• Посилання скопійовано

Що нового

Визначено особливості регулювання земельних відносин під час дії воєнного стану

! Сільгоспвиробникам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 06.04.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану».

Закон вносить зміни до Земельного кодексу, законів «Про землеустрій», «Про оренду землі», «Про Державний земельний кадастр», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Зокрема, згідно зі змінами до ЗКУ вважаються поновленими на один рік без волевиявлення сторін відповідних договорів і без внесення відомостей про поновлення договору до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно договори оренди, суборенди, емфітевзису, суперфіцію, земельного сервітуту, строк користування земельними ділянками щодо яких закінчився після введення воєнного стану, щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення:

державної, комунальної власності, невитребуваних, нерозподілених земельних ділянок, а також земельних ділянок, що залишилися у колективній власності і були передані в оренду органами місцевого самоврядування;

приватної власності.

Крім цього, встановлюються особливі умови договорів оренди земельних ділянок державної, комунальної власності, невитребуваних, нерозподілених земельних ділянок, що передаються в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в умовах воєнного стану.

Докладніше див. у статті «Спрощено порядок укладання та держреєстрації договорів оренди сільгоспземель у 2022 році», текст Закону — у рубриці «Документи для роботи» у цьому номері «ДК».

Закон України від 24.03.2022 р. №2145-IX чинний з 07.04.2022 р.


Експортно-кредитне агентство може страхувати експортний факторинг

! Експортерам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 06.04.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення ефективного функціонування експортно-кредитного агентства».

Закон вносить зміни до законів «Про зовнішньоекономічну діяльність», «Про банки і банківську діяльність», «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», «Про страхування», «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», «Про управління об’єктами державної власності», «Про забезпечення масштабної експансії експорту товарів (робіт, послуг) українського походження шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту», «Про приватизацію державного і комунального майна».

Закон, зокрема, надає можливість Експортно-кредитному агентству здійснювати страхування та перестрахування експортного факторингу.

Нова редакція статті 8 «Сфери підтримки», а також визначення термінів за новою редакцією частин 1 і 2 ст. 1 Закону «Про забезпечення масштабної експансії експорту товарів (робіт, послуг) українського походження шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту» вводяться в дію з 07.04.2022 р.

Закон України від 24.03.2022 р. №2154-IX
чинний з 07.04.2022 р. та вводиться в дію з 07.01.2023 р.


Підписано закон про 100-відсоткові гарантії депозитів на час війни

! Громадянам

За повідомленням Голови ВРУ, Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб».

Законом передбачається вирішення проблеми реструктуризації боргових зобов’язань ФГВФО перед Міністерством фінансів України, а також підвищення гарантованої державою суми коштів за вкладами до 600 тис. грн.

Крім того, Закон передбачає, що АТ «Ощадбанк» стане учасником системи гарантування вкладів фізичних осіб з дня набрання ним чинності, а також запроваджує 100% гарантію повернення вкладів у разі прийняття рішення про виведення банку з ринку протягом дії воєнного стану в Україні та трьох місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Положення закону стосовно суми відшкодування коштів за вкладами у розмірі не менше 600 тисяч гривень набирають чинності через три місяці з дня, наступного за днем припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Закон України від 01.04.2022 р. №2180-IX
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 13.04.2022 р. офіційно не опублікований


Особливості виплати гарантованої суми відшкодування в період дії воєнного стану

! Банкам і їхнім клієнтам-фізособам

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб установив, що в період дії воєнного стану в Україні банк-агент забезпечує за бажанням вкладника зарахування гарантованої суми відшкодування на рахунок вкладника, відкритий у банку-агенті, без виконання вимог абз. 2 п. 2 розд. IV, абз. 2 п. 2 та абз. 3 п. 3 розд. VI Положення про порядок відшкодування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб коштів за вкладами, затвердженого рішенням ФГВФО від 09.08.2012 р. №14, та без особистої присутності вкладника в установі банку-агента, якщо вкладник, який отримує суму відшкодування, одночасно є клієнтом банку-агента та щодо нього банком-агентом проведено ідентифікацію та верифікацію.

Рішення ФГВФО від 24.03.2022 р. №201 чинне з 06.04.2022 р.


Держпродспоживслужба може перевіряти ціни на соціально значущі товари

! СГ роздрібної торгівлі

Міністерство економіки України дозволило Держпродспоживслужбі протягом періоду воєнного стану проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) щодо суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі у сфері формування, встановлення та застосування цін на товари, які мають істотну соціальну значущість, за переліком, затвердженим Постановою КМУ від 22.04.2020 р. №341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення».

Позапланові заходи державного нагляду (контролю) можуть бути проведені при дотриманні вимог Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Наказ Мінекономіки від 02.04.2022 р. №679 чинний з 02.04.2022 р.


Заборонено імпорт товарів з РФ

! Імпортерам

У зв’язку з військовою агресією Російської Федерації щодо України та відповідно до частини одинадцятої статті 29 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» Кабінет Міністрів України постановив заборонити ввезення на митну територію України в митному режимі імпорту товарів з Російської Федерації.

Зазначимо, що імпорт є одним із чотирнадцяти митних режимів, передбачених Митним кодексом України.

Постанова КМУ від 09.04.2022 р. №426 чинна з 11.04.2022 р.


Міноборони затвердило новий порядок ведення реєстру військовозобов’язаних

! Працедавцям

Міноборони затвердило новий Порядок ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Цей Порядок встановлює процедури збирання, зберігання, обробки та використання відомостей Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів (далі — Реєстр).

Реєстр — це автоматизована інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для збирання, зберігання, обробки та використання даних про призовників, військовозобов’язаних та резервістів, створена для забезпечення військового обліку громадян України.

Основними завданнями Реєстру є:

— ведення військового обліку громадян України;

— забезпечення комплектування Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань особовим складом у мирний час та в особливий період;

— інформаційне забезпечення громадян України, у тому числі осіб, звільнених з військової служби, які мають право на пенсію, та членів сімей загиблих військовослужбовців відомостями щодо виконання ними військового обов’язку.

Дані Реєстру використовуються для реалізації завдань військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також для інформаційного забезпечення громадян України, у тому числі осіб, звільнених з військової служби, які мають право на пенсію, та членів сімей загиблих військовослужбовців відомостями щодо виконання ними військового обов’язку.

З набранням чинності цим наказом втратить чинність Наказ Міноборони від 08.08.2017 р. №418 «Про затвердження Порядку ведення Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних».

Наказ Міноборони від 28.03.2022 р. №94
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 13.04.2022 р. офіційно не опублікований


Скасовано заборону на експорт великої рогатої худоби, м’яса та субпродуктів з неї

! Сільгоспекспортерам

Кабінет Міністрів України вніс до додатків 1 і 5 до Постанови КМУ від 29.12.2021 р. №1424 «Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2022 рік» зміни, відповідно до яких вводиться ліцензування на експорт:

— великої рогатої худоби, живої (код УКТ ЗЕД 0102);

— м’яса великої рогатої худоби, мороженого (код УКТ ЗЕД 0202);

— м’яса та їстівних м’ясних субпродуктів, солоних або в розсолі, сушених або копчених; їстівного борошна з м’яса або м’ясних субпродуктів: м’яса великої рогатої худоби (код УКТ ЗЕД 021020).

Крім цього, обов’язковим залишається ліцензування експорту таких продовольчих товарів:

— пшениці і суміші пшениці та жита (меслину) (код УКТ ЗЕД 100);

— м’яса курей свійських (код УКТ ЗЕД 0207 11-14);

— яєць курей свійських (код УКТ ЗЕД 0407 21).

Постанова КМУ від 09.04.2022 р. №422 чинна з 09.04.2022 р.


З 12 квітня дизпаливо та бензин знов подорожчали

! Власникам ТЗ

Відповідно до вимог пункту 41-4 Постанови КМУ від 09.12.2020 р. №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» на підставі розрахунків акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» (лист від 11.04.2022 р. №16/2-64-22) визначено середню вартість 1 літра дизельного палива ULSD 10 ppm, яка становить 32,65 гривні, та 1 літра бензинів автомобільних GASOLINE 10 ppm, яка становить 29,32 гривні.

Повідомлення Директорату розвитку реального сектору економіки Міністерства економіки від 12.04.2022 р.


Удосконалено порядок пакування і транспортування продовольчих наборів у прифронтових регіонах

! Громадянам

Кабінет Міністрів України передбачив закупівлю пакувальних матеріалів для продовольчих та гігієнічних наборів, які безкоштовно роздаються українцям на територіях активних бойових дій.

Обласні військові адміністрації тепер можуть купувати картонну тару для формування наборів продуктів та гігієнічних товарів, а також супутні матеріали для їх підготовки до транспортування. Оплата придбання упаковки здійснюється через «Укрзалізницю».

Нагадаємо, раніше Уряд ухвалив рішення про закупівлю продовольчих наборів, аби забезпечити ними українців, які цього потребують. До кожного набору входять продукти тривалого зберігання, які забезпечать людину харчуванням орієнтовно на один місяць. Роздачу наборів громадянам здійснюють обласні військові адміністрації.

Постанова КМУ від 09.04.2022 р. №424 чинна з 11.04.2022 р.


Бюджетники не отримають компенсації на оплату праці внутрішньо переміщених осіб

! Працедавцям

Кабмін вніс зміни до Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2022 р. №331.

Визначено, що дія цього Порядку поширюється на роботодавців, які працевлаштували внутрішньо переміщених осіб під час воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента від 24.02.2022 р. №64 «Про введення воєнного стану в Україні», зокрема тих працівників, які отримали статус внутрішньо переміщеної особи після працевлаштування.

Водночас уточнено, що компенсація витрат не надається роботодавцям, які є бюджетними установами, фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Постанова КМУ від 06.04.2022 р. №415 чинна з 08.04.2022 р.


Загальні збори акціонерів АТ під час воєнного стану — тільки дистанційні

! Акціонерам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла зміни до свого Рішення від 16.03.2022 р. №177 «Щодо особливостей функціонування органів управління акціонерів акціонерного товариства на період дії воєнного стану».

Уточнено, що у період дії воєнного стану загальні збори акціонерів акціонерного товариства можуть бути проведені виключно шляхом дистанційного проведення відповідно до Тимчасового порядку скликання та дистанційного проведення загальних зборів акціонерів та загальних зборів учасників корпоративного інвестиційного фонду. У разі неможливості проведення загальних зборів акціонерів у період дії воєнного стану відповідно до Тимчасового порядку або у разі прийняття наглядовою радою товариства рішення про недоцільність проведення загальних зборів акціонерів у період дії воєнного стану:

загальні збори акціонерів акціонерного товариства мають бути проведені протягом 90 днів після завершення дії воєнного стану;

повноваження органів управління товариством, повноваження яких завершуються протягом строку дії воєнного стану, вважаються продовженими до дати завершення дії воєнного стану.

Рішення НКЦПФР від 04.04.2022 р. №250 чинне з 05.04.2022 р.


Повірка засобів вимірювальної техніки в умовах воєнного стану відкладається

! Користувачам засобів вимірювальної техніки

Кабмін постановив, що позитивні результати періодичної, позачергової повірки та повірки після ремонту законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, засвідчені відбитком повірочного тавра на таких засобах чи записом з відбитком повірочного тавра у відповідному розділі експлуатаційних документів та/або оформлені свідоцтвом про повірку законодавчо регульованого засобу вимірювальної техніки, строк дії яких закінчився у період воєнного і надзвичайного стану та протягом місяця після його припинення чи скасування, чинні на період воєнного і надзвичайного стану та протягом 3 місяців після його припинення чи скасування на всій території України або в окремих її місцевостях.

Постанова КМУ від 05.04.2022 р. №412 чинна з 08.04.2022 р.


Удосконалено порядок держпідтримки суб’єктів підприємництва

! Суб’єктам підприємництва

Кабмін вніс до Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва, затвердженого постановою КМУ від 24.01.2020 р. №28, зміни, згідно з якими, зокрема:

для реалізації мети надання державної підтримки, визначеної пп. 5 п. 4 Порядку, обмеження, визначені у пп. 5 п. 8, не застосовуються до суб’єктів великого підприємництва, які здійснюють торгівлю товарами на торговельних площах, не менше 60% яких призначено для торгівлі продуктами харчування разом з алкогольними напоями та тютюновими виробами;

для реалізації мети надання державної підтримки, визначеної пп. 5 п. 4 Порядку, обмеження, передбачені абз. 4 п. 23, не застосовуються до суб’єктів великого підприємництва, які здійснюють торгівлю товарами на торговельних площах, не менше 60% яких призначено для торгівлі продуктами харчування разом з алкогольними напоями та тютюновими виробами;

уточнено умови, яким мають відповідати кредити, за якими може бути надана державна підтримка у вигляді компенсації процентів.

Зміни також внесено до Порядку надання державних гарантій на портфельній основі та Типового договору про надання державної гарантії на портфельній основі, затверджених постановою КМУ від 14.07.2021 р. №723.

Постанова КМУ від 05.04.2022 р. №410 чинна з 08.04.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру