• Посилання скопійовано

Зарплата працівникам та оподаткування у резидентів «Дія Сіті»

Підприємство стало резидентом «Дія Сіті» з 15.02.2022 р. Як розраховувати лікарняні для працівників резидентів «Дія Сіті»? Як правильно нараховувати ЄСВ для інвалідів? Як подається об’єднаний звіт щодо зарплати? Як оподатковувати середній заробіток мобілізованим працівникам, якщо підприємство є резидентом «Дія Сіті»?

Як розрахувати лікарняні для працівників резидентів «Дія Сіті»?

Лікарняні

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 24 Закону №1105 допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам, які є працівниками або гіг-спеціалістами резидента «Дія Сіті», із суми заробітної плати (доходу) застрахованої особи, з якої фактично сплачено страхові внески до Фонду, незалежно від страхового стажу.

Також працівникам і гіг-спеціалістам резидентів «Дія Сіті», які перебувають у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується в розмірі заробітної плати (доходу) таких осіб, з якого фактично сплачувалися страхові внески до Фонду, незалежно від страхового стажу (ч. 2 ст. 24 Закону №1105).

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї) з розрахунку на місяць, що виплачується працівникам та гіг-спеціалістам резидентів «Дія Сіті», не має перевищувати розміру заробітної плати (доходу) таких осіб, з якого фактично сплачувалися страхові внески до Фонду (ч. 3 ст. 24 Закону №1105).

Декретні

Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі, яка є працівником або гіг-спеціалістом резидента «Дія Сіті», у розмірі заробітної плати (доходу) такої особи, з якого фактично сплачувалися страхові внески до Фонду, незалежно від страхового стажу (ч. 1 ст. 26 Закону №1105).

Увага! Сам розрахунок лікарняних проводиться в загальному порядку, єдина відмінність — до уваги не береться страховий стаж працівників.

Як правильно нараховувати ЄСВ для осіб з інвалідністю?

Відповідно до ч. 14-1 ст. 8 Закону про ЄСВ єдиний внесок для платника — резидента «Дія Сіті», який у календарному місяці відповідав вимогам, визначеним пунктами 2, 3 частини першої, пунктом 10 частини другої статті 5 Закону №1667, встановлюється:

а) на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці, — у розмірі мінімального страхового внеску;

б) на суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами, укладеними у порядку, передбаченому Законом №1667, — у розмірі мінімального страхового внеску.

Отже, із вищезазначеного робимо висновок, що ЄСВ за кожного найманого працівника резидент «Дія Сіті» нараховує за ставкою 22% від МЗП (замість фактичної), а нарахування ЄСВ за ставкою 8,41% (на осіб з інвалідністю) — законодавством не передбачено.

Як подається об’єднаний звіт щодо заробітної плати?

Жодних особливостей щодо подання об’єднаного звіту щодо зарплати резидентами «Дія Сіті» законодавством не передбачено.

Як оподатковувати середній заробіток мобілізованим працівникам, якщо підприємство є резидентом «Дія Сіті»?

Середньомісячна заробітна плата мобілізованим працівникам резидента «Дія Сіті» розраховується за п. 2 Порядку №100.

Особливості оподаткування доходів спеціалістів резидента «Дія Сіті» визначено п. 170.14-1 ПКУ, де зазначено, що податковий агент платника податку — спеціаліста резидента «Дія Сіті» під час нарахування (виплати) на його користь доходів у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами чи у зв’язку з виконанням гіг-контракту, укладеного у порядку, передбаченому Законом №1667, оподатковуються за ставкою, визначеною п. 167.2 ПКУ, тобто за ставкою 5%.

Звертаємо увагу, що зменшена ставка застосовується за умови, що розмір такого доходу за рік не перевищує еквівалент 240 тисяч євро. З суми перевищення платник самостійно доплачує податок за ставкою 18% та подає річну податкову декларацію (пп. 170.14-1.3 ПКУ).

А от військовим збором такий дохід й надалі оподатковуватиметься за ставкою 1,5%. Також на середньомісячну зарплату мобілізованих працівників нараховується ЄСВ за ставкою 22%, але від розміру мінімальної заробітної плати.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон №1105 — Закон України від 23.09.1999 р. №1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
  • Закон №1667 — Закон України від 15.07.2021 р. №1667-ІХ «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».
  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
  • Закон про оплату праці — Закон України від 24.03.1995 р. №108/95-ВР «Про оплату праці».
  • Порядок №100 — Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.1995 р. №100.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру