• Посилання скопійовано

Бронювання працівника: якого листа написати?

Військкомат вручив повістку голові ФГ (юрособi), який сам здійснює обробіток землі. Якого листа написати на його бронювання?

Статтями 12 і 25 Закону про мобілізацію передбачено таке поняття, як бронювання військовозобов’язаних працівників в умовах воєнного стану.

Постановою №194 (див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК») визначено порядок бронювання військовозобов’язаних за органами держвлади, іншими державними органами, а також підприємствами, установами, організаціями, які задовольняють потреби ЗСУ, інших військових формувань і населення в умовах правового режиму воєнного стану.

Тобто працівники певних органів, підприємств, організацій, установ можуть продовжувати виконувати свої посадові обов’язки у разі включення до списків, що складаються та затверджуються у порядку, передбаченому Постановою №194, отримуючи відстрочення від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час строком до 6 місяців.

Тож з метою своєчасного проведення весняно-літніх польових робіт, забезпечення виробництва сільгосппродукції та продовольства для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань та населення слід, за потреби, надіслати до Мінагрополітики на e-mail: mobagro2022@gmail.com лист з пропозиціями (додаток до Постанови №194) щодо бронювання військовозобов’язаних.

Лист довільної форми може мати такий зміст: «ФГ (юридична особа), керуючись статтями 12 та 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», звертається з проханням бронювання військовозобов’язаного працівника П. І. Б., якому була вручена повістка, на період проведення весняно-літніх польових робіт, щоб в подальшому забезпечити сільськогосподарською продукцією Збройні Сили України, інші військові формування та населення».

Форми листа та пропозиції доступні за посиланням (див. зразок).

Для підтвердження відстрочення від призову на військову службу під час мобілізації та воєнного часу орган держвлади видає військовозобов’язаному витяг із наказу Мінекономіки, який і підтверджує відстрочення від призову на військову службу (п. 5 Постанови №194).

Міноборони через Генштаб ЗСУ організовує доведення таких витягів до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Робиться це в одноденний термін.

Зразок листа до Мінагрополітики

Нормативна база

  • Закон про мобілізацію — Закон України від 21.10.1993 р. №3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».
  • Постанова №194 — Постанова КМУ від 03.03.2022 р. №194 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану».

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру