• Посилання скопійовано

Чи має привілеї гіг-спеціаліст?

Підприємство — резидент «Дія.City» хоче компенсувати гіг-спеціалісту вартість абонемента у спортзал чи басейн, курсів англійської мови або додаткову виплату за народження дитини. Як оформити такі виплати і чи будуть додаткові податки? Чи можна гіг-спеціаліста cкеровувати у відрядження, якщо буде виробнича потреба? Як оформлювати такі витрати? Чи будуть додаткові податки?

Бонуси для гіг-спеціалістів

Відповідно до ч. 3 ст. 3 КЗпП дія КЗпП та законодавства про працю не поширюється на відносини між гіг-спеціалістами та резидентами «Дія. Сіті», визначені Законом №1667.

Частиною 1 ст. 1 Закону №1667 визначено, що гіг-контракт — це цивільно-правовий договір, за яким гіг-спеціаліст зобов’язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента «Дія. Сіті» як замовника, а резидент «Дія. Сіті» зобов’язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги і забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та/або надання послуг, а також соціальні гарантії, передбачені розділом V Закону; гіг-спеціаліст — це фізособа, яка за гіг-контрактом є підрядником та/або виконавцем.

Наймаючи працівника, резидент «Дія. Сіті» може укладати з ним контракт як особливу форму трудового договору, спрямовану на забезпечення умов для ініціативності та самостійності працівника з урахуванням його індивідуальних здібностей і професійних навичок, підвищення взаємної відповідальності сторін.

Отже, гіг-контракт — це особлива форма залучення спеціалістів, яка поєднує в собі ознаки трудового та цивільно-правового договору, де працівників залучають на конкретні проєкти та забезпечують соціальні гарантії гіг-спеціалісту.

Закон №1667 надає працівникам соціальні гарантії:

— право на оплату тимчасової непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах (ст. 22 Закону №1667, ст. 24 та 26 Закону №1105);

— право на щорічну оплачувану перерву (ст. 21 Закону №1667);

— додаткові компенсаційні виплати чи гарантії (ст. 20 Закону №1667), які визначаються гіг-контрактом або внутрішніми документами резидента «Дія. Сіті» тощо.

Крім того, у ч. 7 ст. 22 Закону №1667 зазначено, що резидент «Дія. Сіті» може оплачувати матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги чи інші додаткові блага для гіг-спеціаліста на власний розсуд або якщо це передбачено гіг-контрактом.

Тобто гіг-спеціалісти мають право на оплачувану відпустку, лікарняні та інші гарантії на власний розсуд резидента або якщо це обумовлено в гіг-контракті. Тож виходить, що працівник за гіг-контрактом отримує більше соціальних гарантій, ніж передбачено КЗпП. Такими додатковими гарантіями можуть бути: абонемент в спортзал та басейн, допомога при народженні дитини, добровільне медичне страхування (пп. «г» пп. 164.2.16 ПКУ), мовні курси тощо.

Консультують податківці

Які особливості оподаткування заробітної плати (винагороди за гіг-контрактом чи авторської винагороди) платника податку — спеціаліста резидента Дія?

<...>

Згідно з пп. 170.14 прим. 1.2 п. 170.14 прим. 1 ст. 170 ПКУ за ставкою (5 відс.), визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ, оподатковуються доходи платника податку — спеціаліста резидента Дія.Сіті, що виплачуються на його користь резидентом Дія.Сіті у вигляді:

а) заробітної плати;

б) винагороди за гіг-контрактом, укладеним у порядку, передбаченому Законом №1667, у тому числі винагороди за створення та перехід прав на твори, створені за замовленням;

в) авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори.

Положення підпункту пп. 170.14 прим. 1.2 п. 170.14 прим. 1 ст. 170 ПКУ застосовуються до загального (річного) оподатковуваного доходу у вигляді заробітної плати чи винагороди, що нараховується (виплачується, надається) платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами чи у зв’язку з виконанням гіг-контракту, розмір якого не перевищує еквівалент 240 тис. євро за календарний рік за офіційним курсом гривні щодо євро, встановленим Національним банком України станом на 1 січня звітного податкового року. При цьому в цілях розрахунку такого розміру до нього не включається дохід спеціаліста резидента Дія.Сіті, оподаткований податковим агентом — резидентом Дія.Сіті у порядку, передбаченому підпунктами 170.14 прим. 1.4 та 170.14 прим. 1.5 п. 170.14 прим. 1 ст. 170 ПКУ, за ставкою (18 відс.), встановленою п. 167.1 ст. 167 ПКУ. У разі якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір, до суми такого перевищення застосовується ставка (18 відс.), встановлена п. 167.1 ст. 167 ПКУ, при цьому платник податків зобов’язаний відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну декларацію про майновий стан і доходи відповідно до ПКУ і самостійно сплатити податок на доходи фізичних осіб з суми такого перевищення (пп. 170.14 прим. 1.3 п. 170.14 прим. 1 ст. 170 ПКУ).

<...>

Роз’яснення Головного управління ДПС у Дніпропетровській області, 12.05.2022 р.

Відповідно до пп. 170.14-1.1 ПКУ податковим агентом платника податку — спеціаліста резидента «Дія.Сіті» під час нарахування (виплати) на його користь доходів у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами чи у зв’язку з виконанням гіг-контракту, укладеного у порядку, передбаченому Законом України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», є резиденти «Дія. Сіті».

Отже, щодо оподаткування наданих резидентом гіг-спеціалісту соціальних гарантій вважаємо, що вони оподатковуються так само, як і зарплата (винагорода), адже ПКУ винятків на такі виплати не містить.

Тож суму гарантій доведеться оподаткувати:

1) податком на доходи:

— за ставкою 5% — якщо річний розмір доходу не перевищує 240 тисяч євро;

— за ставкою 18% — якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір (пп. 170.14-1.3 ПКУ);

2) військовим збором за ставкою 1,5% (п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Також на ці суми нараховуватиметься ЄСВ — 22% від розміру мінімальної заробітної плати (ч. 14-1 ст. 8 Закону про ЄСВ);

Чи можливе відрядження гіг-среціаліста?

Відрядження — це поїздка особи, яка перебуває у трудових відносинах з підприємством (працівника), до іншого населеного пункту поза місцем його постійної роботи.

А як зазначено вище, гіг-спеціаліст не оформлює трудовий договір. Тож такого спеціаліста не можна направляти у відрядження, бо немає виробничої потреби, тому що він не є найманим працівником. Жодних винятків з цього питання законодавство (ані ПКУ, ані Інструкція №59) не містить.

Проте для компенсації витрат на поїздки можна збільшувати розмір винагороди гіг-спеціаліста, але таке збільшення оподатковуватиметься за правилами, що розглянуті вище.

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р. №322-VIII.
  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон №1105 — Закон України від 23.09.1999 р. №1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
  • Закон №1667 — Закон України від 15.07.2021 р. №1667-ІХ «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».
  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
  • Інструкція №59 — Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну України від 13.03.1998 р. №59.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру