• Посилання скопійовано

Суть справи

Робота благодійних організацій під час війни: організаційні моменти
Видів неприбуткових організацій багато, але всіх їх поєднує одне — відсутність в установчих документах такої мети створення, як отримання прибутку. А під час війни найактуальнішими є питання щодо роботи благодійних організацій.

Робота благодійних організацій під час війни: практика
У попередній статті ми розповіли про основні організаційні моменти роботи благодійної організації. Зараз поговоримо про деякі практичні аспекти, про які ви запитуєте нас останнім часом.

Декларація для спецгрупи ЄП за ставкою 2%: як складати і подавати?
Декларацію для «єдинників», які з квітня перейшли на третю групу зі ставкою 2%, вже затвердили. Давайте ознайомимося з нею. Граничний термін подання за квітень — 20 травня 2022 року.

Затверджено порядок зарахування до місцевих бюджетів 5% акцизу з тютюнових виробів
1 травня запрацював новий механізм справляння роздрібного акцизу з тютюну та рідин, що використовуються в електронних сигаретах. КМУ затвердив порядок зарахування до місцевих бюджетів 5% акцизу з тютюнових виробів — дані для розподілу братимуться з РРО/ПРРО.

Дерадянізація КЗпП: аналіз Закону №2215
Плани переписати трудове законодавство, зробити його більш орієнтованим на потреби приватного бізнесу депутати мали давно (достатньо згадати амбіційний проєкт Трудового кодексу). Але наразі вони все ж таки вирішили не скасовувати КЗпП, а модернізувати його.

Немає можливості застосовувати РРО під час війни: що робити?
Через воєнні дії СГ не має доступу до свого РРО і, відповідно, не може реєструвати розрахункових операцій. Чи можна замість чека РРО видавати покупцям інший документ? Чи подавати звіт ЗВР-1 за той період, коли СГ працював без РРО?

Головбух з виконанням обов’язків касира та без права підпису
На підприємство прийнято головного бухгалтера (єдиного), не має КЕП, без права підпису. Які документи мають бути оформлені? Чи може головний бухгалтер виконувати обов’язки касира? Чи має бути договір про повну матеріальну відповідальність?

Придбання рухомого майна у фізособи без його оцінки: що з ПДФО?
ТОВ на загальній системі оподаткування (платник ПДВ) хоче придбати у фізособи натрієві лампи для використання у теплиці. Оцінку цього майна не здійснювали. Що з ПДФО?

Оплата водію за відпрацьовані дні та години
Водій здійснює вантажні перевезення по Україні, працює: 1 рейс = 3 дні (на місяць від 2 до 4 рейсів). Працює на день не більше ніж 8 годин, вночі відпочиває в авто. Інші дні місяця перебуває у відпустці без збереження зарплати на період карантину. Чи можна нараховувати зарплату за відпрацьовані дні або години, визначивши це в трудовому договорі і графіку роботи на кожен місяць окремо?

Оподаткування послуг перевезення, наданих працівникам
Підприємство замовило сторонньому перевізникові перевезення працівників (50 осіб) одного зі своїх підрозділів з метою евакуації (внаслідок збройної агресії Росії) в безпечне місце. Вартість перевезення становить 80 тисяч грн. Чи отримали працівники оподатковуваний дохід? Чи може це бути нецільовою благодійною допомогою?

Придбання ОЗ у фізособи: як оформити документи?
Товариство має намір для ведення госпдіяльності придбати у фізособи заправний блокпункт (що був у використанні). Як правильно оформити бухгалтерські документи (надходження та введення в експлуатацію), як нарахувати амортизацію придбаного блокпункту, яке оподаткування виплаченого фізособі доходу?

Виручку до банку може здавати лише касир підприємства
Виручку до банку, крім касира, здають працівники, на яких оформлено довіреності в банку. На заявці банк зазначає, через кого внесено гроші. Як правильно заповнити видатковий касовий ордер, якщо гроші до банку здавав не касир, а працівник, який має доручення?

Перебуваючи під час війни за кордоном — працюємо: що з відрядженням?
Працівники виїхали за кордон на час воєнного стану. Підприємство офіційно видало наказ про віддалену роботу. Чи вважається перебування за кордоном відрядженням?

Курсові різниці при цільовому фінансуванні: що в обліку?
Неприбуткова благодійна організація отримала цільове фінансування в іноземній валюті. Як у такому разі обліковувати курсові різниці? Як можна використовувати залишки на субрахунку 484, що виникають унаслідок різниці між курсом НБУ та курсом продажу валюти?

Організація сплачує внесок адвоката: чи є це додатковим благом?
Адвокатське об’єднання (АО) має двох засновників, вони ж є найманими працівниками — адвокатами. Ці адвокати не є самозайнятими особами, не є ФОПами. АО сплатило щорічний внесок адвокатів. Чи є така сплата додатковим благом? Чи враховується до витрат під час обчислення податку на прибуток?

Придбання майна у фізособи: як оподатковувати?
Фермерське господарство бажає придбати у фізособи майно (бочка для зберігання пального і трактор). Як оформити таке придбання? Чи потрібно оподатковувати виплачені фізособі кошти?

До змісту номеру