпадає під контрольовану операцію. Раніше подібних (порівнянних) операцій у компанії, а також у нерезидента не було. На ринку України згідно з відкритими джерелами зіставних операцій (торгів із такими облігаціями) не було ані на біржі, ані поза біржею. Який метод обрати для виконання вимог ТЦУ?

Який договір застосувати у разі прийняття переселенця без звільнення з попереднього місця?
ТОВ на ЗСО хоче прийняти у філію водія, який є переселенцем та не має у трудовій книжці запису про звільнення, у ПФУ даних щодо нього за 2022 р. немає. Чи можна прийняти його на роботу на основне місце роботи без запису про звільнення? Звільнятися через центр зайнятості не хоче, бо тоді треба йти до ТЦК та СП. Чи краще прийняти за сумісництвом або оформити цивільно-правовим договором?

Зарахування зобов’язання за нарахованими відсотками до статутного капіталу: що з податками?
Протягом кількох років підприємство нараховувало і відносило на витрати відсотки за договорами позики. Планується заборгованість за відсотками направити на збільшення статутного капіталу. Які податкові наслідки з податку на прибуток?

До змісту номеру