• Посилання скопійовано

Коли роботодавець звітує з ПДФО, ВЗ та ЄСВ у 2022 році?

Правила складання єдиної звітності роботодавця щодо доходів, нарахованих (виплачених) фізособам, та ПДФО, ВЗ та ЄСВ з таких доходів, дуже цікавлять наших читачів. І одне з найпопулярніших питань: то коли ми звітуємо у 2022 році?

Питання, коли роботодавцю в 2022 році подавати єдину звітність, могло б здивувати когось, хто почув би його аж у квітні. Нас — ні. Адже ми розуміємо: і під час карантину, і під час війни багато суб’єктів господарювання відкладали питання податкової звітності на потім. І це легально, хоча як тільки з’явиться можливість відзвітувати, це краще зробити, і як найшвидше. Просто тому, що відновляти облік набагато складніше, ніж його вести.

Проте питання, яким є зараз звітний податковий період для податкових агентів фізосіб, хвилює не лише роботодавців, а і депутатів. І не дарма, адже ще більше це питання хвилює ФСС та ПФУ. Які не можуть призначати виплати фізособам (пенсії, лікарняні, декретні) до тих пір, поки роботодавець не відзвітує за місяці, які передують страховому випадку.

Що відбувається зараз

Зараз продовжується ситуація, про яку ми говорили при аналізі першої форми єдиного звіту.

Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску подається за звітний період квартал. Це чітко зазначено в обов’язках податкового агента в пп. «б» п. 176.2 ПКУ.

Тобто перший квартал закінчився, і в податкового агента є 40 днів на подання цього звіту.

У разі необхідності призначення поза межами звітного періоду застрахованим особам пенсії, матеріального забезпечення чи страхових виплат та містять інформацію виключно щодо таких осіб платниками ЄСВ подається Податковий розрахунок з типом форми «Звітний» як «Довідковий». При цьому термін подання такого розрахунку чинним законодавством не передбачено. Тобто він подається за потреби!

При цьому, даний звіт подається протягом звітного кварталу в разі настання події, що вимагає такого подання (призначення виплати або інших соціальних виплат застрахованій особі).

Якщо підприємство не встигає подати «Довідковий» звіт до кінця кварталу, в якому настала подія, то далі інформація подається вже у звіті з типом «Звітний». Окремо формувати довідковий Розрахунок після закінчення звітного кварталу не потрібно.

Як скласти «Довідковий» звіт і чи треба дублювати зазначену в ньому інформацію у «Звітній» формі звіту, свого часу пояснювали податківці.

Консультують податківці

В який термін подається Розрахунок за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 15.12.2020 №773 з типом форми «Довідковий», у разі виходу працівника на пенсію або для отримання лікарняних, якщо така подія відбувається в середині кварталу?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що Наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 №4 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.12.2020 №773) затверджені Форма Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Розрахунок) та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Порядок).

З метою недопущення порушення прав застрахованих осіб на своєчасне отримання пенсійних та соціальних виплат було впроваджено Розрахунок з типом «Звітний» як «Довідковий» та додатки до нього, що містять персоніфіковані відомості, з типом «Звітний» як «Довідковий».

У Розрахунку з типом «Звітний» як «Довідковий» зазначається інформація щодо призначення пенсії застрахованим особам або матеріального забезпечення, страхових виплат (абзац сьомий п. 1 розд. ІІІ Порядку).

Отже, відповідно до норм Порядку Розрахунок та додатки до нього з типом «Звітний» як «Довідковий» подаються платником єдиного внеску у разі необхідності призначення поза межами звітного періоду застрахованим особам пенсії або матеріального забезпечення, або страхових виплат та містять виключно інформацію щодо таких осіб.

У разі подання додатка «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» (далі — Додаток 1) у складі Розрахунку з типом «Звітний» як «Довідковий» для призначення пенсії застрахованим особам Додаток 1 має містити відомості для призначення пенсії застрахованій особі, які подаються за період до дати формування заяви на призначення пенсії.

Для призначення матеріального забезпечення, страхових виплат — у разі подання Додатка 1 у складі Розрахунку з типом «Звітний» як «Довідковий» для призначення матеріального забезпечення, страхових виплат Додаток 1 має містити відомості для призначення інших соціальних виплат застрахованій особі.

Відповідно такий принцип застосовується до інших додатків Розрахунку з типом «Звітний» як «Довідковий».

При цьому інформацію щодо осіб, зазначених у Розрахунку з типом «Звітний» як «Довідковий», необхідно також дублювати у Розрахунку за відповідний звітний період.

Терміни подання Розрахунку з типом форми «Довідковий» у разі виходу працівника на пенсію або для отримання лікарняних чинним законодавством не передбачені.

Роз’яснення ГУ ДПС у Чернівецькій області від 29.11.2021 р.

У які строки радять подавати «Довідковий» звіт ПФУ та ФСС, ми писали у статті «Єдина звітність з типом «Довідковий» в «ДК» №8/2021, коментуючи ІПК ДПСУ від 02.02.2021 р. №346/ІПК/99-00-21-02-02-06 («ДК» №15/2022) та лист ПФУ від 22.01.2021 р. №2800-050102-1/2832 («ДК» №15/2022).

Проте ця відсутність чітко встановлених строків подання «Довідкового» звіту не подобалася ані роботодавцям (які змушені звітувати частіше, ніж раніше), ані Фондам (які змушені чекати, поки роботодавець відзвітує). Тому виникла ідея знову зробити звіт щомісячним (а «Довідковий» його тип — скасувати).

Перша спроба — невдала

Торік ми вже повідомляли про те, що ПФУ розмістив у себе на сайті, а Уряд потім підтримав законопроєкт щодо того, щоб зробити єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ щомісячною.

Йдеться про законопроєкт №6120. Проте, як ви можете побачити з картки проходження цього законопроєкту, попри підтримку Уряду та ПФУ він так і не став законом. І досі його статус «Опрацьовується в комітеті». І є велика вірогідність, що його скоро знімуть з розгляду. Адже з’явився інший законопроєкт.

Друга спроба — вдала?

Нещодавно ми повідомляли, що ВРУ проголосувала у першому читанні за законопроєкт №7233. Серед змін, які він несе, є і така: змінюється період подання звітності про суми доходу, нарахованого на користь фізичних осіб, із кварталу на місяць.

Наразі цей законопроєкт готується до другого читання. Але, оскільки він містить важливі під час війни податкові зміни, скоріш за все, його проголосують в ВРУ досить швидко.

Звісно, гарантувати, що ця зміна в законі залишиться, ми наразі не можемо. Тому, як і ви, будемо уважно слідкувати за станом проходження цього законопроєкту і аналізуватимо його текст після опублікування.

Зараз чітко сказати можна лише одне: за I квартал 2022 року роботодавець подає все ще квартальний звіт!

Автор: Бикова Ганна

До змісту номеру