• Посилання скопійовано

Безоплатне надання працівникам основних засобів підприємства

Підприємство під час звільнення працівників безоплатно надає їм ОЗ (техніку), на яких вони працювали. Як оформити первинні документи та які податкові наслідки такого рішення?

Таке рішення, по суті, передбачає безоплатне передання основних засобів фізособам.

Бухгалтерський облік основних засобів на підприємстві ведеться на підставі НП(С)БО 7 та Методрекомендацій з бухобліку ОЗ. Відповідно до п. 33 НП(С)БО 7, об’єкт основних засобів перестає визнаватися активом (списується з балансу), зокрема, у разі його вибуття внаслідок безоплатної передачі.

До 21.10.2021 р. діяв Наказ №352 (втратив чинність з 22.10.2021 р. відповідно до наказу Держстату від 22.10.2021 р. №266), і при безоплатній передачі основних засобів іншому підприємству акт за формою №ОЗ-1, затвердженою цим наказом, складався у двох примірниках (для підприємства, що здає та приймає основні засоби). У разі безоплатної передачі ОЗ фізичним особам можна було скласти й акт списання за формою №ОЗ-3, оскільки фізособі первинний документ не потрібен, а для персоніфікації фізособи з метою оподаткування ПДФО таку фізособу можна зазначити і в акті списання.

Оскільки зараз Наказ №352 вже не є чинним, то підприємство може на власний розсуд складати за довільною формою або акт приймання-передачі, або акт списання ОЗ із зазначенням у ньому фізособи-отримувача (з метою оподаткування її доходу).

У бухгалтерському обліку роблять такі записи:

  • Д-т 13 К-т 10, 11 — на суму накопиченого зносу техніки;
  • Д-т 976 К-т 10, 11 — на суму залишкової вартості, якщо вона не нульова.

Одночасно варто скласти акт приймання-передачі ОЗ (техніки) від підприємства працівникам, який підпишуть представник підприємства та працівник.

У працівника виникає дохід, отриманий як додаткове благо — пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ, у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів, визначеної за правилами звичайної ціни. Звичайну ціну техніки (яка вже є вживаною) сторони можуть визначити самостійно на основі інформації про ціни купівлі-продажу аналогічних товарів, що вже були у використанні. Звичайну ціну техніки варто зафіксувати в акті приймання-передачі.

Залишкова вартість техніки за даними бухгалтерського обліку не є її звичайною вартістю, хоча може з нею збігатися.

Підприємство як податковий агент має нарахувати ПДФО та військовий збір виходячи зі звичайної ціни переданої техніки та утримати їх із заробітної плати працівників або з інших нарахувань, що здійснюються під час звільнення. При цьому ПДФО обчислюється за правилами, наведеними у п. 164.5 ПКУ, бо дохід надається у негрошовій формі.

Також на залишкову вартість переданої техніки нараховують ПДВ відповідно до абз. 2 п. 188.1 ПКУ. Якщо залишкова вартість нульова (техніка повністю замортизована), то ПДВ не нараховують.

Нарахований ПДВ списують записом Д-т 976 К-т 641.

Також про безоплатне постачання ми писали в «ДК» №12-17/2020.

Консультують податківці

...операції з безоплатної передачі товарів/послуг платником ПДВ згідно зі ст. 185 ПКУ є об’єктом оподаткування ПДВ, база оподаткування при здійсненні якої визначається за правилами, встановленими п. 188.1 ст. 188 ПКУ.

У разі якщо вартість безоплатно переданих товарів та наданих послуг іншим особам, придбаних з ПДВ, включається до складу вартості оподатковуваних операцій з постачання (реалізації) самостійно виготовлених товарів/послуг та компенсується їх споживачами, збільшуючи при цьому базу оподаткування ПДВ (у т. ч. при проведенні маркетингових/рекламних заходів), то такі товари/послуги слід вважати використаними в оподатковуваних операціях, а тому передача/надання зазначених товарів/послуг не розглядається як окрема операція з постачання (у тому числі з безоплатного постачання) товарів/послуг, яка підлягає оподаткуванню ПДВ, і додаткового нарахування податкових зобов’язань з ПДВ не відбувається. Такі безоплатно передані товари/послуг визнаються оподатковуваними ПДВ у складі тієї операції, до вартості якої їх було включено.

При нарахуванні платником податку податкових зобов’язань з ПДВ виходячи з бази оподаткування таким податком, визначеної п. 188.1 ст. 188 ПКУ (як у разі включення безоплатно переданих/наданих товарів/послуг до складу вартості оподатковуваних операцій з постачання (реалізації) самостійно виготовлених товарів/послуг, так і у разі визнання безоплатно переданих/наданих товарів/послуг окремою операцією з постачання товарів/послуг), додаткового нарахування податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 198.5 ст. 198 ПКУ не здійснюється.

У разі якщо вартість безоплатно переданих товарів та наданих послуг, придбаних з ПДВ (сума нарахована (сплачена) та включена до складу податкового кредиту), не включається до складу вартості оподатковуваних операцій з постачання (реалізації) самостійно виготовлених товарів/послуг, то така передача/надання товарів/послуг розглядається як операція з безоплатного постачання товарів/послуг, яка є об’єктом оподаткування ПДВ та оподатковується у загальновстановленому порядку виходячи з бази оподаткування ПДВ, визначеної п. 188.1 ст. 188 ПКУ. За такою операцією платник податку зобов’язаний скласти дві податкові накладні та зареєструвати їх в Єдиному реєстрі податкових накладних: одну — на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, іншу — на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/балансової (залишкової) вартості/звичайної ціни над фактичною ціною.

Роз’яснення Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків від 05.08.2021 р.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Методрекомендації з бухобліку ОЗ — Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджені наказом Мінфіну від 30.09.2003 р. №561.
  • Наказ №352 — Наказ Мінстату від 29.12.1995 р. №352 «Про затвердження типових форм первинного обліку» (втратив чинність з 22.10.2021 р.)
  • НП(С)БО 7 — Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну від 27.04.2000 р. №92.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру