• Посилання скопійовано

Звітність ФОПа на ЄП І та ІІ груп за 2022 рік

За якою формою декларації звітуємо за 2022 рік? Як заповнити декларацію, якщо вирішено не сплачувати авансових внесків з ЄП та ЄСВ? Коли можна не подавати додаток 1?

Як можна подати декларацію?

Податкова декларація платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця подається за вибором платника податків відповідно до п. 49.3 ПКУ в один із таких способів:

— особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

— надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

— засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

Нагадаємо, що під час війни податківці у 2023 році рекомендують подавати звітність в електронному вигляді. Проте аварійні та планові вимикання електроенергії, звісно, можуть перешкоджати цьому.

Якщо такої можливості немає, то можна обрати паперовий варіант. Але і тут війна може внести свої корективи. Вам, можливо, слід буде заздалегідь записуватися в чергу на подання, та й не всі ЦОПи наразі працюють за графіками. 

Коли звітують «єдинники» І та ІІ груп?

За п. 296.2 ПКУ платники єдиного податку першої та другої груп подають до ДФС декларацію у строк, установлений для річного звітного періоду. Тобто протягом 60 календарних днів після закінчення звітного періоду.

Тому за 2022 рік «єдинники» І та ІІ груп подають декларацію до 1 березня 2023 року включно.

Нагадуємо, що в електронному вигляді фізособи-«єдинники» подають декларацію за кодом форми F0103405 (річна — для платників єдиного податку першої та другої груп). Про це свідчить інформація з переліку форм в Е-кабінеті.

Штрафи за неподання або несвоєчасне подання декларації

У разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок під час воєнного стану він звільняється від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Це стосується, зокрема, й дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої п. 46.2 ПКУ.

Тож ті, хто не може відзвітувати через війну, не матимуть штрафів. Звісно, якщо воєнний стан після лютого 2023 року буде подовжено. І якщо платник повідомить про відсутність можливості подання декларації.

Але нагадаємо і про чинні види штрафів за неподання звітності. Неподання (крім випадків, якщо податкова декларація не подається відповідно до п. 49.2 ПКУ) або несвоєчасне подання платником податків декларації тягне за собою накладення штрафу в розмірі 340 грн за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. А за ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, — в розмірі 1020 грн за кожне неподання або несвоєчасне подання. Такі розміри штрафів передбачені п. 120.1 ПКУ.

Такі фінштрафи застосовуватимуть до тих, хто можливість подати декларацію мав (або така можливість відновилася), але свого обов’язку не виконав.

А ще є й адмінштраф. Неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо ЄСВ тягнуть за собою накладення штрафу на ФОПа або особу, яка забезпечує себе роботою самостійно, від 30 до 40 н. м. д. г. (від 510 до 680 грн). Це передбачено ст. 165-1 КУпАП. Але на час війни ФОПи від адмінштрафу звільнені.

Форма декларації, за якою звітуємо за 2022 рік

Нагадаємо, що за 2022 рік саме фізособи-«єдинники» І та ІІ груп подають ще стару форму декларації, затверджену Наказом №752.

Якщо доходу у 2022 році не було,чи обов’язково подавати декларацію?

Фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку першої — третьої груп, крім тих, які звільняються від обов’язку сплачувати єдиний внесок за себе, за умови що вони отримують пенсію за віком або за вислугою років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, та отримують відповідно до закону пенсію чи соціальну допомогу, незалежно від того, отримували вони дохід протягом звітного року чи ні, подають декларацію разом із додатком 1 за звітний рік. Такого висновку податківці дійшли ще влітку 2021 року.

Як складати декларацію?

Декларацію, у тому числі в електронній формі, заповнюють українською мовою.

Фізособи-«єдинники» заповнюють декларацію, використовуючи дані з Книги обліку доходів або іншого обраного для себе виду обліку доходів. Декларацію підписує сам підприємець або його представник за довіреністю.

Якщо будь-який рядок декларації не заповнюється через відсутність даних (суми), то в ньому роблять прокреслення (якщо декларація в паперовій формі).

Початок декларації для будь-якого підприємця аналогічний — він передбачає наведення персональної інформації та відомостей про те, за який звітний період подається декларація.

Розділ «Загальна інформація»

Рядок 01 — зазначають тип декларації «Звітна».

Рядок 02 — податковий (звітний період) «Рік» та «2022».

Рядок 03 — заповнюють лише у разі подання уточнюючої податкової декларації.

Рядок 04 — зазначають контролюючий орган, до якого подається декларація.

Рядок 05 — прізвище, ім’я, по батькові ФОПа.

Рядок 06 — податкову адресу (місце проживання) ФОПа, електронну адресу та телефон (але ці два реквізити не є обов’язковими).

Рядок 07 — реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта.

Розділ І «Загальні показники підприємницької діяльності»

Рядок 09 — зазначають найбільшу кількість працівників. Але з цієї кількості вилучають працівників, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами, а також для догляду за дитиною до досягнення нею 3 і 6 років, та працівників, призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

Рядок 10 — види підприємницької діяльності, що їх ФОП здійснював у звітному періоді. Зазначають «Код згідно з КВЕД» та «Назва згідно з КВЕД». У цьому рядку слід фіксувати всі види КВЕДів, за якими здійснювали діяльність у 2022 році. Зокрема, у разі подання звітності в електронному вигляді слід буде додати необхідну кількість рядків для зазначення всіх видів діяльності.

А далі йдуть показники отриманих доходів та самого єдиного податку. І ось їх кожна група «єдинників» відображає окремо.

Платники єдиного податку І та ІІ груп в декларації фіксують обсяг отриманого доходу та щомісячні авансові внески, визначені та сплачені за п. 295.1 ПКУ. Для цього для І групи передбачено заповнення розділу ІІ декларації, а для ІІ групи — розділу ІІІ декларації.

При цьому суму доходу наводять цілком за звітний період (у цьому випадку — рік), а суми авансових платежів — з поділом за кварталами звітного року.

Але ще у листопаді ДПС надала остаточне розʼяснення щодо необхідності сплати ЄП під час війни починаючи з квітня 2022 року. Нарешті маємо чітку відповідь: усі «єдинники» І та ІІ груп незалежно від отримання доходу під час війни (починаючи з квітня 2022 року) мають право не сплачувати ЄП.

Але такі ФОПи І та ІІ груп, які не сплачували єдиного податку за воєнні періоди, в декларації платника єдиного податку (у разі виникнення обов’язку щодо подання декларації) відображають відсутність щомісячних авансових внесків єдиного податку за відповідний податковий звітний період. Тобто не заповнюють інформацію щодо таких періодів, в яких не сплачували авансових внесків з єдиного податку.

Річний дохід відображають двома рядками, залежно від ставки єдиного податку, який до нього застосовується (чинна фіксована ставка відповідної групи або 15%). Усі види доходів, до яких «єдинники» І та ІІ груп повинні застосовувати ставку ЄП 15%, наведено в п. 293.4 ПКУ.

Розділ ІІ та Розділ ІІІ декларації

Зазначаються поквартально сплачені щомісячні авансові внески платниками єдиного податку першої групи.

Якщо ФОП вирішив з квітня і надалі сплачувати авансовий внесок, то він зазначатиме однакову суму у відповідних графах. Якщо не сплачує, то залишає їх порожніми.

Позаяк за місяць 2022 року «єдинник» І групи мав сплатити 248,10 грн, за квартал сума авансових платежів становила 744,30 грн — саме цей показник і слід зазначити у графі щодо кожного кварталу рядка «Щомісячні авансові внески, грн, коп.» розділу ІІ.

Далі у рядку 01 наводять обсяг доходу, отриманий фізособою-«єдинником» І групи за звітний період 2022 року (в грн з коп.). Це той дохід, з якого «єдинник» сплачував податок у фіксованому розмірі. Якщо ж він отримував доходи, наведені в п. 293.4 ПКУ, то загальну їх суму слід зазначити у рядку 02.

Фізособи-«єдинники» ІІ групи, які вирішили з квітня й надалі сплачувати авансові внески, заповнюють за таким самим алгоритмом розділ ІІІ.

Але в них суми квартальних авансових внесків будуть інші: 1300 грн х 3 = 3900 грн.

Суму отриманих у 2022 році доходів відображають у рядках 03 та 04.

Чинна форма декларації не передбачає рядків для відображення в ній неоподатковуваних доходів підприємця.

Тож, хоча затвердженого Мінфіном порядку складання декларації з єдиного податку немає, наразі слід дотримуватися правила: в декларації показуємо лише ті суми доходу, з яких сплачується єдиний податок.

Заповнення розділу V «Визначення податкових зобов’язань по єдиному податку» є однаковим для І та ІІ груп.

«Єдинники» І та ІІ груп тільки зазначають у ньому в рядку 08 загальну суму доходу за звітний за 2022 рік. Тобто до цього рядка переносять суму доходу, зазначену в рядку 01 розділу ІІ, рядку 03 розділу ІІІ декларації відповідно.

Відображення в декларації доходів за ставкою 15%

Усі випадки застосування до отриманих доходів фізособами-«єдинниками» ставки 15%, як і наслідки порушення умов перебування на спрощеній системі оподаткування, ми розглянули в окремій статті в «ДК» №45/2018.

І група «єдинників» такі доходи має відобразити в рядку 02 розділу ІІ, ІІ група «єдинників» — у рядку 04 розділу ІІІ. Ці суми доходів також показують у розділі V у рядку 08.

Суму нарахованого єдиного податку за ставкою 15% слід зазначити у рядках 09 та 12 розділу V.

Коли сплатити задекларований єдиний податок?

«Єдинники» І та ІІ груп мають власні строки сплати податку (авансовими внесками), тож подання декларації і сплата єдиного податку для них не пов’язані між собою.

Але за п. 295.7 ПКУ єдиний податок, нарахований за перевищення граничної суми (обсягу) доходу (який установлено для певної групи п. 291.1 ПКУ), сплачують протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал.

Інформація щодо ЄСВ

За підсумками 2022 року слід заповнити ще рядок 21. У ньому стоятиме загальна сума ЄСВ, яка підлягає сплаті на небюджетні рахунки, за даними звітного (податкового) періоду. Тобто сюди переносять суму з рядка «Усього» графи 4 розділу 9 додатка 1.

При цьому податківці вже наголошували, що нараховується сума ЄСВ за даними звітного періоду в інтегрованій картці платника на підставі показників додатка 1. Тому якщо суму єдиного внеску у рядку 21 декларації не відобразили, то подавати додаток 1 не потрібно.

Коли додаток 1 до декларації не подають?

Фізособи-«єдинники» I та II груп, які мають основне місце роботи та за яких роботодавець сплатив ЄСВ у розмірі не меншому від мінімального страхового внеску за всі календарні місяці звітного періоду, додаток 1 до декларації не заповнюють та не подають.

Також додаток 1 не подають пенсіонери та особи з інвалідністю. Але у разі самостійного (навіть помилкового і зайвого!) визначення для себе бази нарахування єдиного внеску такі особи подають додаток 1 до декларації, а значення рядка «Усього» графи 4 розд. 9 відображають у рядку 21 розд. VII декларації.

Додаток 1 та війна

Тимчасово, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та ще 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану, ФОПи, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ за себе (п. 9 — 19 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ). При цьому положення абз. 2 п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ щодо таких періодів для таких осіб не застосовуються.

Проте такі особи розрахунок ЄСВ у складі податкової декларації не заповнюють за період, в якому ЄСВ не обчислювався, не нараховувався та не сплачувався. Тобто в такому разі за 2022 рік слід подати додаток 1, але в ньому навести нарахування та сплату за січень — лютий 2022 року.

Як заповнити додаток 1 до річної декларації?

Додаток 1 має 4 типи (звітний, звітний новий, уточнюючий і довідковий), вони наводяться у рядках 01 — 04.

Проте в ньому є ще один із типами — це рядок 5, але у ньому проставляють позначку «х» лише у спеціальних випадках:

— якщо йдеться про ліквідаційну декларацію, то в рядку 5 ставлять «х» у графі «після припинення». І одночасно платники проставляють у рядку 6 дату державної реєстрації припинення;

— для призначення пенсії зазначають тип декларації «Звітна» або «Звітна нова» з додатковою позначкою «Довідкова». І одночасно платники проставляють позначку у розділі 5 тип форми «призначення пенсії». Тип декларації «Уточнююча» в разі подання додатка 1 для призначення пенсії не застосовується;

— позначку у графі «перехід на сплату інших податків і зборів» проставляють підприємці, які перейшли на загальну систему оподаткування. І одночасно такі платники проставляють позначку у розділі 8 — період перебування на спрощеній системі оподаткування;

— для призначення матеріального забезпечення, страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням платники обов’язково зазначають тип декларації «Звітна» або «Звітна нова» з додатковою позначкою «Довідкова». І одночасно платники проставляють позначку у рядку 5 тип форми «призначення матеріального забезпечення, страхових виплат». Тип декларації «Уточнююча» в разі подання додатка 1 для призначення матеріального забезпечення страхових виплат не застосовується.

Перш ніж перейти до табличної частини додатка 1, не забудьте в інформації про себе зазначити код застрахованої особи (рядок 8.1). Для всіх ФОПів-«єдинників» він буде однаковий (тож навіщо вони його зазначають у цьому додатку, — це велика таємниця): «6» — фізична особа — підприємець на спрощеній системі оподаткування.

У табличній частині наводять доходи підприємця за місяцями року. Про відповідність даних додатка 1 і даних основної частини декларації у формі нічого не сказано. І це зрозуміло, адже ФОПи-«єдинники» самостійно визначають базу нарахування ЄСВ, і вона ніяк не залежить від суми фактично отриманого ними доходу.

Консультують податківці

У ЗІР, підкатегорія 107.01.07, податківці зазначили, що ФОПи — платники єдиного податку першої — третьої груп, які є платниками ЄСВ, заповнюють розд. 9 додатка 1 у складі річної декларації:

— у графі 2 «Самостійно визначена сума, на яку нараховується єдиний внесок з урахуванням максимальної величини» — в рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначають самостійно визначену суму доходу, яка не може бути меншою за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, та не більшою від максимальної величини бази нарахування єдиного внеску;

— у графі 3 «Розмір єдиного внеску» — ставку єдиного внеску 22%;

— у графі 4 «Сума нарахованого єдиного внеску» — суму єдиного внеску, розраховану шляхом множення суми, зазначеної у графі 2, на розмір єдиного внеску в розрізі кожного місяця, зазначений у графі 3.

Усі графи заповнюють у розрізі календарних місяців.

Показники граф 2 та 4 підсумовують у рядку «Усього».

Окремі нюанси заповнення додатка 1 у разі звільнення від сплати ЄСВ

Податківці у ЗІР, підкатегорія 107.01.07, наводили тільки правила заповнення розд. 9 додатка 1 до декларації для фізосіб-«єдинників» І групи через їх звільнення від ЄСВ за січень — травень 2021 року у зв’язку з карантином.

Зокрема, в таких випадках у графах 2, 4 розд. 9 додатка 1 до декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця в розрізі рядків січень, лютий, березень, квітень, травень звітного 2021 року треба було проставляти нулі. Тож можна скористатися цим самим алгоритмом у разі несплати ЄСВ через воєнну пільгу.

ФОПи-працівники, які звільнені від ЄСВ, але через несплату роботодавцями нарахованого ЄСВ або сплату в розмірі меншому за мінімальний, мусили сплачувати його самостійно за відповідні місяці, також повинні заповнити додаток 1.

При цьому за місяці, за які роботодавець сплатив єдиний внесок у розмірі не менше ніж мінімальний страховий внесок, у графах 2 і 4 розд. 9 додатка 1 в паперовому вигляді проставляють прочерки, в електронному варіанті — поля залишають незаповненими; у графі 3 — 22%.

Як виправити дані після звітування за 2022 рік?

Платники ЄСВ можуть виправити показники сум нарахованого доходу та сум нарахованого єдиного внеску, подавши з декларацією додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» із типом форми «Уточнююча», і це буде виправлення самостійно виявлених помилок за податкові періоди починаючи з 2021 року. Додаток 1 з типом «уточнюючий» треба надсилати разом з уточнюючою декларацією.

При цьому в додатку 1 обов’язково заповнюють усі рядки та колонки розд. 9 «Визначення сум нарахованого єдиного внеску», де зазначають правильні показники з врахуванням виявлених помилок, за період, визначений у графі 8 «Період перебування фізичної особи — підприємця на спрощеній системі оподаткування».

Для визначення уточнених зобов’язань зі сплати єдиного внеску заповнюють розд. 10 «Визначення зобов’язань із сплати єдиного внеску у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок» додатка 1, в якому:

— у рядку 1 зазначають суму єдиного внеску, яка підлягала перерахуванню на небюджетні рахунки, за даними звітного (податкового) періоду, в якому виявлено помилку, яка переноситься з рядка «Усього» графи 4 розд. 9 раніше поданого додатка 1, що уточнюється;

— у рядку 2 — уточнену суму нарахованого єдиного внеску за звітний (податковий) період, у якому виявлено помилку — наводять значення рядка «Усього» графи 4 розд. 9;

— у рядку 3 — суму збільшення суми єдиного внеску, яка підлягала перерахуванню на небюджетні рахунки, яка розраховується за формулою: рядок 2 розд. 10 - рядок 1 розд. 10 (заповнюється у разі, якщо рядок 2 > рядка 1);

— у рядку 4 — суму зменшення суми єдиного внеску, яка підлягала перерахуванню на небюджетні рахунки, яка розраховується за формулою: рядок 2 розд. 10 - рядок 1 розд. 10 (заповнюється у разі, якщо рядок 2 < рядка 1);

— у рядку 5 — суму пені, самостійно нараховану платником відповідно до ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Нормативна база

  • КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 №8073-X.
  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI.
  • Закон №1058 — Закон України від 09.07.2003 №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
  • Наказ №752 — Наказ Мінфіну від 09.12.2020 №752 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року №578».

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру