• Посилання скопійовано

Підстава для нарахування зарплати мобілізованим та бійцям ТрО

Які документи є підставою для нарахування середньої зарплати мобілізованим та бійцям ТрО? Чи є підставою для нарахування зарплати працівникам довідка з приблизним текстом «що Петренко є членом загону самооборони села...»?

Які документи є підставою для нарахування середньої зарплати мобілізованим та бійцям ТрО?

Мобілізованим

Згідно з ч. 3 ст. 22 Закону про мобілізацію, для одержання права на передбачені законодавством гарантії мобілізований працівник повинен надати роботодавцеві один із документів, що підтверджують його мобілізацію:

  • мобілізаційне розпорядження;
  • повістку керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Також Мінекономіки вважає, що підставою для збереження місця роботи, посади і середнього заробітку є сам факт прийняття працівника на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби (який підтверджується наданими власнику або уповноваженому ним органу відповідними довідками, витягами з наказів тощо) під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення.

Наказ (витяг) про мобілізацію може і не надаватися. Наразі під час воєнного стану надаються здебільшого довідки, які є достатнім доказовим фактом того, що працівника мобілізовано. І вже на підставі довідки оформляється наказ про увільнення.

ТрО

Відповідно до ст. 9 Закону про основи національного спротиву, комплектування органів військового управління, військових частин Сил територіальної оборони Збройних Сил України здійснюється в особливий період військовослужбовцями за контрактом, за призовом особами офіцерського складу та територіальним резервом.

До складу добровольчих формувань територіальних громад зараховуються громадяни України, які відповідають вимогам, встановленим Положенням про добровольчі формування територіальних громад, пройшли медичний, професійний та психологічний відбір і підписали контракт добровольця територіальної оборони.

На громадян України, зарахованих до складу добровольчих формувань територіальних громад, під час участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони поширюється дія статутів ЗСУ.

Таким чином, за працівниками, які уклали контракт добровольця територіальної оборони, зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток. Підставою є підписаний контракт.

Рукописної довідки недостатньо

Чи є підставою для нарахування зарплати працівникам надана довідка з приблизним текстом «що Петренко є членом загону самооборони села...»?

На жаль, довідка із сільради із наведеним текстом не є підставою для увільнення працівника та нарахування йому середньої зарплати. Принаймні законом це не передбачено, у ньому йдеться лише про контракт.

Отже, на нашу думку, працівник, який долучився до тероборони, має надати копію підписаного контракту. Хоча, можливо, пізніше держава створить якісь інші форми документів, які підтверджуватимуть статус членів ТрО.

Нормативна база

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру