• Посилання скопійовано

Придбання майна у фізособи: як оподатковувати?

Фермерське господарство бажає придбати у фізособи майно (бочка для зберігання пального і трактор). Як оформити таке придбання? Чи потрібно оподатковувати виплачені фізособі кошти?

Фізособам (у будь-якому з випадків, у тому числі і засновникам) не заборонено передавати за кошти (а фактично — продавати) майно підприємству, якщо ця фізособа є власником майна.

Для цього укладають договір купівлі-продажу майна між фізичною і юридичною особою у письмовій формі (п. 2 ч. 1 ст. 208 ЦКУ). За бажанням сторін такий договір може бути посвідчено нотаріально, хоча обов’язковість цього законодавством не передбачена. Додатком до договору можуть бути документи (їх копії), які підтверджують право власності фізособи на майно.

Передачу майна від фізособи до ФГ можна оформляти актом приймання-передачі чи звичайною накладною.

Якщо придбане майно планується використовувати в діяльності ФГ, а не продавати, його спершу відображають у складі капітальних інвестицій на рахунку 15, а потім зараховують на баланс (наприклад, на підставі Акта введення в експлуатацію основних засобів) – на рахунок 10 (основні засоби) та/чи 112 (малоцінні необоротні активи).

Оподаткування

Відповідно до п. 173.3 ПКУ, якщо стороною договору купівлі-продажу об’єкта рухомого майна є юрособа чи ФОП, то така особа є податковим агентом платника податку щодо нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету податку з доходів, отриманих платником податку від такого продажу (обміну), тобто зобов’язана виконати всі функції податкового агента, визначені розділом IV ПКУ.

У вищезазначеній нормі йдеться про ПДФО. Проте позаяк об’єкт оподаткування військовим збором, а також порядок нарахування, утримання та сплати цього збору такі самі, як і у випадку з ПДФО (п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ), то під час утримання ПДФО підприємство також утримує та перераховує до бюджету військовий збір.

Згідно з п. 173.1 ПКУ дохід платника податку від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою, визначеною в пункті 167.2 ПКУ. За п. 167.2 ПКУ ставка ПДФО становить 5 відсотків від бази оподаткування. Крім того, як було зазначено вище, з такого доходу утримується і військовий збір за ставкою 1,5%.

Дохід від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче від оціночної вартості цього об’єкта, визначеної згідно із законом.

Якщо оцінку майна не проведено та договір нотаріально не посвідчено, то застосовується основна ставка ПДФО — 18%.

Інформацію про виплачений дохід й утримані податки у зв’язку з продажем рухомого майна необхідно відобразити в податковому розрахунку за формою №1ДФ з ознакою доходу «105» — у разі застосування ставки 5% з оцінкою майна і ознакою «127» — у разі відсутності оцінки та застосування ставки 18%.

ЄСВ під час придбання майна у фізосіб не нараховують та не сплачують.

Автор: Станіслав Горбовцов

До змісту номеру