• Посилання скопійовано

Суть справи

Фінмоніторинг для бухгалтера
Держфінмоніторинг та Мінфін надали поради, як класифікувати клієнтів за рівнем ризиковості та моніторити їхні фінансові операції. Це буде цікаво як незалежним бухгалтерам, так і аудиторам, юристам та податковим консультантам.

Декларація акцизного податку
Розгляньмо все, що стосується складання декларації акцизного податку: заповнення, строки подання, виправлення помилок тощо.

Податкові пільги: ДПСУ та Мінфін проти КМУ
ДПСУ в роз’ясненні від 14.02.2023 відмовляється визнавати для потреб застосування податкових пільг затверджений наказом Мінреінтеграції Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або які є тимчасово окупованими.

Експортне забезпечення для аграріїв
Для уникнення ситуацій з неотримання валютної виручки з 04.03.2023 КМУ отримає право на запровадження режиму експортного забезпечення. Він застосовуватиметься щодо експорту зернових культур, олії та макухи і діятиме у період воєнного, надзвичайного стану.

Порожній звіт про КІК
Чи потрібно подавати звіт про контрольовані іноземні компанії, якщо компанія не працювала і звітність порожня (з нульовими показниками)? Чи є відповідальність за неподання такої порожньої звітності?

Облік платників податків за Законом №2888
Законом №2888 внесено зміни до ПКУ, але не тільки щодо платіжних послуг, як зазначено у назві. З’ясуймо, що нового з’явиться в обліку платників податків.

Призупинення діяльності ФОПа-«єдинника»
Чи може ФОП на спрощеній системі І — ІІ груп, щоб не платити податки та ЄСВ, написати листа до ДПС (в якій він перебуває на обліку) щодо призупинення діяльності на час дії воєнного стану? Як потім відновити діяльність?

ФОП-пенсіонер на ЄП припинив держреєстрацію
ФОП-пенсіонер (платник ІІ групи ЄП) припинив держреєстрацію 13.01.2023. Коли йому потрібно подати декларацію та за якою формою?

Іноземна пенсія і ЄСВ ФОПа-пенсіонера
ВС відповів на вкрай важливе запитання: чи може пенсіонер, який отримує пенсію іншої держави (наприклад, Литви), не сплачувати за себе ЄСВ як ФОП, зареєстрований на території України?

Облік електролічильника
Товариство придбало лічильник електроенергії. Як відобразити в бухобліку його придбання та амортизацію?

Госпдіяльність і ТОТ: як поєднати?
Яким переліком окупованих територій можна користуватися при застосуванні обмежень за ст. 13 Закону №1207? Які обмеження діють у разі роботи з СГ, зареєстрованими на окупованих територіях після 24 лютого 2022 року?

Стажування студентів: що змінилося?
29.04.2023 одночасно наберуть чинності зміни до ст. 29 Закону про зайнятість, передбачені Законом №2622, та зміни до Порядку №20, затверджені Постановою №146 (опублікована 24.02.2023).

Звіту 10-ПОІ немає, та норматив залишився!
У 2023 році суб’єктам господарювання вже не треба звітувати про те, скільки осіб з інвалідністю вони працевлаштували, та самостійно рахувати суму штрафу, яку треба сплатити за невиконання нормативу. Але і норматив, і штраф зберігаються!

До змісту номеру