• Посилання скопійовано

Отримання допомоги по частковому безробіттю

КМУ затвердив новий Порядок отримання допомоги по частковому безробіттю. Проаналізуємо, що треба буде зробити, щоб отримати цю допомогу від держави.

Одразу нагадаємо, що допомога по частковому безробіттю — це не допомога безробітним. Навпаки, її переважно отримують ті, хто є найманими працівниками, тобто хто перебуває у трудових відносинах. І для цього потрібна долученість роботодавців, адже саме через них держава розподіляє ці кошти — як компенсацію втрати зарплати через певні обставини.

Проте право на таку допомогу мають і ФОПи у разі втрати ними доходів через вимушене скорочення або зупинення підприємницької діяльності.

А організаційно-виробничі причини — це може бути перепрофілювання, технічне переоснащення, зміна технології виробництва, перехід на інші види сировини з метою подолання причин, що призвели до зупинення (скорочення) виробництва (виконання робіт, надання послуг) роботодавця або ФОПа, який є застрахованою особою, та, зокрема, не пов’язані з припиненням трудових відносин із працівниками.

Новий Порядок затверджено постановою КМУ від 21.06.2022 р. №702. Він діє з 24 червня 2022 року — дня опублікування цієї постанови в «Урядовому кур’єрі».

Тож ознайомимося з його положеннями.

Хто платить допомогу?

Фінансуватиме допомогу по частковому безробіттю Фонд безробіття.

Логічно, що подавати документи для її отримання треба буде до вашого територіального центру зайнятості.

Хто може отримати допомогу?

Тут без змін:

— працівники (але тільки за основним місцем роботи! Сумісники права на цю допомогу не мають);

— ФОПи.

При цьому висуваються такі критерії:

— зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) охопило не менш ніж 20% чисельності працівників роботодавця, в яких рівень скорочення тривалості робочого часу та заробітної плати становить 30 і більше відсотків на місяць;

— рівень скорочення тривалості робочого часу та доходу ФОПа, який є застрахованою особою, становить 30 і більше відсотків на місяць;

— відсутність у роботодавця або ФОПа, який є застрахованою особою, заборгованості з виплати заробітної плати, та/або сплати ЄСВ, та/або сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування протягом шести місяців, що передують місяцю зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг).

Наприклад, у вас через війну скоротилися обсяги діяльності. Проте допомогу ви зможете оформити на ваших працівників лише у разі, якщо є скорочення розміру зарплати, яку вони отримують. І якщо ці факти між собою пов’язані. Утім, раніше Фонд безробіття призначав допомогу без ретельного аналізу взаємозв’язку. Фахівці Фонду шукали два факти: зменшення сум нарахованої зарплати і кількість працівників, яких це стосувалося. Якщо таких працівників не менше ніж 20% від загальної чисельності, а скорочення зарплати становить не менше ніж 30%, — можна звертатися по допомогу.

Проте відразу слід подбати про оформлення кадрових документів, які встановлюють цей зв’язок. 

Зверніть увагу!

Допомога по частковому безробіттю не виплачується за період отримання працівником оплати простою, перебування у відпустці без збереження заробітної плати, призупинення трудових відносин.

Тобто, на думку автора, залишається тільки варіант переведення працівників на неповний робочий час з ініціативи роботодавця. Проте почекаймо, що скаже про це Фонд безробіття.

ФОПу простіше: йому не треба буде доводити право на допомогу аналізом кількості проданих товарів. Хоча що вважати за скорочення тривалості робочого часу для ФОПа, для нас теж загадка. Сподіваємося, Фонд безробіття швидко надасть роз’яснення. А фактично ФОПу треба буде мати докази скорочення рівня доходу хоча б на 30% протягом місяця.

Не забувайте також платити зарплату і ЄСВ. Останнє дуже важливо, про що ми розповімо далі.

Хто не може отримати допомогу?

Допомога по частковому безробіттю не надається працівникам органів державної влади, органів місцевого самоврядування або закладів, установ, організацій, утворених ними в установленому порядку, які повністю утримуються за рахунок державного чи місцевого бюджету.

Не зможе оформити допомогу на своїх працівників і будь-який Фонд державного соцстрахування.

Але й решта працівників та ФОПи мають право на цю допомогу не всі!

Ми вже зазначили вище, що одним із критеріїв права на допомогу є зменшення рівня доходів у працівників або ФОПа. Проте тільки якщо це зменшення не має сезонного характеру (на думку автора, тут ідеться про те, що роботодавець або ФОП працюють у сфері діяльності, яка є сезонною, — див. Список) або через особливості виробництва (наприклад, через добровільну зміну напряму господарської діяльності).

На допомогу також немає права, якщо зменшення спричинено управлінськими рішеннями, а не зовнішніми невідворотними подіями (наприклад, роботодавець прийняв рішення про переведення частини працівників на неповний робочий час не через війну або пандемію тощо, а добровільно).

Також не матимуть права на допомогу роботодавець або ФОП, що перебувають у процесі припинення юрособи, припинення підприємницької діяльності, визнані в установленому порядку банкрутом або якщо стосовно них порушено справу про банкрутство, або ті, хто перебуває у процесі санації.

При цьому не матиме права на допомогу і той працівник, який відмовився від працевлаштування (тимчасового переведення) на іншу підхожу роботу в цього роботодавця з повним робочим днем (тижнем). Що вважати за іншу підхожу роботу (особливо під час війни, коли роботодавці за Законом №2136 отримали право на переведення навіть без згоди працівника (стаття 3)), — наразі питання відкрите.

Наступним критерієм була своєчасна та повна виплата хоча б тієї зменшеної зарплати, яка працівникам була нарахована. Хоча Закон №2136 і дозволяє роботодавцям відтерміновувати виплату зарплати в зоні бойових дій (стаття 10), пільг з призначення допомоги по частковому безробіттю це не дає. Якщо протягом 6 місяців, що передують місяцю зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг), роботодавець або фізособа-підприємець має заборгованість з виплати заробітної плати, — допомогу отримати не вийде.

Аналогічна вимога (і це теж не новина) стосується й ЄСВ.

Право на допомогу по частковому безробіттю мають ті, за яких (які) протягом останніх 6 місяців, що передують місяцю, в якому почалося зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг), що призвело до втрати ними частини заробітної плати (доходу), сплачено (сплатили) ЄСВ.

Якщо протягом останніх 6 місяців до звернення про надання допомоги по частковому безробіттю законодавством надано право окремим роботодавцям або фізособам-підприємцям, які є застрахованими особами, не сплачувати ЄСВ, для визначення права на допомогу застосовуються попередні 180 календарних днів до такого періоду!

Наприклад, якщо ви найманий працівник, то за вас ЄСВ має платити роботодавець. Тому якщо роботодавець ЄСВ останні 6 місяців за вас платив, то в разі призупинення виробництва і втрати частини (або й усієї) зарплати ви зможете претендувати на допомогу. Якщо ж усупереч закону роботодавець ЄСВ не платив (з різних причин — через брак коштів, пандемію, війну тощо), допомогу на вас він оформити не зможе. Увага: як свідчить практика, такий самий результат буде і в разі неповної сплати ЄСВ (тобто в сумі меншій, ніж зазначена у зведеній «зарплатній» звітності за останні 6 місяців). Єдиний виняток — це якщо роботодавцю дозволялося законом не платити ЄСВ. Але й тоді перевірка сплати ЄСВ не скасовується, а лише змінюється період, який перевірятимуть, перш ніж призначити допомогу.

Аналогічна ситуація буде і з ФОПами. Якщо вони подаватимуть документи на отримання допомоги на себе, то перевірятимуться факт і повнота сплати ними ЄСВ за себе. Якщо ФОП мав в останні пів року пільгу і тому ЄСВ не платив, — перевірятимуть попередні пів року.

А що з ФОПами — найманими працівниками?

А от щодо тих, хто одночасно і зареєстрований приватним підприємцем (нехай навіть не здійснює підприємницької діяльності фактично), і перебуває у трудових відносинах з іншим ФОПом, підприємством тощо, питання залишаються. Якщо їм дозволено не платити ЄСВ за себе (бо роботодавець платить за них ЄСВ хоча б у мінімальному розмірі), то новий Порядок №702 мав би врегулювати, що буде в цьому випадку. Чи призначатимуть таким ФОПам цю допомогу? Сподіваємося, що так, адже факт сплати ЄСВ за них є.

Як отримати допомогу?

Схема виплати допомоги по частковому безробіттю не змінилася. Алгоритм досить простий.

1. Роботодавець або ФОП готують документи та подають їх центру зайнятості. Граничний строк подання — 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг).

Строки подання заяви

Якщо зупинення (скорочення) відбулося після запровадження воєнного стану в Україні до набрання чинності Законом №2220, роботодавець або ФОП може звернутися за отриманням допомоги по частковому безробіттю протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності цим Законом.

Тобто, якщо зупинення (скорочення) відбулося в період з 24 лютого до 7 травня 2022 року, документи можна подати до 5 серпня 2022 року включно.

Набір документів для призначення допомоги досить простий: заява, форму якої має затвердити Фонд безробіття, та відомості про тих, хто має право на допомогу. Роботодавець подаватиме за працівників відомості за формою додатка 1 до нового Порядку, а ФОП про себе — за формою додатка 2. Якщо ФОП одночасно бажає оформити допомогу і на себе, і на своїх працівників, він може подати обидва додатки разом з однією заявою!

Подати документи можна буде як у паперовому, так і в електронному вигляді (останній варіант для тих, хто має електронний підпис, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису).

Якщо ви обрали паперовий варіант, то подати документи треба особисто (поштового варіанта не передбачено). Під «особисто», звісно, мається на увазі або сам заявник, або його уповноважена особа.

Якщо ви обрали електронний варіант, — підписані КЕП документи слід буде надсилати на адресу офіційної електронної пошти відповідного центру зайнятості. Її можна буде дізнатися на сайті територіального ЦЗ.

2. Центр зайнятості аналізує ці документи та або призначає допомогу, або відмовляє. На прийняття рішення дається 5 робочих днів + 3 робочі дні на повідомлення заявника. Якщо документів для призначення допомоги бракує (або є помилки), їх можна буде доздати (виправити) протягом 5 робочих днів з дня отримання повідомлення центру зайнятості;

3. Після цього відбувається перерахування коштів. Спецрахунок для цього відкривати не треба — кошти надійдуть на поточний рахунок (реквізити якого зазначено в поданій заяві).

Увага! Перераховує кошти на поточний рахунок ФОПу або роботодавцю для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю центр зайнятості щомісяця протягом трьох робочих днів після зарахування відповідних коштів на рахунок центру зайнятості на підставі відомостей про осіб, наданих роботодавцем за формою згідно з додатком 3, а фізособою-підприємцем, яка є застрахованою особою, — за формою згідно з додатком 4 до нового Порядку №702.

Отже, роботодавець щомісяця до 10 числа за попередній місяць подає центру зайнятості відомості за формою згідно з додатком 3, а ФОП — за формою згідно з додатком 4. Це потрібно для щомісячного уточнення списку тих, хто отримуватиме допомогу від ФБ.

Увага! У разі припинення трудових відносин між роботодавцем і працівником, щодо якого роботодавець подав відомості, виплата такій особі допомоги по частковому безробіттю здійснюється роботодавцем, з яким така особа перебувала у трудових відносинах, відповідно до поданих відомостей, до припинення трудових відносин.

У разі припинення державної реєстрації ФОПа, щодо якого подано відомості, допомогу по частковому безробіттю центр зайнятості виплачує відповідно до поданих відомостей до припинення державної реєстрації фізособи-підприємця, яка є застрахованою особою.

4. Працівникам кошти виплатить роботодавець (після їх надходження).

Не забудьте підтвердити використання коштів!

Роботодавець виплачує допомогу по частковому безробіттю працівникам у строк не більше як три робочі дні після надходження коштів на рахунок роботодавця за окремою платіжною відомістю для виплати допомоги по частковому безробіттю (відомістю на виплату грошей). Копію зазначеної відомості (відомості на виплату грошей) з підтвердженням перерахування коштів на рахунок працівника в безготівковій формі подає центру зайнятості не пізніше ніж протягом п’яти календарних днів після виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю.

Позаяк допомогу передбачається отримувати щомісяця, остання умова є дуже важливою: не буде підтвердження використання коштів, які вже надійшли, — не буде й наступної виплати.

Платитимуть допомогу протягом строку зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг), але не більше ніж 180 календарних днів сумарно протягом 36 місяців з дня зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг).

Скільки ж дадуть на одну особу? А це треба порахувати!

Є максимальний розмір допомоги на одну людину — це 50% від мінімальної зарплати. Тобто більше ніж 3250 на місяць ніхто не отримає. Але можна отримати й ще менше. Бо насправді допомога має надаватися пропорційно до скороченого робочого часу. І це, як ми вже зазначали вище, стосується і працівників, і ФОПів.

Формула розрахунку така:

РДЧБК = (СРД / НРЧ) x СРЧ

де:

РДЧБК — розмір допомоги по частковому безробіттю конкретного працівника або фізособи-підприємця, яка є застрахованою особою, за відповідний місяць періоду зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг);

СРД:

для найманих працівників — тарифна ставка (оклад), встановлена (встановлений) працівникові за відповідний місяць, середня заробітна плата (у разі застосування нетарифної системи оплати праці);

для фізосіб-підприємців, які є застрахованими особами, — середній розмір місячної бази нарахування ЄСВ за рік, що передує року звернення, відповідно до Звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску відповідно до форм, затверджених наказами Мінфіну від 19 червня 2015 р. №578 «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку» і від 2 жовтня 2015 р. №859 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», за звітні періоди після 1 січня 2021 р.;

для ФОПів, які є застрахованими особами та які не мають бази нарахування ЄСВ за рік, що передує року звернення, — середній розмір бази нарахування ЄСВ за шість місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності та з яких ФОП, який є застрахованою особою, сплачував ЄСВ;

НРЧ — кількість годин нормальної тривалості робочого часу за відповідний місяць;

СРЧ — кількість годин скороченого робочого часу за відповідний місяць.

І, звісно ж, Фонд триматиме ситуацію на контролі!

У разі припинення трудових відносин між роботодавцем і працівником, щодо якого роботодавець подав відомості, у період між поданням зазначених відомостей і перерахуванням центром зайнятості роботодавцю коштів для виплати такому працівникові допомоги по частковому безробіттю кошти, отримані роботодавцем за період після припинення трудових відносин, повертаються до Фонду.

У разі припинення державної реєстрації фізособи-підприємця, яка є застрахованою особою, щодо якої подано відомості, у період між поданням зазначених відомостей і перерахуванням центром зайнятості коштів для виплати допомоги по частковому безробіттю зазначені кошти не перераховуються, а кошти, отримані нею за період після припинення державної реєстрації, повертаються до Фонду.

За наявності таких підстав центр зайнятості вживає заходів для повернення в повному обсязі коштів, наданих роботодавцю для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю та ФОПу, відповідно до законодавства.

У разі виявлення факту подання роботодавцем або ФОПом недостовірних документів і відомостей, що є підставою для надання допомоги по частковому безробіттю, кошти, отримані роботодавцем або ФОПом, повертаються до Фонду в повному обсязі в розмірі виплаченої такій особі допомоги по частковому безробіттю.

Те саме стосується нецільового використання роботодавцем коштів Фонду або використання їх з порушенням цього Порядку!

Коли виплата коштів зупиняється

Центр зайнятості має право зупиняти перерахування роботодавцю та ФОПу коштів Фонду для виплати працівникам та фізособі-підприємцю, яка є застрахованою особою, допомоги по частковому безробіттю:

— на час проведення перевірки документів та відомостей, що стали підставою для прийняття рішення про надання такої допомоги, наданих роботодавцем або фізособою-підприємцем, яка є застрахованою особою, але не більше ніж на 30 календарних днів;

— у разі відмови або перешкоджання роботодавцем або ФОПом у проведенні такої перевірки — на період до фактичної дати її проведення.

Виплата допомоги по частковому безробіттю припиняється в разі відмови або перешкоджання роботодавцем або фізособою-підприємцем, яка є застрахованою особою, у проведенні перевірки протягом 30 календарних днів.

Центр зайнятості контролює цільове використання коштів, що перераховуються роботодавцю для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю, шляхом проведення відповідної перевірки протягом періоду отримання таких виплат. Остаточна перевірка цільового використання коштів проводиться протягом 180 календарних днів після останньої виплати такої допомоги працівникам.

Під час перевірки центр зайнятості має право отримувати від роботодавця необхідні пояснення з відповідних питань, у тому числі в письмовій формі.

Перевірка може бути проведена за місцезнаходженням роботодавця, у приміщенні центру зайнятості або дистанційно з використанням будь-яких засобів комунікації. Роботодавець зобов’язаний допустити працівників центру зайнятості до проведення перевірки, а в разі її проведення у приміщенні центру зайнятості або дистанційно — подати відповідні документи.

Нормативна база

  • Закон про зайнятість — Закон України від 05.07.2012 р. №5067-VI «Про зайнятість населення».
  • Закон №2136 — Закон України від 15.03.2022 р. №2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».
  • Закон №2220 — Закон України від 21.04.2022 р. №2220-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану».
  • Порядок №702 — Порядок надання допомоги по частковому безробіттю, затверджений постановою КМУ від 21.06.2022 р. №702.

Автор: Бикова Ганна

До змісту номеру