• Посилання скопійовано

Що нового

Платники ЄП спецгрупи отримали декларацію

! Платникам ЄП 3-ї групи за ставкою 2%

Мінфін затвердив форму податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні.

Останній день подання декларації за квітень — 20 травня.

Докладніше читайте в статті «Декларація для спецгрупи ЄП за ставкою 2%: як складати і подавати?» в цьому номері «ДК». Форму декларації можна стягнути з розділу «Бланки».

Наказ Мінфіну від 26.04.2022 р. №124 чинний з 06.05.2022 р..


Законодавство дерадянізовано остаточно (або майже остаточно)

! Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 06.05.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про дерадянізацію законодавства України».

Згідно із цим Законом органам державної влади, органам місцевого самоврядування, їх посадовим і службовим особам, фізособам, юрособам усіх форм власності, іншим учасникам суспільних відносин слід враховувати, виходячи з вимог п. 1 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України, що на території України не застосовуються:

1) акти органів державної влади і органів державного управління СРСР (додаток 1), крім їхніх положень, що не суперечать Конституції і Закону «Про правонаступництво» та стосуються:

  • суверенітету України та її територіальної цілісності в межах існуючого державного кордону України, визначеного Конституцією України та законами України, а також міжнародними договорами України;
  • адміністративно-територіального устрою України;
  • опису, нагородження, правил носіння та передачі (в тому числі і через спадкування) орденів, медалей, орденських стрічок та стрічок медалей на планках, знаків розрізнення, почесних звань, звань СРСР;

2) акти органів державної влади і органів державного управління УРСР (УСРР) (додаток 2), крім їхніх положень, що не суперечать Конституції України і Закону «Про правонаступництво» та стосуються:

  • суверенітету України та її територіальної цілісності в межах існуючого державного кордону України, визначеного Конституцією України та законами України, а також міжнародними договорами України;
  • адміністративно-територіального устрою України;
  • опису, нагородження, правил носіння та передачі (у тому числі шляхом спадкування) орденів, медалей, орденських стрічок та стрічок медалей на планках, знаків розрізнення, почесних звань, звань УРСР (УСРР).

Додаток 1 містить 929 актів, які більше не застосовуються, а додаток 2 — 256.

Про дерадянізацію цим Законом трудового законодавства України докладніше див. у статті «Дерадянізація КЗпП: аналіз Закону №2215» у цьому номері «ДК».

Закон України від 21.04.2022 р. №2215-IX чинний з 07.05.2022 р.


Статзвітність про ціни виробників промислової продукції подаватиметься за новою формою

! Промвиробникам

Держстат затвердив нову форму державного статистичного спостереження №1-ціни (пром) (місячна) «Звіт про ціни виробників промислової продукції», яка вводиться в дію починаючи зі звіту за січень 2023 року.

Форма держстатспостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Граничний термін подання — не пізніше 4-го числа місяця, наступного за звітним періодом.

Наказ Держстату від 04.05.2022 р. №76 чинний з 04.05.2022 р.


Нова форма звіту про ціни на послуги

! Юрособам сфери послуг

Держстат затвердив нову форму державного статистичного спостереження №1-ціни (послуги) (квартальна) «Звіт про ціни виробників послуг», яка вводиться в дію починаючи зі звіту за І квартал 2023 року.

Подають звіт не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним періодом.

Наказ Держстату від 04.05.2022 р. №77 чинний з 04.05.2022 р.


Затверджено нову форму статзвітності про ціни на ринку житла

! Будівельникам і рієлторам

Держстат затвердив нову форму державного статистичного спостереження №1-ціни (житло) (квартальна) «Звіт про ціни на ринку житла», яка вводиться в дію починаючи зі звіту за I квартал 2023 року.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб, що здійснюють будівництво житлових будівель, та юросіб — агентства нерухомості відповідно до затвердженої методології.

Граничний термін подання — не пізніше 9 числа місяця, наступного за звітним періодом.

Наказ Держстату від 04.05.2022 р. №75 чинний з 04.05.2022 р.


На час війни договори про пасажирські автоперевезення продовжуються

! Пасажирським автоперевізникам

Кабмін вніс зміни до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою КМУ від 18.02.1997 р. №176.

Визначено, що договір про організацію перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування міському, приміському та міжміському, які не виходять за межі території області (або дозвіл на перевезення пасажирів на міжобласних маршрутах загального користування), строк дії якого закінчується у період дії воєнного стану в Україні, вважається таким, дію якого продовжено на період дії воєнного стану в Україні і протягом одного року з дня його припинення чи скасування.

Продовження строку дії договору про організацію перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування міському, приміському та міжміському, які не виходять за межі території області, можливе за згодою сторін та за умови підтвердження автомобільним перевізником спроможності виконувати зобов’язання відповідно до укладеного з ним договору.

Зміни також внесено до Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, затвердженого постановою КМУ від 03.12.2008 р. №1081.

Зокрема, Порядок доповнено новим п. 41, згідно з яким договір або дозвіл, строк дії якого закінчується у період дії воєнного стану в Україні, вважається таким, дію якого продовжено на період дії воєнного стану в Україні і протягом одного року з дня його припинення чи скасування. Продовження строку дії договору можливе за згодою сторін та за умови підтвердження автомобільним перевізником спроможності виконувати зобов’язання відповідно до укладеного з ним договору.

Постанова КМУ від 29.04.2022 р. №512 чинна з 06.05.2022 р.


Порядок зарахування тютюнового акцизу до місцевих бюджетів

! Роздрібним торговцям тютюном і вейпами

Кабмін затвердив Порядок зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, до відповідних бюджетів місцевого самоврядування.

Докладніше див. у статті «Затверджено порядок зарахування до місцевих бюджетів 5% акцизу з тютюнових виробів» у цьому номері «ДК». Текст постанови див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК».

Постанова КМУ від 03.05.2022 р. №515 чинна з 06.05.2022 р. і застосовується з 01.05.2022 р.


На час війни послаблено держконтроль за імпортом харчових продуктів

! Імпортерам

Кабмін полегшив деякі аспекти проведення заходів державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин, державного ветеринарно-санітарного контролю і ввезення вантажів на митну територію України у період воєнного стану.

Текст постанови див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК».

Постанова КМУ від 07.05.2022 р. №537 чинна з 10.05.2022 р.


Уряд спростив порядок оновлення будівельних норм

! Будівельникам

Кабмін вніс зміни до Порядку розроблення, погодження, затвердження, реєстрації, внесення змін до будівельних норм та визнання їх такими, що втратили чинність, затвердженого постановою КМУ від 30.06.2010 р. №543.

Зокрема, на період дії воєнного стану та протягом наступних 90 календарних днів розроблення, затвердження, реєстрація, внесення змін до ДБН та визнання їх такими, що втратили чинність, можуть здійснюватися у спрощеному порядку за рішенням Мінрегіону або іншого центрального органу виконавчої влади, до повноважень якого належать питання з нормування у будівництві.

Як стверджується, це дозволить в умовах воєнного стану оперативно розробляти будівельні норми та вносити зміни до них.

Постанова КМУ від 24.04.2019 р. №352


Зміни в постановах про надання фінансової держпідтримки суб’єктам підприємництва

! СГ

Кабмін вніс зміни до деяких своїх постанов з питань надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва.

Зокрема, Порядок надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва, затверджений постановою КМУ від 24.01.2020 р. №28, доповнено нормами, відповідно до яких:

для реалізації мети надання державної підтримки, визначеної пп. 5 п. 4 Порядку, кредит може бути наданий суб’єкту підприємництва в період дії воєнного стану на інвестиційні цілі, пов’язані із провадженням суб’єктом підприємництва господарської діяльності, та/або фінансування оборотного капіталу;

у період дії воєнного стану та протягом 180 календарних днів після його припинення чи скасування уповноважений банк має право виплачувати компенсацію процентів з рахунку умовного зберігання (ескроу) Фонду в разі часткового погашення суб’єктом підприємництва процентної заборгованості за кредитом, належної до сплати на відповідну дату. У такому разі компенсація процентів виплачується у розмірі, пропорційному до суми часткового погашення процентної заборгованості за кредитом;

у період дії воєнного стану в разі порушення суб’єктом підприємництва умов кредитного договору виплата компенсації процентів призупиняється, але такий суб’єкт підприємництва не втрачає право на її отримання, яке може бути реалізовано відразу в момент погашення простроченої заборгованості за кредитом. У такому разі компенсація процентів виплачується за весь прострочений період з урахуванням вищезазначених вимог.

Постанова КМУ від 29.04.2022 р. №521 чинна з 10.05.2022 р.


Розширено перелік територій, переселенці з яких отримають допомогу

! Внутрішньо переміщеним особам

Мінреінтеграції виклало в новій редакції Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 25 квітня 2022 року. Перелік оновлено станом на 30 квітня.

Загалом до переліку ввійшли 8 областей. Це територіальні громади Дніпропетровської області (2 громади), Донецької (66 громад), Запорізької (49 громад), Луганської (37 громад), Миколаївської (15 громад), Одеської (1 громада), Харківської (51 громада) та Херсонської (49 громад).

Наказ Мінреінтеграції від 01.05.2022 р. №82 чинний з 03.05.2022 р.


Діє закон про спрощення реєстрації безробітним

! Громадянам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 06.05.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану».

Закон передбачає спрощення процедури реєстрації безробітних українців та надання додаткових стимулів роботодавцям для працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.

Так, усім внутрішньо переміщеним особам (ВПО) та людям на територіях активних бойових дій статус безробітного буде надаватися з 1-го дня реєстрації в центрі зайнятості, а також призначатиметься допомога по безробіттю.

Для підтвердження статусу не обов’язково відвідувати центр зайнятості особисто — можна скористатися телефоном, повідомити інформацію за допомогою месенджера, електронної пошти тощо.

Люди, які не мали можливості припинити трудові відносини та забрати свою трудову книжку, також зможуть зареєструватися як безробітні за заявою.

Закон передбачає додаткові економічні стимули для роботодавців, які працевлаштовують ВПО, а ті ВПО, які хочуть розпочати власний бізнес, отримають фінансову допомогу від держави.

Державна програма надання допомоги по частковому безробіттю пошириться на малі підприємства та ФОПів у разі втрати працівниками частини зарплати через зупинення чи скорочення виробництва (виконання робіт, надання послуг).

Закон України від 21.04.2022 р. №2220-IX чинний з 07.05.2022 р.


З 10 травня послаблено та уточнено низку валютних обмежень

! Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк вніс до своєї Постанови від 24.02.2022 р. №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» низку змін, зокрема:

— іноземним інвесторам дозволено переказувати за кордон кошти, що будуть отримані після 01.04.2023 р. у зв’язку з проведеною виплатою погашення або сплатою доходу за ОВДП України згідно з умовами їх розміщення;

— дозволено здійснювати перекази за кордон з метою виплати аліментів;

— тимчасово заборонені розрахунки за кордоном з метою купівлі ЦП, акцій, облігацій та сплати брокерських послуг за цими операціями, що здійснюються з використанням карток, емітованих українськими банками.

Нацбанк припиняє проведення щоденних безготівкових операцій із купівлі-продажу валюти в євро та проводитиме такі операції виключно в доларах США. Вони здійснюватимуться як на умовах «тод», так і на умовах «том».

Банк має змогу проводити операції з НБУ із купівлі та продажу іноземної валюти у випадку, якщо упродовж 10 к. д. днів, що передують дню звернення до НБУ, він жодного разу не порушував ліміт загальної довгої відкритої валютної позиції.

Громадянам дозволено продавати банківські метали з фізичною поставкою або без фізичної поставки банкам.

Постанова НБУ від 09.05.2022 р. №96 чинна з 10.05.2022 р.


Зміни в регулюванні правового режиму на тимчасово окупованій території України

! Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 06.05.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання правового режиму на тимчасово окупованій території України».

Серед іншого Законом передбачено, що на період тимчасової окупації переміщення товарів (робіт, послуг) з тимчасово окупованої території на іншу територію України та/або з іншої території України на тимчасово окуповану територію усіма видами транспорту, а також лініями електропередач та гідротехнічними спорудами, заборонено, з окремими винятками.

Переміщення товарів, маркування яких свідчить про вироблення таких товарів на тимчасово окупованій території, забороняється, крім речей, які віднесені до особистих речей, що переміщуються у ручній поклажі та/або супроводжуваному багажі.

Переміщення товарів фізособами через адмінмежу може здійснюватися у випадку, передбаченому ч. 3 ст. 3 Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», через КП в’їзду-виїзду, в яких здійснюється тимчасовий прикордонний контроль.

Фізособам дозволяється переміщення через адмінмежу на тимчасово окуповану територію та з тимчасово окупованої території особистих речей у ручній поклажі та супроводжуваному багажі.

Порядок в’їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповану територію України і виїзду осіб, переміщення товарів з такої території затверджує КМУ.

Перелік і обсяги (вартість/вага/кількість) обмежених або заборонених до переміщення через адміністративну межу товарів, а також товарів, які можуть бути віднесені до особистих речей, затверджує Мінреінтеграції.

Фізособи під час евакуації через лінію зіткнення по гуманітарному коридору мають право вивезення з тимчасово окупованої території на іншу територію України особистих речей та майна, обсяг яких визначається організатором гуманітарного коридору залежно від способу евакуації.

При здійсненні евакуації через лінію зіткнення на власний розсуд фізособа самостійно визначає обсяг переміщуваних через лінію розмежування особистих речей та майна.

Переміщення товарів через лінію зіткнення на окуповану територію можливе лише для надання гуманітарної допомоги для захисту цивільного населення, що перебуває на окупованій території.

Здійснення водопостачання на тимчасово окуповану територію АРК та в м. Севастополь забороняється до відновлення на цій тимчасово окупованій території конституційного ладу України.

Закон України від 21.04.2022 р. №2217-IX чинний з 07.05.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру