• Посилання скопійовано

Чи брати в селян копії паспорта?

Фізособа продає власну сільгосппродукцію (натуральний мед) податковому агенту. Сума сукупного доходу за рік не перевищує 12 та 50 розмірів МЗП. При цьому подає агенту копію довідки про наявність у неї земельної ділянки та копії паспорта та ІПН. Чи повинен податковий агент утримувати податок з доходів та військовий збір з таких доходів фізособи з 01.04.2022 р.?

З прийняттям Закону №2142 у підрозділі 1 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ з’явився п. 23, за яким тимчасово, починаючи з 1 квітня 2022 року та у період дії воєнного стану, норма пп. 165.1.24 ПКУ застосовується з урахуванням таких особливостей:

— доходи, отримані від продажу платником податку особі, яка має статус податкового агента, власної сільгосппродукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізособою, остаточно оподатковуються таким податковим агентом під час їх нарахування (виплати);

— податкові агенти відображають в об’єднаній звітності загальну суму нарахованих (виплачених) у звітному податковому періоді доходів, отриманих фізособами від продажу особі, яка відповідно до цього Кодексу має статус податкового агента, власної сільгосппродукції, та загальну суму утриманого з них податку.

При цьому в податковому розрахунку не зазначають інформацію про суми окремої виплати, суми нарахованого на неї податку, а також відомості про фізособу — платника податку, яка одержала дохід від продажу особі, яка має статус податкового агента, власної сільгосппродукції.

Таким чином, проаналізувавши вищезазначену норму, розуміємо, що з 01.04.2022 р. та на період дії воєнного стану податковий агент (юрособа чи підприємець) у разі придбання у фізосіб сільгосппродукції має відобразити у додатку 4ДФ об’єднаної звітності (без персоніфікації) загальну суму, витрачену на придбання цієї продукції, й утриманий з неї податок на доходи фізосіб (за ставкою 18%) та військовий збір (за ставкою 1,5%).

Такий дохід зазначатиме з ознакою доходу «148» для рослинництва та «179» для тваринництва.

Що означає «без персоніфікації»? Це зазначення доходу в додатку 4 зведеного податкового розрахунку без зазначення номера облікової картки фізособи — платника податків. Для того щоб відобразити у додатку 4ДФ об’єднаної звітності суми, на які придбано продукцію, податковому агенту не потрібні від фізосіб копії довідок про наявність у них земельних ділянок, паспортів та ІПН, бо в ній не зазначатиметься виплата доходу кожній фізособі окремо. А позаяк немає персоніфікації, то таке відображення має бути на кшталт відображення відсотків та виграшів (призів) у лотерею, які загальними сумами знайшли своє місце у розділі ІІ додатка 4ДФ об’єднаної звітності.

Тому яким чином відображатиметься без персоніфікації сільгосппродукція, придбана у фізосіб, наразі не відомо. Проте наголосимо, що спеціальних правил відображення у зведеному податковому розрахунку продажу фізособами сільськогосподарської продукції Порядком №4 й досі не передбачено. Сподіваємося, до кінця ІІ звітного кварталу податківці вирішать це питання шляхом внесення змін до розділу ІІ додатка 4ДФ об’єднаної звітності чи замінять «без персоніфікації» на «персоніфікацію». Тож радимо наразі брати у фізосіб зазначені вище копії документів.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон №2142 — Закон України від 24.03.2022 р. №2142-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану».

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру