• Посилання скопійовано

Що нового

Діє закон про скасування мита на імпорт та інші податкові послаблення

! Платникам податків

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 05.03.2022 р. того ж дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період воєнного стану».

Метою закону є реалізація необхідних заходів щодо вдосконалення податкового законодавства для забезпечення дотримання прав і обов’язків платників податків.

Законом передбачено, зокрема:

— вдосконалення положення щодо оподаткування ПДФО власно вирощеної сільгоспродукції та звільнення від сплати ПДВ платників ЄП 3-ї групи на особливих умовах;

— продовження з 3 до 6 місяців періоду, протягом якого платники, які не мали змоги подати податкову звітність, повинні виконати обов’язок щодо повного подання звітності після закінчення особливого періоду;

— звільнення від оподаткування ввізним митом товарів, що ввозяться на територію України в режимі імпорту, та звільнення від ПДВ операцій з ввезення товарів на митну територію України платниками ЄП 1-ї і 2-ї груп та 3-ї групи, що сплачують податок за ставкою 2%, водночас спрощуються процедури митного оформлення таких товарів;

— звільнення від податку на нерухомість на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та тимчасово окупованих, а також за об’єкти житлової нерухомості, що стала непридатною для проживання у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації;

— повне звільнення від оподаткування ввезення ТЗ громадянами;

— звільнення від акцизного податку та ПДВ ввезення ТЗ суб’єктами спрощеної системи;

— особливості функціонування митних органів на період воєнного часу.

З текстом закону можна ознайомитись у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК». Аналіз частини наводимо у статтях цього номера «Що змінилося для спецгрупи з єдиного податку з 5 квітня: аналіз редакції» та «Звільнення від сплати податку на нерухомість та зміни у пільгах з екоподатку: аналіз Закону №2142», решту проаналізуємо в наступному номері «ДК».

Закон України від 24.03.2022 р. №2142-IX чинний з 05.04.2022 р.


З 1 квітня — нові довідники податкових пільг

! Платникам податків

1 квітня 2022 року ДПСУ на офіційному вебпорталі опублікувала нові (станом на 01.04.2022 р.):

— Довідник податкових пільг №107/1, що є втратами доходів бюджету;

— Довідник інших податкових пільг №107/2.

У довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, державного мита, а також початок та кінець дії пільг.

Ознайомитися з довідниками можна на нашому сайті в розділі «Довідники».

Нагадаємо, що востаннє Звіт про податкові пільги подавався за 2019 рік. Тепер облік сум податкових пільг, отриманих суб’єктами господарювання, здійснюється контролюючими органами на підставі інформації, наявної в поданих такими суб’єктами господарювання податкових деклараціях.

Довідник податкових пільг №107/1,
що є втратами доходів бюджету,
та Довідник інших податкових пільг №107/2 чинні з 01.04.2022 р.


Діють зміни до Інструкції з організації примусового виконання рішень

! Боржникам, кредиторам, виконавцям

Міністерство юстиції внесло зміни до Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Мін’юсту від 02.04.2012 р. №512/5.

Інструкцію доповнено новим пунктом 23, який встановлює умови вилучення відомостей про боржника з Єдиного реєстру боржників без винесення постанови про відновлення виконавчого провадження за виконавчим провадженням, виконавчий документ за яким повернуто стягувачу.

Також відповідну зміну внесено до Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження, затвердженого наказом Мін’юсту від 05.08.2016 р. №2432/5.

Наказ Мін’юсту від 30.03.2022 р. №1285/5 чинний з 05.04.2022 р.


Розширено перелік транскордонних переказів для волонтерів

! Фізособам, суб’єктам ЗЕД

Нацбанк вніс зміни до своєї Постанови від 24.02.2022 р. №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану», а саме:

— дозволено фізособам переказувати іноземну валюту для купівлі низки товарів за кордоном у межах щомісячного ліміту 400 тис. грн (в еквіваленті за офіційним курсом НБУ). До таких товарів належать бронежилети, каски, шоломи, військова та тактична форма, військове та тактичне взуття, захисний одяг, оптичні прилади для слідкування, безпілотні літальні апарати, спальні мішки, каремати та засоби для надання домедичної допомоги;

— скорочено граничні строки розрахунків за експортно-імпортними операціями з 365 до 90 к. д. Нові вимоги застосовуються до операцій резидентів з експорту та імпорту товарів, здійснених з 05.04.2022 р.;

— повернуто стандартні вимоги до банків щодо проведення ними належного аналізу та перевірки документів (інформації) про валютні операції їхніх клієнтів. Спрощено вимоги до валютного нагляду з 04.04.2022 р., які застосовуються лише до низки операцій, зокрема: операцій резидентів та нерезидентів для проведення мобілізаційних та інших заходів, визначених законами України, що регулюють відносини у сферах забезпечення національної безпеки та оборони, операцій резидентів із виконання зобов’язань, які забезпечені державною гарантією, операцій МФО та деяких інших, а також операцій, сума яких не перевищує 400 тис. грн;

— розширено перелік винятків із заборони на здійснення видаткових операцій за рахунками в Україні юросіб, кінцевими бенефіціарними власниками яких є резиденти РФ або РБ, — для забезпечення можливості цих юросіб проводити виплату зарплати працівникам, сплачувати податки та інші обов’язкові платежі державі, а також здійснювати деякі інші операції. Їм дозволено продавати безготівкову валюту (крім російських та білоруських рублів), сплачувати банку комісії та інші платежі за надання банківських та інших фінансових послуг. Також їм дозволено здійснювати низку виплат, пов’язаних зі страхуванням, зокрема страхові виплати шляхом оплати закладам охорони здоров’я вартості наданої допомоги, а також виплати страхового відшкодування шкоди життю, здоров’ю, майну потерпілих за договорами «автоцивілки» (із деякими обмеженнями);

— з метою дотримання умов виконання міжнародних договорів надано можливість здійснювати переказ іноземної валюти для виплати пенсій громадянам України, які виїхали на постійне місце проживання за кордон, крім заборон, установлених Постановою №18 (зі змінами), а саме щодо переказів до РФ та РБ;

— дозволено реалізацію залишків пам’ятних та інвестиційних монет України, сувенірної продукції у філіях і відділеннях банків, якщо немає загрози життю та здоров’ю працівників і клієнтів.

Постанова НБУ від 04.04.2022 р. №68 чинна з 04.04.2022 р.


Як перейти на оподаткування як резиденту «Дія Сіті»

! Юрособам

Міністерство фінансів затвердило форму заяви про перехід юридичної особи на оподаткування як резидента «Дія Сіті» — платника податку на особливих умовах або відмову від такого оподаткування, а також Порядок її подання та розгляду.

Заява про перехід юридичної особи на оподаткування як резидента «Дія Сіті» — платника податку на особливих умовах або відмову від оподаткування подається засобами електронного зв’язку в електронній формі (у тому числі до уповноваженого органу під час звернення про набуття статусу резидента «Дія Сіті» у порядку, встановленому Законом «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні») з дотриманням вимог розд. II ПКУ та законів «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги».

Заява про перехід на оподаткування як резидента «Дія Сіті» — платника податку на прибуток підприємств на особливих умовах надсилається до контролюючого органу за податковою адресою такого платника не пізніше ніж за 15 к. д. до початку наступного календарного кварталу.

Заява про відмову від оподаткування резидента «Дія Сіті» — платника податку на прибуток підприємств на особливих умовах надсилається до контролюючого органу за податковою адресою такого платника не пізніше ніж за 10 к. д. до початку нового календарного року.

Розгляд заяви здійснюється контролюючим органом після надходження такої заяви засобами електронного зв’язку в електронній формі.

Контролюючий орган протягом 15 р. д. з дня надходження заяви надсилає платнику податку рішення про погодження (відмову у погодженні) заяви про перехід юридичної особи на оподаткування як резидента «Дія Сіті» — платника податку на особливих умовах або відмову від такого оподаткування за формою, наведеною у додатку до Порядку.

Рішення про погодження (відмову у погодженні) заяви надсилається юрособі у порядку, визначеному ст. 42 розд. II ПКУ.

Наказ Мінфіну від 17.03.2022 р. №99 чинний з 31.03.2022 р.


Небанківським фінустановам продовжено строки надання інформації за перевірками

! Небанківським фінустановам

Нацбанк вніс до своєї Постанови від 06.03.2022 р. №39 «Про врегулювання діяльності учасників ринку небанківських фінансових послуг, небанківських фінансових груп, учасників платіжного ринку, колекторських компаній та юридичних осіб, які отримали ліцензію на надання банкам послуг з інкасації» зміну, якою продовжив строки подання інформації учасниками ринку небанківських фінансових послуг щодо врахованих рекомендацій за результатами інспекційних перевірок, проведених у 2022 році.

Також відтерміновано подання планів заходів щодо виконання рекомендацій Нацбанку за результатами інспекційних перевірок або обґрунтованих пояснень про незгоду з ними.

Відповідно до зміни, зазначену інформацію учасники ринку небанківських фінансових послуг повинні подати впродовж 30 р. д. після припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Постанова НБУ від 30.03.2022 р. №66 чинна з 31.03.2022 р.


До кінця року установлено нульовий тариф на послуги постачальника «останньої надії»

! Енергетикам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, установила тариф на послуги постачальника «останньої надії» на рівні 0,00 грн/МВт·год.

Постанова НКРЕКП від 29.03.2022 р. №358 чинна з 01.04.2022 р. та діє до 31.12.2022 р.


Банкам відтермінували проведення зовнішньої оцінки ефективності

! Банкам

Національний банк вніс зміни до своєї Постанови від 25.02.2022 р. №23 «Про деякі питання діяльності банків України та банківських груп».

Зокрема, визначено, що банки, які мають провести зовнішню оцінку ефективності та якості роботи підрозділу внутрішнього аудиту в 2022 році з метою дотримання вимоги пп. 1 п. 32 розд. VII Положення про організацію внутрішнього аудиту в банках України, проводять таку оцінку в 2023 році.

Постанова НБУ від 31.03.2022 р. №67 чинна з 01.04.2022 р.


Ліцензіатів НКРЕКП зобов’язали вжити заходів щодо захисту інформації

! СН сфери енергетики та комунпослуг

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, встановила, що під час дії воєнного стану в Україні та до останнього дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного стану:

1) положення ліцензійних умов провадження господарської діяльності у сферах енергетики та комунальних послуг діють у частині, що не суперечить здійсненню заходів із захисту інформації, яка в умовах воєнного стану може бути віднесена до інформації з обмеженим доступом;

2) на вебсайтах ліцензіатів повинен бути закритий доступ до інформації, яка в умовах воєнного стану може бути віднесена до інформації з обмеженим доступом, зокрема щодо:

— місцезнаходження, стану та режимів роботи енергетичного обладнання виробників електричної та теплової енергії, системи передачі та розподілу електричної енергії, газотранспортної системи, газорозподільної системи, газосховищ, транспортування нафти, нафтопродуктів магістральним трубопроводом, системи централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення;

— диспетчерського управління та передачі електроенергії, оперативно-диспетчерського управління газотранспортною системою та транспортування природного газу, диспетчерського управління та транспортування нафти, нафтопродуктів магістральним трубопроводом;

— геодезичної інформаційно-технічної системи об’єктів газової інфраструктури, об’єктів електроенергетики, об’єктів у сфері теплопостачання, централізованого водопостачання і водовідведення, транспортування нафти та нафтопродуктів з прив’язкою до географічних даних у геодезичній інформаційно-технічній системі, технічної інформації (топологія мереж, газо- та трубопроводів, межі охоронних зон, технічна характеристика об’єктів);

— величини коефіцієнтів завантаження трансформаторних підстанцій основної мережі, для трансформаторних підстанцій — кількість трансформаторів, їх тип та номінальна потужність, для ліній електропередачі — рівень напруги, протяжність лінії, нумерація опор, переріз провідників тощо, для газосховищ — інформація про буферний обсяг газу, вільної потужності закачування, газотранспортної, газорозподільної системи, системи транспортування нафти, нафтопродуктів магістральним трубопроводом, системи централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення — діаметр, протяжність трубопроводу, інформація щодо споруд на них (ГРС, ГРП, ЦТП тощо);

— іншої наявної на вебсайтах інформації про енергетичне обладнання виробників електричної та теплової енергії, системи передачі та розподілу електричної енергії, газотранспортної системи, газорозподільної системи, газосховищ, системи транспортування нафти, нафтопродуктів магістральним трубопроводом, системи централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення, включаючи всю наявну проєктну документацію щодо таких мереж та трубопроводів;

3) ліцензіати мають забезпечити належне функціонування власної системи інформаційної безпеки відповідно до Загальних вимог до кіберзахисту об’єктів критичної інфраструктури;

4) ліцензіати мають забезпечити:

— наявність на власних вебсайтах інформації про ліцензіата, контактну інформацію, можливі шляхи оплати за надані послуги;

— роботу особистого кабінету споживача (через який, зокрема, забезпечити надання інформації про відновлення електро-, тепло-, водо- та газопостачання споживачів, щодо аварійних перерв у постачанні, орієнтовного часу відновлення постачання після аварійної перерви (якщо відомо) або неможливість відновлення у зв’язку із бойовими діями) та комунікацію зі споживачами, з дотриманням безпеки передачі даних та захисту персональних даних споживача;

— обмеження доступу та захист інформації про об’єкти споживачів, які забезпечують роботу:

органів державної влади (Верховної Ради, Кабміну, центральних органів виконавчої влади, органів судової влади тощо);

військових адміністрацій та органів місцевого самоврядування;

військових частин та територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки (в тому числі об’єктів, що використаються для територіальної громади в умовах воєнного стану);

телекомунікацій та зв’язку;

закладів охорони здоров’я державної або комунальної форми власності;

об’єктів ДСНС;

об’єктів, що забезпечують тепло-, газо-, електро- та водопостачання;

установ та органів юстиції;

правоохоронних органів (органів внутрішніх справ, органів прокуратури, СБУ);

підприємств повітряного, водного, автомобільного та залізничного транспорту;

інших об’єктів, визначених відповідною військовою адміністрацією.

Постанова НКРЕКП від 26.03.2022 р. №349 чинна з 26.03.2022 р.


Фітосанітарні процедури стали екстериторіальними

! Харчовикам

Кабмін постановив, що на період воєнного стану територіальні органи Держпродспоживслужби здійснюють свої повноваження за принципом екстериторіальності. Особи мають право звертатися та отримувати документи, адміністративні послуги та фітосанітарні процедури у сферах карантину та захисту рослин у будь-якому територіальному органі Держпродспоживслужби, а також звертатися щодо проведення фітосанітарної експертизи (аналізу) до будь-якої фітосанітарної лабораторії, що належить до сфери управління Держпродспоживслужби, за їх вибором.

Також визначено особливості здійснення фітосанітарних заходів та процедур, що запроваджуються на період воєнного стану та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування.

Постанова КМУ від 01.04.2022 р. №398 чинна з 02.04.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру