• Посилання скопійовано

Утримання за виконавчим листом під час війни

Чи потрібно проводити утримання під час воєнного стану за виконавчим листом (утримання кредиту) приватного виконавця із зарплати працівника? А якщо працівник-боржник проходить військову службу, чи можна за його заявою не проводити утримання із його середнього заробітку за виконавчим листом?

Починаючи з 26.03.2022 р. діють зміни до Закону про виконавче провадження, передбачені Законом №2129.

Так, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, зокрема, припиняється звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника (крім рішень про стягнення аліментів та рішень, боржниками за якими є громадяни Російської Федерації).

Пунктом 1 ч. 1 ст. 34 Закону про виконавче провадження передбачено, що виконавець зупиняє вчинення виконавчих дій у разі, зокрема, проходження боржником строкової військової служби, військової служби за призовом осіб офіцерського складу, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, або якщо боржник проходить військову службу та виконує бойові завдання військової служби у бойовій обстановці чи в районі проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, якщо згідно з умовами служби проведення виконавчих дій неможливе чи на прохання стягувача, який проходить таку військову службу.

Тобто працівник, який проходить військову службу, керуючись вищезазначеними нормами законів, може звернутися із заявою до виконавця з проханням зупинити вчинення виконавчих дій на час воєнного стану.

Після цього виконавець не пізніше наступного робочого дня, коли йому стало відомо про обставини, зазначені в частині першій цієї статті, зупиняє вчинення виконавчих дій, про що виносить відповідну постанову (ч. 2 ст. 34 Закону про виконавче провадження).

За наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або унеможливлюють його (хвороба сторони виконавчого провадження, відрядження сторони виконавчого провадження, стихійне лихо тощо), сторони мають право звернутися до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції, із заявою про відстрочення або розстрочення виконання рішення. Рішення про розстрочення виконується в частині та у строки, встановлені цим рішенням (ч. 1 ст. 33 Закону про виконавче провадження).

Отже, щоб зупинити вчинення виконавчих дій, боржник, який проходить військову службу, звертається до виконавця. Після прийняття відповідного рішення виконавець виносить постанову, яка передається на підприємство (за місцем роботи боржника) для виконання. Самостійно бухгалтер такого рішення не приймає, навіть за заявою працівника.

Нормативна база

  • Закон №2129 — Закон України від 15.03.2022 р. №2129-IX «Про внесення зміни до розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження».
  • Закон про виконавче провадження — Закон України від 02.06.2016 р. №1404-VIII «Про виконавче провадження».

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру