• Посилання скопійовано

Суть справи

Облік вибуття ОЗ
Підприємство передає ОЗ іншим особам за плату, безоплатно, здійснює їх ліквідацію тощо. Які особливості бухгалтерського обліку таких господарських операцій? Розгляньмо в статті.

Як «єдиннику» не платити ЄСВ за мобілізованого
Підприємство на єдиному податку вирішило не сплачувати ЄСВ зі середнього заробітку мобілізованого працівника. Якщо ЄСВ нараховувати, але не сплачувати, як має бути закрито сальдо за субрахунком 651? Як перевірити, щоб підприємство справді не мало недоплати щодо ЄСВ, що ці суми компенсує держава (якого та куди слід написати листа про несплату ЄСВ за мобілізованого)?

Отримання допомоги по частковому безробіттю
КМУ затвердив новий Порядок отримання допомоги по частковому безробіттю. Проаналізуємо, що треба буде зробити, щоб отримати цю допомогу від держави.

Податки за склад, переданий ЗСУ
Підприємство у червні 2022 р. передало у користування ЗСУ склад. Чи треба надалі сплачувати податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, й орендну плату за землю під складом?

Індексація зарплати у липні
З липня прожитковий мінімум — 2600 грн (див. «ДК» №26/2022), тож індексувати зарплату потрібно буде в межах цієї суми. Нараховувати індексацію у разі збільшення окладів у квітні 2022 року ще не потрібно, і на коефіцієнти для інших місяців індекс інфляції за травень не вплинув.

Отримання плати від нерезидента за фрахт
Підприємство на загальній системі оподаткування, резидент України, укладає з нерезидентом договір на ТЕП — морське перевезення контейнерів. Нерезидент виставляє інвойс (плюс коносамент на морські перевезення), де окремими рядками зазначає фрахт, послуги термінала за вантажні послуги. Яке оподаткування?

Чи має привілеї гіг-спеціаліст?
Підприємство — резидент «Дія.City» хоче компенсувати гіг-спеціалісту вартість абонемента у спортзал чи басейн, курсів англійської мови або додаткову виплату за народження дитини. Як оформити такі виплати і чи будуть додаткові податки? Чи можна гіг-спеціаліста cкеровувати у відрядження, якщо буде виробнича потреба? Як оформлювати такі витрати? Чи будуть додаткові податки?

ПК за розблокованою ПН на послуги нерезидента
Податкова накладна за січень 2022 р. на послуги від нерезидента була заблокована. ПЗ показані в січні, ПК — ні. Розблокована 01.06.2022 р. У декларації якого періоду можна показати ПК згідно з цією ПН?

Директор за кордоном: хто за нього?
Директорка з лютого 2022 р. виїхала за кордон. Підприємство працює, зарплата директору не нараховується. Як правильно документально оформити? Яку відпустку надати? Яка заява потрібна? Що проставити в табелі? Хто повинен виконувати функції директора?

Нерезидент простив позику «спецєдиннику»
Підприємство має заборгованість за позиками від нерезидента-власника, отриманими під час перебування платником податку на прибуток, та за нарахованими і не сплаченими відсотками. Нерезидент прощає позики і відсотки в період перебування підприємства на ЄП (2%). Які особливості бухобліку та оподаткування?

Призупинення дії трудових договорів
Підприємство призупинило дію трудових договорів, із наказом про це працівників ознайомлено під підпис. Чи потрібні заяви від працівників на призупинення трудового договору? Як відображати призупинення трудового договору в табелі? Як оформити переведення директора, який є співзасновником, на 0,5 ставки? Як сформулювати наказ про внесення змін до штатного розпису у зв’язку з переведенням директора на 0,5 ставки?

Подання документів на розблокування ПН
При спробі розблокувати ПН отримано відмову. Які документи потрібно надати і в який строк розглядають розблокування ПН? Скільки разів можна подавати документи на розблокування?

Чи брати в селян копії паспорта?
Фізособа продає власну сільгосппродукцію (натуральний мед) податковому агенту. Сума сукупного доходу за рік не перевищує 12 та 50 розмірів МЗП. При цьому подає агенту копію довідки про наявність у неї земельної ділянки та копії паспорта та ІПН. Чи повинен податковий агент утримувати податок з доходів та військовий збір з таких доходів фізособи з 01.04.2022 р.?

Податкові штрафи після 31.07.2022 р.
Якщо здати декларацію з прибутку за 2021 рік до 20.07.2022 р. і частково заплатити податок за 2021 рік до 31.07.2022 р., з якого числа почнеться відлік недоплати для застосовування штрафу: з 01.08.2022 р. чи з іншої дати?

До змісту номеру