• Посилання скопійовано

Порожній звіт про КІК

Чи потрібно подавати звіт про контрольовані іноземні компанії, якщо компанія не працювала і звітність порожня (з нульовими показниками)? Чи є відповідальність за неподання такої порожньої звітності?

Чи подавати порожню звітність про КІК?

Відповідно до пп. 39-2.5.2 ПКУ, контролюючі особи зобов’язані подавати звіт про контрольовані іноземні компанії до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та кваліфікованого електронного підпису.

Тобто в цій нормі ПКУ, яка встановлює обов’язок подання звіту, не наведено можливість неподання звіту, якщо показники нульові. Навпаки, сам факт того, що особа є контролюючою, є підставою для подання звіту.

З огляду на це порожню звітність про КІК також слід обов’язково подавати.

Відповідальність за неподання

Згідно з п. 120.7 ПКУ, штраф за неподання звіту — 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року. Для 2023 року це 268 400 грн (2 684 х 100).

За несвоєчасне подання — штраф у розмірі одного прожиткового мінімуму за кожен календарний день неподання, але не більше ніж 50 таких розмірів. У 2023 році це 2 684 грн за кожен день неподання, але не більше ніж 13 4200 грн (2 684 х 50).

Водночас пп. 54 підрозд. 10 розд. XX ПКУ встановлено особливості застосування положень про оподаткування прибутку КІК протягом перехідного періоду, зокрема першим звітним (податковим) роком для звіту є 2022 рік (якщо звітний рік не відповідає календарному року, — звітний період, що розпочинається у 2022 році). Контролюючі особи мають право подати звіт за 2022 рік до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації за 2023 рік із включенням зазначеного у такому звіті скоригованого прибутку КІК, що підлягає оподаткуванню в Україні, до показників відповідних декларацій за 2023 рік. При цьому штрафні санкції та/або пеня не застосовуються.

А якщо прибуток КІК звільнено від оподаткування?

І ще є норма пп. 39-2.4.2 ПКУ. Вона каже: незалежно від виконання умов, передбачених пп. 39-2.4.1 ПКУ, скоригований прибуток КІК не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу, не є об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств контролюючої особи у разі, якщо виконується будь-яка з таких умов:

39-2.4.2.1: загальний сукупний дохід усіх КІК однієї контролюючої особи зі всіх джерел за даними фінзвітності не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного періоду;

39-2.4.2.2: КІК є публічною компанією, акції (частки) якої перебувають в обігу на визнаній фондовій біржі.

Далі, відповідно до пп. 39-2.4.3 ПКУ, якщо прибуток КІК звільняється від оподаткування відповідно до положень цього пункту, контролююча особа звільняється від обов’язку розраховувати скоригований прибуток КІК відповідно до положень пп. 39-2.3.2 ПКУ.

Проте звільнення від оподаткування не означає, що Звіт про КІК не подається.

Це видно також із форми Звіту про контрольовані іноземні компанії, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 25.08.2022 №254.

У рядку 28 Звіту про КІК наведено різні умови звільнення від оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії. Наприклад, серед цих умов у рядку 28.3.1 — звільнення на підставі пп. 39-2.4.2.1 ПКУ (якщо дохід не перевищує 2 млн євро.).

Тож Звіт про КІК у ситуації, наведеній у запитанні, потрібно подавати.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру