• Посилання скопійовано

Суть справи

Спрощено порядок укладання та держреєстрації договорів оренди сільгоспземель у 2022 році
07.04.2022 р. набрав чинності Закон №2145 щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки та проведення успішної посівної кампанії в умовах воєнного стану. Ним установлено спрощений порядок поновлення та укладення нових договорів оренди сільськогосподарських земель.

Оподаткування доходу фізосіб від продажу с/г продукції під час війни: аналіз Закону №2142
На час війни обов’язок оподаткування та звітування щодо утриманих ПДФО та ВЗ із доходу фізособи від продажу власно вирощеної с/г продукції покладається на покупця — податкового агента.

Оплата роботи у вихідні дні на час воєнного стану
Згідно зі ст. 6 Закону №2136, у період дії воєнного стану не застосовуються норми статей 71 — 73 КЗпП, а за ст. 14 — призупинено дію ст. 44 Закону «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». Чи є це категоричною забороною? Чи може підприємство самостійно прийняти рішення про оплату праці в подвійному розмірі у вихідний день? Чи може підприємство проводити відрахування до профспілки?

Надаємо відпустку та рахуємо відпусткові під час війни: поради від редакції
Скасування на час війни святкових і неробочих днів спричинило багато запитань у роботодавців. Як тепер порахувати стаж, який дає право на щорічну відпустку? А середню зарплату як рахувати? І що робити з тривалістю відпустки? Відповімо на 5 найпопулярніших запитань щодо оплачуваних відпусток під час війни.

Переведення зарплати у нецільову благодійну допомогу під час воєнного стану
24 лютого на підприємстві виплачено зарплату за лютий та аванс за березень 2022 року. Через військовий стан працівники у березні не вийшли на роботу. Чи можливо цю виплату відобразити в березні як нараховану нецільову благодійну допомогу під час воєнного стану за наказом керівництва без нарахування ПДФО, ВЗ та ЄСВ та показати в додатку 4ДФ з ознакою доходу «169»?

Надання послуг на спецгрупі ЄП після отримання передоплати платником ПДВ
Підприємство — платник ПДВ отримало передоплату за послуги, нарахувало ПЗ з ПДВ, а надало послуги після переходу на спец-ЄП (2%). Як виписувати акт наданих послуг: з ПДВ чи без ПДВ? Що буде з ПДВ у підприємства, яке здійснило передоплату й отримало послуги, залишаючись платником ПДВ?

Виплата зарплати під час простою у воєнний час
В охоронця розмір окладу становить 2980 грн. Коли він працював і повністю відпрацьовував місяць, йому проводилася доплата до рівня мінімальної зарплати. З 01.03.2022 р. на підприємстві запроваджено простій, охоронець повністю відпрацював 175 годин. Чи проводити доплату до рівня мінімальної зарплати?

Як ФОПам сплачувати ЄСВ за І квартал через війну?
19 квітня — граничний день для підприємців зі сплати ЄСВ за І квартал. У 2022 році реквізити рахунків для сплати ЄСВ не змінилися. Через збільшення МЗП треба було б сплатити мінімум 4290 грн за І кв. 2022 року. Але через війну всі ФОПи мають сплачувати ЄСВ тільки за січень-лютий у сумі 2860 грн.

Утримання за виконавчим листом під час війни
Чи потрібно проводити утримання під час воєнного стану за виконавчим листом (утримання кредиту) приватного виконавця із зарплати працівника? А якщо працівник-боржник проходить військову службу, чи можна за його заявою не проводити утримання із його середнього заробітку за виконавчим листом?

Оприбуткування пального, отриманого безоплатно від міської ради
Комунальне підприємство безоплатно отримує від міської ради дизельне пальне. Пальне використовуватиметься у звичайній діяльності комунального підприємства. Як оприбуткувати в бухобліку таке пальне?

ПДФО та об’єднана звітність за місцем обліку структурного підрозділу
ТОВ вирішило сплачувати ПДФО за неосновним місцем реєстрації. Для цього наказом частину працівників переведено до структурного підрозділу, окремої реєстрації немає. Як повідомити ДПІ? Чи подавати ф. №20-ОПП? Як відображати переведення працівників в об’єднаній звітності, щоб сплата ПДФО відображалася за територіальною громадою підрозділу?

Зарплата працівникам та оподаткування у резидентів «Дія Сіті»
Підприємство стало резидентом «Дія Сіті» з 15.02.2022 р. Як розраховувати лікарняні для працівників резидентів «Дія Сіті»? Як правильно нараховувати ЄСВ для інвалідів? Як подається об’єднаний звіт щодо зарплати? Як оподатковувати середній заробіток мобілізованим працівникам, якщо підприємство є резидентом «Дія Сіті»?

До змісту номеру