• Посилання скопійовано

Оподаткування доходу фізосіб від продажу с/г продукції під час війни: аналіз Закону №2142

На час війни обов’язок оподаткування та звітування щодо утриманих ПДФО та ВЗ із доходу фізособи від продажу власно вирощеної с/г продукції покладається на покупця — податкового агента.

Як ми повідомляли в «ДК» №15/2022, з 5 квітня набрав чинності Закон №2142. Ним уточнено деякі вже запроваджені через війну податкові пільги та додано нові.

Також у «ДК» №15/2022 у статті «Що змінилося для спецгрупи з єдиного податку з 5 квітня: аналіз редакції» ми проаналізували зміни щодо спецгрупи ЄП, а в статті «Звільнення від сплати податку на нерухомість та зміни у пільгах з екоподатку: аналіз Закону №2142» — зміни щодо екологічного податку, податку на нерухомість та нові правила встановлення місцевих податків.

Тепер спинимося на змінах у ПДФО (та, як наслідок, і ВЗ) щодо продажу фізособою суб’єктам господарювання власно вирощеної сільськогосподарської продукції.

Нагадаємо, що за пп. 165.1.24 ПКУ звільнено від ПДФО доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізособою на земельних ділянках для ведення:

  • садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва;
  • особистого селянського господарства та/або земельних частках (паях), виділених у натурі (на місцевості).

У разі продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 12 розмірів МЗП на 1 січня року (у 2022 — 78 тис. грн). Якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір, платник податків, тобто фізособа-продавець, зобов’язаний відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну декларацію про майновий стан і доходи.

Щодо продукції тваринництва

При продажу власної продукції тваринництва груп 1 — 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. Такі фізичні особи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок.

У разі коли сума отриманого доходу перевищує встановлений підпунктом 165.1.24 ПКУ розмір, фізична особа зобов’язана надати контролюючому органу довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаних територіальних громад, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва. Якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Про це відомо не лише самим фізособам, а й тим суб’єктам господарювання, які закуповують сільгосппродукцію у пересічних громадян. Бо для таких покупців потрібен певний документ, що його має надати фізособа-продавець. Це довідка про наявність у нього сільськогосподарських земельних ділянок, на яких цю сільгосппродукцію було вироблено! Лише тоді покупці знали, що про сплату ПДФО і ВЗ із такого виплаченого доходу можна не турбуватися — фізособа подбає про це сама. Причому розмір земельних ділянок може бути й більшим за норми безоплатної передачі. Для застосування пільги важливо тільки, щоб довідка про наявність у фізособи власних сільськогосподарських земель була!

Стежити за досягненням межі суми доходу в 78 тис. грн мала сама фізособа.

І, як ми вже зазначили вище, якщо сума отриманого доходу перевищить зазначений розмір, фізособа зобов’язана відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну декларацію про майновий стан і доходи відповідно до норм ПКУ і самостійно сплатити ПДФО (18%) і ВЗ (1,5%) зі суми такого перевищення.

Але ці правила працювали у довоєнний час та до квітня 2022 року.

Що змінилося і з якої дати?

Завдяки Закону №2142 у ПКУ з’явилася норма п. 23 підрозділу 1 розділу ХХ «Перехідні положення». За нею тимчасово, починаючи з 1 квітня 2022 року та у період дії воєнного стану, положення підпункту 165.1.24 ПКУ застосовуються з урахуванням таких особливостей:

— доходи, отримані від продажу фізособою особі, яка має статус податкового агента, власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою, остаточно оподатковуються таким податковим агентом під час їх нарахування (виплати);

— податкові агенти у додатку 4ДФ до єдиної звітності відображають загальну суму нарахованих (виплачених) у звітному податковому періоді доходів, отриманих фізичними особами від продажу особі, яка відповідно до цього Кодексу має статус податкового агента, власної сільськогосподарської продукції, та загальну суму утриманого з них ПДФО (а отже, і загальну суму ВЗ). Тобто такий вид доходів не персоніфікується! І в податковому розрахунку не зазначається інформація про суми окремої виплати, суми нарахованого на неї податку, а також відомості про фізособу — платника податку, яка одержала дохід від продажу особі, яка має статус податкового агента, власної сільськогосподарської продукції.

Такий дохід слід буде зазначати в додатку 4ДФ з ознакою доходу «148» для рослинництва, для тваринництва — «179».

Отже, норма є, але як податковим агентам застосовувати її на практиці, наразі невідомо. Податківці у ЗІР наводять лише ці норми, але правил оподаткування не наводять. Чекаємо на детальне окреме роз’яснення.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон №2142 — Закон України від 24.03.2022 р. №2142-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану».

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру