• Посилання скопійовано

Єдина звітність з типом «Довідковий»

Роботодавців цікавить, що це за тип «Довідковий» з'явився у новій єдиній звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Фахівці ПФУ та Мінфіну оперативно відповіли у листах від 22.01.2021 р. №2800-050102-1/2832 та від 27.01.2021 р. №11220-02-62/2362 (див. «ДК» №8/2021).

У новий рік — із новим звітом

Законами №115 та №116 змінено порядок подання звітності про нарахування ЄСВ. Зокрема, передбачено щоквартальне подання звітності про нарахування єдиного внеску в розмірах, визначених відповідно до Закону про ЄСВ, у складі звітності з ПДФО до податкового органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску у строки та порядку, встановлені ПКУ.

Згідно з пп. «б» п. 176.2 ПКУ особи, які відповідно до цього ПКУ мають статус податкових агентів, та платники єдиного внеску зобов'язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, Розрахунок (із розбивкою за місяцями звітного кварталу) до контролюючого органу за основним місцем обліку.

Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку — фізособі податковим агентом, платником ЄСВ протягом звітного періоду. Запровадження інших форм звітності із зазначених питань не допускається.

Відповідно до вимог законів №115 та №116 наказом Мінфіну від 15.12.2020 р. №773 затверджено:

форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Розрахунок);

— Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Порядок).

Термін подання податкової декларації з базовим (податковим) періодом календарний квартал визначено пп. 49.18.2 ПКУ: таку декларацію подають упродовж 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Навіщо існує Розрахунок типу «Довідковий»?

Для недопущення порушення прав застрахованих осіб на своєчасне отримання пенсійних та соціальних виплат впроваджено Розрахунок та додатки до нього, що містять персоніфіковані відомості, з типом «Звітний» як «Довідковий». У Розрахунку з типом «Звітний» як «Довідковий» зазначають інформацію щодо призначення пенсії застрахованим особам або матеріального забезпечення, страхових виплат (абзац сьомий п. 1 розд. III Порядку).

Від редакції: на практиці це означає, що такий Розрахунок складають за правилами звітного типу. Проте в ньому зазначають саме «Довідковий» тип і наводять інформацію лише щодо тих застрахованих осіб, заради яких цей проміжний Розрахунок подають!

Це підтверджують і коментовані листи. За ними, відповідно до норм Порядку, Розрахунок та додатки до нього з типом «Довідковий» платник ЄСВ подає у разі необхідності призначення поза межами звітного періоду застрахованим особам (та містять виключно інформацію про таких осіб):

1) пенсії;

2) або матеріального забезпечення;

3) або страхових виплат.

Крім позначки про довідковий тип Розрахунку у його «шапці», у рядку 035 додатка 1 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» (Д1) обирають потрібну позначку:

1) для призначення пенсії — у разі подання Д1 у складі Розрахунку з типом «Довідковий» для призначення пенсії застрахованим особам. У цьому разі Д1 має містити відомості для призначення пенсії щодо застрахованої особи, які подають за період до дати формування заяви на призначення пенсії (у Д1 позначка у рядку 035, у Д5 — у рядку 036, у Д6 — у рядку 034);

2) для призначення матеріального забезпечення, страхових виплат — у разі подання Д1 у складі Розрахунку з типом «Довідковий» для призначення матеріального забезпечення, страхових виплат застрахованим особам. У цьому разі Д1 має містити відомості для призначення інших соціальних виплат щодо застрахованої особи (у Д1 — позначка у рядку 035; у Д5 — у рядку 036).

У які строки подають довідковий Розрахунок?

У Порядку зазначено лише, що Розрахунок типу «Довідковий» подають протягом звітного кварталу в разі призначення пенсії або інших соціальних виплат застрахованій особі. Тобто строки подання такого звіту роботодавець начебто міг встановити сам і подавати його в разі потреби.

Проте така свобода порадувала небагатьох. Адже в чому тоді сенс квартального звіту, якщо на кожну заяву-розрахунок до Фонду соціального страхування (та інший подібний документ, який потребує перевірки страхового стажу) треба складати цей звіт окремо?

Ось що відповіли фахівці ПФУ:

1) якщо працівник іде на пенсію, довідковий Розрахунок подаємо після того, як працівник подасть заяву про призначення пенсії. Про необхідність подання роботодавець дізнається або зі звернення від Пенсійного фонду, або від працівника;

2) якщо працівник претендує на лікарняні/декретні, довідковий Розрахунок подаємо раніше або разом із поданням заяви-розрахунку до Фонду соціального страхування. Адже протягом 10 робочих днів після надходження заяви-розрахунку фахівці ФСС мають перевірити наявність даних про страхувальника в Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування, дані про сплату ЄСВ, коректність нарахованих виплат;

3) вперше подаватимуть Податковий розрахунок «Довідковий» ті роботодавці, у працівників яких настали страхові випадки з 1 лютого 2021 р. Позаяк розрахунковий період — 12 місяців або менший відпрацьований період, що передує місяцю настання страхового випадку. Тож, аби показати січневу заробітну плату та ЄСВ до закінчення звітного кварталу, роботодавцеві доведеться подати довідковий Розрахунок із даними про таких працівників;

Зверніть увагу

Iз роз'яснення ПФУ можна дійти висновку, що окремі довідкові розрахунки на кожного працівника подавати не потрібно. Орієнтуватися слід на перелік таких працівників, зазначених у заяві-розрахунку (на кожен такий документ — окремий довідковий Розрахунок, якщо інформація про працівників і місяці, які потрібні для перевірки страхового стажу, ще не надавалася раніше)!

4) те, що стосовно деяких працівників ви зазначили інформацію про певні місяці в проміжному «Довідковому» Розрахунку, не позбавляє вас обов'язку подати інформацію про них у «Звітному» Розрахунку! I взагалі — по суті, статус «справжнього» звіту матимуть будь-які типи Розрахунку, крім «Довідкового» (саме тому для нього не встановлено жорстких строків подання, тож не буде і штрафів за порушення строків!).

Iнформацію про осіб, зазначених у довідковому Розрахунку, необхідно також дублювати у звітному Розрахунку за відповідний звітний період (квартал). Тобто відображаємо одних і тих самих осіб двічі: уперше — у «Довідковому» посередині кварталу, удруге — у квартальному «Звітному» після закінчення кварталу.

АЛЕ! Якщо звітний квартал добіг кінця і потрібні будуть дані за квартал для призначення пенсії, матзабезпечення або страхових виплат, слід подати Розрахунок вже не «Довідковий», а просто «Звітний».

Наприклад, якщо заява-розрахунок до Фонду соціального страхування подається 09.02.2021 р., то до цього або одночасно треба подати до ДПС довідковий розрахунок щодо зазначених у цій заяві працівників і їхніх доходів за січень 2021 року.

Якщо ж заява-розрахунок до Фонду соціального страхування подається 01.04.2021 р., то подавати треба вже звітний Розрахунок (у жодному разі не «Довідковий») за I квартал 2021 р. (з даними про всіх фізосіб, які отримували у I кварталі доходи).

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру