• Посилання скопійовано

Звіту 10-ПОІ немає, та норматив залишився!

У 2023 році суб’єктам господарювання вже не треба звітувати про те, скільки осіб з інвалідністю вони працевлаштували, та самостійно рахувати суму штрафу, яку треба сплатити за невиконання нормативу. Але і норматив, і штраф зберігаються!

Відповідно до ст. 17 Закону №875 підприємства, установи й організації за кошти Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю або за рішенням місцевої ради за власні кошти у разі потреби створюють спеціальні робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, здійснюючи для цього адаптацію основного і додаткового обладнання, технічного оснащення і пристосування тощо з урахуванням обмежених можливостей осіб з інвалідністю. Кількість таких місць згідно зі ст. 19 Закону №875 має відповідати встановленому нормативу — 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а для штатної чисельності від 8 до 25 осіб — один працівник.

Отже, як і раніше, якщо у вас працює до 8 осіб, то обов’язку працевлаштувати особу з інвалідністю ви не маєте. Якщо ж більше, то у вас з’являється норматив, який ви повинні виконувати. А за порушення цього нормативу мусите сплатити штраф до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Відмінність 2023 року (в якому ми мали б звітувати за 2022 рік) полягає в тому, що тепер штраф рахує не сам роботодавець. І взагалі, окремого звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю він більше не подаватиме!

А як тепер, у 2023 році і далі?

Згідно з тією самою ст. 19 Закону №875 інформацію про виконання або невиконання нормативу Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю дізнається від Пенсійного фонду. А той дізнається про це з поданих роботодавцями даних у об’єднаній звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

Отже, ПФУ надає Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю інформацію:

— про створення підприємствами, установами, організаціями, фізособами, які використовують найману працю, робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю;

— необхідну для обчислення кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю підприємствами, установами, організаціями, фізособами, які використовують найману працю, відповідно до нормативу.

І тепер Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю проводить ці нескладні розрахунки самостійно. Він сам рахує, скільки вам треба було працевлаштувати осіб з інвалідністю, і звіряє цей норматив з кількістю фактично вами працевлаштованих попереднього року.

Якщо норматив виконано, все гаразд. Хоча, за потреби, фахівці Фонду можуть провести і додаткову перевірку наявних у них даних.

Перевірки від ФСЗОзІ? Ні, від Держпраці!

Отримана від Пенсійного фонду України інформація, яка містить ознаки порушень законодавства про створення робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю, є підставою для проведення перевірки підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізосіб, які використовують найману працю.

Порядок контролю за виконанням нормативу робочих місць та перевірки підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізосіб, які використовують найману працю, щодо виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі шляхом його зарахування, визначається Кабінетом Міністрів України.

На сьогодні маємо постанову КМУ від 31.01.2007 №70, якою затверджено, зокрема, і порядок проведення таких перевірок — Порядок №70. Щоправда, останні зміни до цієї постанови вносилися 2021 року, тож поточний стан Закону №875 вона не враховує. Зокрема, в ній і досі є порядок подання звіту роботодавцями. А обов’язок його подавати вже, як ми уточнили вище, не діє.

Утім, щодо проведення перевірок, то більша частина норм старого порядку залишається актуальною. Адже право проводити такі перевірки надано не Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, а Держпраці.

Як зазначено в Порядку №70, Держпраці перевіряє:

— реєстрацію суб’єктів господарювання у відділеннях Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю;

— подання суб’єктами господарювання до відділень Фонду звіту про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю;

— виконання суб’єктами господарювання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.

З цих трьох питань актуальним залишається лише останнє, що і зазначено в ст. 19 Закону №875. Але штрафи за невиконання нормативу накладатиме Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю.

А який штраф?

Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю щороку до 10 березня в автоматизованому режимі визначає підприємства, установи й організації, у тому числі підприємства, організації громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізосіб, які використовують найману працю, які не забезпечили виконання у попередньому році нормативу робочих місць. Та надсилає їм розрахунок сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті через невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за попередній рік, обчислених відповідно до ст. 20 Закону №875.

Увага! Розрахунок надсилається у формі електронного документа через електронні кабінети підприємств, установ та організацій, фізосіб, які використовують найману працю, на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України у формі та порядку, визначених Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю спільно з Пенсійним фондом України.

Про це повідомляє і сам Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю на своєму сайті.  При цьому наголошується, що порядок, структуру та формат надання вищезазначеної інформації буде затверджено найближчим часом. Сподіваємося, у цьому самому розрахунку роботодавець зможе знайти і платіжні реквізити — дані про рахунок у банку, на який він має сплатити штраф.

Повідомляє ФСЗОзІ

У листопаді 2022 року набрав чинності Закон [№2682].

Законом №2682 скасовано реєстрацію у територіальних відділеннях Фонду та подання звіту про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю за формою №10-ПОІ. Тобто за 2022 рік до 01.03.2023 роботодавцем цей звіт уже не подається.

<...>

Звертаємо вашу увагу, що вимоги законодавства стосовно працевлаштування та зайнятості осіб з інвалідністю відповідно до Закону №875, виконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю, а також нарахування і сплати адміністративно-господарських санкцій за його не виконання, залишились без змін.

<...>

Звертаємо увагу, що керівники підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичні особи, які використовують найману працю, у разі незабезпечення виконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю несуть відповідальність у встановленому законом порядку.

https://www.ispf.gov.ua/news/do-uvagi-robotodavciv230127

Сам розмір штрафу, як і раніше, залежить від загальної кількості працівників та від кількості непрацевлаштованих осіб з інвалідністю. Усі ці показники братимуться в середньому за рік, тож, як і раніше, працевлаштувати особу з інвалідністю у грудні для виконання нормативу буде недостатньо.

Так, якщо у вас від 8 до 25 працівників і ви мали працевлаштувати 1 особу з інвалідністю, але не зробили цього, то штраф буде у розмірі половини середньої річної зарплати ваших працівників.

Якщо ж працівників більше, то за кожну особу з інвалідністю, яку ви всупереч нормативу не працевлаштували, буде штраф у розмірі цілої середньої річної заробітної плати ваших працівників.

Знову ж таки, відомості, які Пенсійний фонд надає Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, включають і дані щодо оплати праці ваших працівників, і порахувати розмір штрафу Фонд може досить легко, застосовуючи відповідне програмне забезпечення.

Але ці штрафи не надсилаються на підприємства, установи й організації, що повністю утримуються за кошти державного або місцевих бюджетів.

Коли треба сплатити штраф і що буде, якщо цього не зробити?

За ст. 20 Закону №875 сплатити штраф за надісланим вам розрахунком треба до 15 квітня. Тобто передбачається, що у вас є трохи більше місяця на те, щоб зробити це, адже розрахунок ви маєте отримати до 10 березня.

Звісно, при цьому може виникнути запитання, а де взяти гроші на сплату штрафу, ще й немаленького.

Справді, якщо навіть взяти для прикладу мінімальний розмір заробітної плати (6 500 х 11 + 6 700) = 78 200 грн, дешевше було б цей норматив виконати і взяти на роботу працівника з інвалідністю. Але не забувайте, що це має бути його основне місце роботи (жодних сумісників).

А от зайнятість може бути й неповна, тобто він цілком може працювати і за неповним робочим часом.

Водночас у Законі №875 не прописано жодних пільг на час воєнного стану або карантину. Тож не варто забувати, що порушення термінів сплати штрафу тягне за собою нарахування пені. Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.

У разі несплати штрафу або пені чи неможливості їх сплати за рішенням суду їх стягнення в примусовому порядку може бути звернено на майно підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичної особи, яка використовує найману працю, в порядку, передбаченому законом.

Нормативна база

  • Закон №875 — Закон України від 21.03.1991 №875-XII «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».
  • Закон №2682 — Закон України від 18.10.2022 №2682-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю».
  • Порядок №70 — Порядок подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 №70.

Автор: Бикова Ганна

До змісту номеру