• Посилання скопійовано

Що нового

Виконання суспільно корисних робіт під час війни

!  Громадянам, працедавцям

Кабмін вніс зміни до Порядку залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, затвердженого постановою КМУ від 13.07.2011 р. №753.

Серед іншого, змінами уточнено, що до суспільно корисних робіт можуть залучатися, зокрема, зареєстровані безробітні та інші незайняті особи, зокрема внутрішньо переміщені.

Також визначено, що за працівниками, залученими до виконання суспільно корисних робіт, на час виконання таких робіт зберігається попереднє місце роботи (посада).

Додатком до Порядку встановлено орієнтовний перелік суспільно корисних робіт, що виконуються в умовах воєнного стану.

Крім того, зміни внесено до Порядку організації громадських та інших робіт тимчасового характеру, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2013 р. №175, зокрема:

— облік трудової діяльності осіб, які беруть участь у громадських роботах, здійснюється в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування у порядку, визначеному Законом про ЄСВ. Записи про участь осіб у громадських роботах вносяться роботодавцем до трудових книжок (за наявності) на вимогу таких осіб;

— у період воєнного стану організація громадських робіт здійснюється військовими адміністраціями (у разі їх утворення), місцевими держадміністраціями, виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад (далі — місцеві органи влади) за участю територіальних органів із залученням на добровільних засадах роботодавців;

— у період воєнного стану місцеві органи влади приймають рішення щодо організації громадських робіт за потреби, визначають види робіт, роботодавців або громадські організації чи організації та установи, що залучають до своєї діяльності волонтерів, за участю яких планується організація таких робіт, та інформують про прийняте рішення;

— до виконання громадських робіт насамперед залучаються зареєстровані безробітні, яким не знайдено підходящу роботу відповідно до абз. 18 та 20 п. 5-2 Перехідних та прикінцевих положень Закону про зайнятість у період реєстрації безробітного, та працівники, які втратили частину заробітної плати.

Постанова Кабінету Міністрів України від 21.06.2022 р. №716 чинна з 28.06.2022 р.


З 28 червня НБУ видає ліцензії на валютні операції за новим порядком

!  Професійним учасникам ринків капіталу

Національний банк України затвердив зміни до Положення про порядок видачі небанківським фінансовим установам, операторам поштового зв’язку ліцензій на здійснення валютних операцій, затвердженого постановою НБУ від 09.08.2002 р. №297.

Змінами вдосконалено порядок видачі ліцензій на здійснення валютних операцій учасникам небанківського фінансового ринку.

Зокрема, надано можливість отримати ліцензію НБУ на здійснення валютних операцій (далі — ліцензія) професійним учасникам ринків капіталу, що провадять клірингову діяльність центрального контрагента (далі — центральний контрагент).

Центральний контрагент може отримати ліцензію на здійснення розрахунків за валютними операціями на умовах «своп» та розрахунків у іноземній валюті за правочинами щодо облігацій внутрішньої державної позики України, номінованих у іноземній валюті. Передбачається, що це дасть змогу збільшити обсяг операцій з ОВДП, номінованими в інвалюті.

Отримання ліцензії центральним контрагентом проводитиметься за спрощеною процедурою. Водночас у разі видачі ліцензії враховуватиметься інформація від НКЦПФР, що дасть змогу уникнути дублювання процедур ліцензування, які центральний контрагент проходив у НКЦПФР та НБУ.

Постанова  Національного банку України від 24.06.2022 р. №132 чинна з 28.06.2022 р.


Оновлено Інструкцію про ведення касових операцій банками в Україні

!  Банкам і їхнім клієнтам

Національний банк відповідно до вимог нового Закону «Про платіжні послуги» вніс зміни до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні, затвердженої постановою НБУ від 25.09.2018 р. №103.

Змінами уточнено порядок і вимоги проведення платіжних послуг у національній та іноземній валютах та оформлення касових документів за платіжними операціями.

Зокрема, визначено суть платіжної операції як касової операції, яка передбачає будь-яке внесення або зняття готівки на підставі платіжної інструкції, також змінено назви та реквізити окремих касових документів.

Крім того, надавач платіжних послуг зобов’язаний надавати користувачу до укладення договору про надання платіжних послуг на безоплатній основі таку інформацію:

— про порядок і умови здійснення платіжної операції або доступ до такої інформації перед ініціюванням платником платіжної операції з використанням емітованих платіжних інструментів;

— про надавача платіжних послуг, платіжну операцію;

— про комісійні винагороди;

— про спосіб комунікації та заходи безпеки;

— про строк дії договору про надання платіжних послуг, порядок унесення змін до цього договору та умови його припинення;

— про механізм захисту прав споживачів та порядок врегулювання спірних питань, що виникають під час надання платіжних послуг.

Постанова НБУ від 21.06.2022 р. №128 набирає чинності з 01.08.2022 р.


Нові звіти про наявність необоротних активів, амортизацію та капінвестиції

!  Юрособам

Державна служба статистики України затвердила такі форми державних статистичних спостережень:

№2-ОЗ ІНВ (річна) «Звіт про наявність і рух необоротних активів, амортизацію та капітальні інвестиції», яка вводиться в дію зі звіту за 2022 рік;

№2-інвестиції (квартальна) «Звіт про капітальні інвестиції», яка вводиться в дію зі звіту за I квартал 2023 року.

Зазначені форми державних статистичних спостережень поширюються на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас втратить чинність наказ Держстату від 25.06.2021 р. №134, яким було затверджено попередні форми цих звітів:

— у частині форми №2-ОЗ ІНВ (річна) — з 01.01.2023 р.;

— загалом — з 01.02.2023 р.

Наказ Держстату від 10.06.2022 р. №181 чинний з 10.06.2022 р.


Стажування осіб, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого

!  Кандидатам в арбітражні керуючі

Міністерство юстиції затвердило зміни до Порядку складання кваліфікаційного іспиту особами, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого, затвердженого наказом Мін’юсту від 13.08.2019 р. №2535/5, та Положення про систему підготовки і перепідготовки осіб, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого, підвищення кваліфікації та перепідготовки арбітражних керуючих, їх підготовки у справах про банкрутство страхових організацій, затвердженого наказом Мін’юсту від 13.08.2019 р. №2536/5.

Зміни стосуються стажування осіб, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого, зокрема:

1) особа, яка має намір пройти стажування (стажист), звертається не до міжрегіонального управління Мін’юсту, а до саморегулівної організації арбітражних керуючих із заявою про проходження стажування в порядку, встановленому саморегулівною організацією арбітражних керуючих;

2) керівником стажування стажиста може бути арбітражний керуючий, який внесений до переліку найбільш досвідчених та висококваліфікованих арбітражних керуючих. Перелік складається саморегулівною організацією арбітражних керуючих та подається до Мін’юсту;

3) порядок проходження стажування осіб, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого, встановлюється саморегулівною організацією арбітражних керуючих. Інформація про стажування розміщується на офіційному вебсайті саморегулівної організації арбітражних керуючих.

Особи, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого, стажування яких розпочалося до набрання чинності цим наказом, завершують стажування у порядку, що діяв до моменту набрання чинності цим наказом.

Наказ Мін’юсту від 21.06.2022 р. №2577/5 чинний з 24.06.2022 р.


Електронні скарги у сфері публічних закупівель відтерміновуються

!  Учасникам публічних закупівель

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 24.06.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення зміни до розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та інших законів України щодо вдосконалення системи функціонування та оскарження публічних закупівель» щодо процедури розгляду скарг».

Закон відтерміновує на строк 6 місяців з дня припинення або скасування дії правового режиму воєнного стану введення в дію положень Закону «Про публічні закупівлі», згідно з якими:

суб’єкт оскарження подає скаргу в електронному вигляді з накладенням КЕП, що вважається таким відповідно до Закону «Про електронні довірчі послуги», шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, в яких зазначається у повному обсязі інформація, передбачена ч. 5 ст. 18 Закону «Про публічні закупівлі»;

інформація, документи та інші матеріали, які суб’єкт оскарження та/або замовник вважають необхідними долучити до розгляду скарги, подаються в електронному вигляді з накладенням КЕП, що вважається таким відповідно до Закону «Про електронні довірчі послуги», шляхом заповнення електронних форм з окремими полями.

Раніше передбачалося, що ці положення будуть введені в дію з 25.06.2022 р.

Закон України від 19.06.2022 р. №2311-IX чинний з 25.06.2022 р.


Оновлено форми держстатспостережень у тваринництві

!  Тваринникам

Державна служба статистики України затвердила форми державного статистичного спостереження:

№24-сг (місячна) «Звіт про виробництво продукції тваринництва та кількість сільськогосподарських тварин», яка вводиться в дію зі звіту за січень 2023 року;

№24 (річна) «Звіт про виробництво продукції тваринництва, кількість сільськогосподарських тварин і забезпеченість їх кормами», яка вводиться в дію зі звіту за 2022 рік.

Зазначені форми державного статистичного спостереження поширюються на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас втратить чинність наказ Держстату від 25.06.2021 р. №159, яким було затверджено попередні форми цих звітів:

— у частині форми №24 (річна) — з 01.01.2023 р.;

— загалом — з 01.02.2023 р.

Наказ Держстату від 08.06.2022 р. №163 чинний з 08.06.2022 р.


Визначено форму та порядок подання адмінзвітності у сфері фінмоніторингу

!  Суб’єктам первинного фінмоніторингу

Міністерство юстиції затвердило:

форму звітності №1-фінмон (річна) «Адміністративна звітність Міністерства юстиції України як суб’єкта державного фінансового моніторингу у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», яка вводиться в дію зі звіту за 2022 рік;

Інструкцію щодо її заповнення та подання.

Суб’єкти первинного фінмоніторингу (СПФМ) мають до 11 числа після звітного періоду подавати зазначений звіт відповідним міжрегіональним управлінням Мін’юсту.

СПФМ заповнюють рядки 1, 2 розділу I звіту за формою №1-фінмон (річна). За відсутності показника ставиться прочерк.

Розділи звіту за формою №1-фінмон (річна), до яких СПФМ не вносять відомості, ними не заповнюються та не подаються.

Заповнений звіт за формою №1-фінмон (річна) СПФМ подають до відповідних територіальних управлінь разом з супровідним листом.

За наявності зауважень та/або застережень до показників звіту за формою №1-фінмон (річна) така інформація зазначається у супровідному листі.

Наказ Мін’юсту від 17.06.2022 р. №2522/5 чинний з 25.06.2022 р.


Нові форми звітів щодо площ, валових зборів та урожайності сільгоспкультур

!  Аграріям

Державна служба статистики України затвердила форми державного статистичного спостереження: 

№4-сг (річна) «Звіт про посівні площі сільськогосподарських культур», яка вводиться в дію зі звіту під урожай 2023 року;

№37-сг (місячна) «Звіт про збирання врожаю сільськогосподарських культур», яка вводиться в дію зі звіту на 01.07.2023 р.;

№29-сг (річна) «Звіт про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід і винограду», яка вводиться в дію зі звіту за 2022 рік.

Зазначені форми державного статистичного спостереження поширюються на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2023 р. втратить чинність наказ Держстату від 25.06.2021 р. №161, яким було затверджено попередні форми цих звітів.

Наказ Держстату від 08.06.2022 р. №165 чинний з 08.06.2022 р.


Новий строк для перегляду складів рад недержавних пенсійних фондів

!  Недержавним пенсійним фондам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку встановила, що граничний строк для виконання вимог п. 3 Рішення НКЦПФР від 12.08.2021 р. №632 «Про затвердження Порядку погодження кандидатур до складу ради недержавного пенсійного фонду» щодо приведення складів рад недержавних пенсійних фондів у відповідність до вимог затвердженого цим рішенням Порядку становить 90 к. д. після завершення дії воєнного стану (попередня дата була 22.10.2022 р.).

У разі закінчення строку дії повноважень членів рад НПФ до початку або у період дії воєнного стану та обґрунтованої неможливості проведення зборів засновників НПФ у період дії воєнного стану їх повноваження вважаються продовженими на період дії воєнного стану та не більше ніж на 90 к. д. після його завершення виключно в частині повноважень з укладання (переукладання), пролонгації (подовження строку дії) радою НПФ у період дії воєнного стану від імені НПФ договорів з адміністратором, компанією з управління активами або іншою особою, яка має право здійснювати управління активами НПФ, зберігачем, аудитором НПФ, строк дії яких закінчився.

Рішення НКЦПФР від 22.06.2022 р. №706 чинне з 22.06.2022 р.


Оновлено форми статзвітів щодо діяльності підприємств водного транспорту

!  Підприємствам водного транспорту

Державна служба статистики України затвердила форми державного статистичного спостереження:

№51-вод (місячна) «Звіт про роботу підприємства водного транспорту», яка вводиться в дію зі звіту за січень 2023 року;

№31-вод (квартальна) «Звіт про перевезення вантажів і пасажирів водним транспортом», яка вводиться в дію зі звіту за I квартал 2023 року.

Зазначені форми державного статистичного спостереження поширюються на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.02.2023 р. втратить чинність наказ Держстату від 25.06.2021 р. №140, яким було затверджено попередні форми цих звітів.

Наказ Держстату від 23.06.2022 р. №194 чинний з 23.06.2022 р.


Звіт про заборгованість з оплати праці — за новою формою

!  Працедавцям-юрособам

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці», яка вводиться в дію зі звіту за січень 2023 року.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.02.2023 р. втратить чинність наказ Держстату від 25.06.2021 р. №136, яким було затверджено попередню форму цього звіту.

Наказ Держстату від 23.06.2022 р. №195 чинний з 23.06.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру