• Посилання скопійовано

Переогляд на групу інвалідності

Працівникові встановлено інвалідність до 01.11.2021 р. Документи на МСЕК були подані, але через карантин МСЕК не розглядає продовження щодо групи. Як підтвердити правомірність застосування ставки 8,41%?

Частина 13 ст. 8 Закону про ЄСВ дає право під час нарахування ЄСВ на суми зарплати працівника — особи з інвалідністю застосовувати ставку 8,41%. Базою нарахування ЄСВ є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну й додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі.

Для можливості застосування пільгової ставки ЄСВ слід підтвердити встановлення працівнику інвалідності (пп. 5 п. 2 розділу III Iнструкції №4491).

1 Iнструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. №449.

Підтвердженням є засвідчена копія довідки до акта огляду МСЕК про встановлення групи інвалідності.

Завершують застосування пільгової ставки ЄСВ датою скасування інвалідності на підставі рішення МСЕК. Але якщо видана раніше довідка вже втратила чинність (а огляд МСЕК проводиться регулярно), то у роботодавця теж немає підстав застосовувати далі пільгову ставку ЄСВ!

Отже, роботодавець, у якого працює особа з інвалідністю, нараховує та сплачує ЄСВ за таку особу в розмірі 22% з нарахованої суми зарплати (та інших виплат) до дати отримання засвідченої копії довідки МСЕК, у тому числі у проміжок часу між датою, до якої було встановлено інвалідність, і датою отримання нової копії довідки МСЕК після переогляду.

Оскільки немає інших нормативних документів, які б давали право на застосування роботодавцем ставки 8,41% у період переогляду.

Зарахування працівника до категорії осіб з інвалідністю для виконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю так само можливе лише за чинною копією довідки МСЕК.

Тривалість щорічної основної відпустки особам з інвалідністю залежить від групи. Так, згідно з ч. 7 ст. 6 Закону про відпустки особам з інвалідністю I і II груп надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 к. д., а особам з інвалідністю III групи — 26 к. д. При цьому Мінсоцполітики вважає, що право на таку основну відпустку працівник має навіть у разі, якщо він надасть довідку про інвалідність із запізненням (лист від 29.12.2015 р. №774/13/116-15). Чи буде таке право у разі, якщо «запізнюється» у зв'язку з карантином сам огляд у МСЕК, або якщо в середині року інвалідність скасують, можна дізнатися у Мінекономіки. Але на нашу думку, право на таку відпустку за рік, хоча б частину якої працівник мав підтверджену МСЕК інвалідність, зберігається. Також ці особи мають право на відпустку без збереження зарплати, що передбачено п. 6 та 7 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки: до 30 к. д. щороку для осіб з інвалідністю III групи і до 60 к. д. щороку — I та II груп.

Крім того, п. 22 ч. 1 ст. 20 та п. 1 ст. 21 Закону №796-XII «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» дають особам з інвалідністю-«чорнобильцям» I та II категорій право на додаткову оплачувану відпустку — 14 р. д. на рік. А тривалість такої відпустки в календарних днях становить 16 к. д.

Також на період переогляду працівник з інвалідністю (I, II груп та «чорнобильці» I, II груп) втрачає право на ПСП у розмірі 150%. Тому він може написати заяву про відмову від підвищеної ПСП, і одночасно подати заяву про застосування ПСП у розмірі 100% (яка не вимагає особливих підстав).

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру