• Посилання скопійовано

Що нового

Змінено національний класифікатор професій

! Працедавцям, зокрема освітянам

Мінекономіки затвердило зміни до Національного класифікатора професій ДК 003:2010.

Принциповими новаціями є включення освітньої кваліфікації за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти до розділу «Професіонали» та остаточне прирівняння на ринку праці освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста і молодшого бакалавра.

Змінами скасовуються застарілі, а також затверджуються нові назви кваліфікаційних угруповань і професійні назви робіт, що не відображені в номенклатурі посад освітянського ринку праці, а також вносяться зміни до опису розділів класифікації професій.

Докладніше про зміни в Класифікаторі читайте в наступному номері «ДК».

Наказ Мінекономіки від 25.10.2021 р. №810
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 03.11.2021 р. офіційно не опублікований


У Держпраці додалося функцій

! Працедавцям

Кабмін вніс зміни до Положення про Державну службу України з питань праці, затвердженого постановою КМУ від 11.02.2015 р. №96. Зокрема, згідно зі змінами, Держпраці відповідно до покладених на неї завдань здійснює державний гірничий нагляд також з питань:

— повноти вивчення родовищ корисних копалин, гірничо-технічних, інженерно-геологічних, гідрогеологічних та інших умов їх розробки, будівництва та експлуатації підземних споруд, захоронення шкідливих речовин і відходів виробництва;

— виконання вимог щодо охорони надр під час встановлення кондицій на мінеральну сировину та експлуатації родовищ корисних копалин;

— повноти видобування оцінених запасів корисних копалин і наявних у них компонентів;

— додержання встановленого порядку обліку запасів корисних копалин, обґрунтованості та своєчасності їх списання.

Передбачено також, що Держпраці здійснює у передбачених законодавством випадках реєстрацію декларацій відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці, а також бере участь в атестації фахівців, які мають право проводити технічний огляд та/або експертне обстеження машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки.

Збільшився і перелік прав — тепер Держпраці для виконання покладених на неї завдань має право надсилати роботодавцям подання про невідповідність окремих посадових осіб займаній посаді, передавати матеріали відповідним органам для притягнення таких осіб до відповідальності згідно із законом.

Постанова КМУ від 28.10.2021 р. №1117 чинна з 03.11.2021 р.


Оновлено попереднє узгодження ціноутворення у контрольованих операціях

! Суб'єктам контрольованих операцій

Кабмін затвердив Порядок попереднього узгодження ціноутворення у контрольованих операціях, за результатами якого укладаються договори, що мають односторонній, двосторонній та багатосторонній характер, для цілей трансфертного ціноутворення.

Договором про попереднє узгодження ціноутворення, що має односторонній, двосторонній або багатосторонній характер, є письмова угода, що укладається між великим платником податків та ДПС за результатами проведення процедури узгодження ціноутворення, під час якої узгоджуються критерії визначення відповідності умов контрольованих операцій, що здійснюються або будуть здійснені платником податків, принципу «витягнутої руки».

За згодою ДПС та великого платника податків дія договору може бути поширена на весь звітний період, в якому його укладено, та/або на звітні періоди, які передують набранню ним чинності, якщо стосовно таких звітних періодів не проведена та не проводиться перевірка з питань дотримання платником податків принципу «витягнутої руки».

Укладення договору є вільним волевиявленням сторін процедури узгодження ціноутворення у разі досягнення ними згоди щодо предмета та положень такого договору.

Односторонній, двосторонній або багатосторонній характер договору визначається великим платником податків самостійно на дату звернення до ДПС за умови, що укладення договору двостороннього або багатостороннього характеру потребує надання підтверджень того, що контрагент великого платника податків звернувся до іноземного державного органу, уповноваженого адмініструвати податки і збори в державі, резидентом якої є сторона контрольованої операції, в цілях укладення договору.

Залучення до процедури узгодження ціноутворення іноземного податкового державного органу, уповноваженого адмініструвати податки і збори, здійснюється відповідно до міжнародного договору (конвенції) про уникнення подвійного оподаткування між Україною і такою державою.

З метою проведення підготовчого розгляду платник податків має право звернутися до ДПС із заявою про попереднє узгодження ціноутворення за формою згідно з додатком до Порядку для проведення підготовчого розгляду ДПС питання щодо проведення процедури узгодження ціноутворення.

Водночас втратить чинність попередній Порядок, затверджений постановою КМУ від 17.07.2015 р. №504.

Постанова КМУ від 28.10.2021 р. №1114 набирає чинності 01.01.2022 р.


У 2022 році КРАIЛ перевірить 26 суб'єктів господарювання

! Організаторам азартних ігор та лотерей

Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей визначила Перелік суб'єктів господарювання, які підлягають плановим заходам державного нагляду (контролю) у 2022 році.

До Переліку включено 26 суб'єктів господарювання.

Рішення КРАIЛ від 12.10.2021 р. №659 чинне з 12.10.2021 р.


Первинних дилерів відбиратимуть по-новому

! Фінустановам

Міністерство фінансів виклало в новій редакції Порядок відбору та функціонування первинних дилерів, затверджений наказом Мінфіну від 10.06.2009 р. №757.

Порядок встановлює процедуру відбору первинних дилерів та засади їх функціонування.

Первинними дилерами відповідно до Постанови КМУ від 14.04.2009 р. №363 «Про запровадження інституту первинних дилерів на ринку державних цінних паперів» є визначені Мінфіном фінансові установи, які взяли на себе зобов'язання співпрацювати з Міністерством у частині розвитку внутрішнього ринку державних цінних паперів в обмін на виключне право участі у розміщеннях облігацій внутрішніх державних позик та переважне право брати участь в інших операціях, що проводить Мінфін з такими облігаціями.

Відбір первинних дилерів проводиться у разі розірвання договору з одним або кількома первинними дилерами, у разі надходження звернень від претендентів на набуття статусу первинного дилера або за ініціативою Мінфіну.

Для участі у відборі претенденти, які мають намір укласти договір з Мінфіном, у встановлений в оголошенні строк до оголошеної дати його проведення подають до Мінфіну заяву про участь у відборі та надають:

копії ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку ЦП) — діяльності з торгівлі ЦП (дилерської та брокерської діяльності) та ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку ЦП) — депозитарної діяльності депозитарної установи, завірені у встановленому законодавством порядку. Претенденти, які не є депозитарними установами, мають надати довідку про відкриття сегрегованого рахунку в межах рахунків у ЦП депозитарних установ, відкритих у системі депозитарного обліку депозитарію НБУ;

інформацію про загальний обсяг торгівлі ОВДП, який має становити не менш як 1 млрд гривень протягом останнього року.

Наказ Мінфіну від 31.08.2021 р. №492
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 03.11.2021 р. офіційно не опублікований


Зміни у Правилах надання послуг з поводження з побутовими відходами

! Сміттярам

Кабмін вніс зміни до Правил надання послуг з поводження з побутовими відходами, затверджених постановою КМУ від 10.12.2008 р. №1070.

Так, уточнено, що плата виконавцю за індивідуальним договором про надання послуги з поводження з побутовими відходами складається з плати за послугу та плати за абонентське обслуговування, що вносяться споживачем виконавцю щомісяця однією сумою в порядку та розмірах відповідно до умов договору.

Також уточнено, що оплата послуг здійснюється не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим періодом.

Відповідно до змін у разі прийняття органом місцевого самоврядування рішення про зміну тарифів на послуги виконавець у строк, що не перевищує 15 днів з дати введення їх у дію, повідомляє про це споживачам з посиланням на рішення відповідного органу шляхом розміщення на офіційному вебсайті виконавця послуг. До змін передбачалося, що у разі зміни вартості послуги її виконавець повідомляє не пізніше ніж за 30 днів про це споживачеві із зазначенням причин і відповідних обґрунтувань.

Також викладено у новій редакцій Типовий договір про надання послуг з поводження з побутовими відходами та затверджено Типовий індивідуальний договір про надання послуг з поводження з побутовими відходами.

Постанова КМУ від 28.10.2021 р. №1124
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 03.11.2021 р. офіційно не опублікована


З 1 квітня 2022 року запроваджуються електронні рецепти на ліки

! Усім

З метою посилення контролю за призначенням та відпуском рецептурних лікарських засобів Міністерство охорони здоров'я внесло зміни до низки своїх документів.

Так, змінами до Наказу МОЗ від 19.07.2005 р. №360 «Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Iнструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків» установлено, що з 01.04.2022 р. виписування рецептів на лікарські засоби, які згідно з інструкцією для медичного застосування лікарського засобу підлягають відпуску за рецептом, здійснюється у формі електронного документа — електронного рецепта.

Змінами до затвердженого вищезазначеним наказом Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів передбачено, що з 01.04.2022 р. відпуск рецептурних лікарських засобів з аптек та аптечних пунктів здійснюється за електронними рецептами, виписаними медичними працівниками. Аптекам та аптечним пунктам дозволяється здійснювати відпуск рецептурних лікарських засобів, виписаних до 1 квітня 2022 року на паперових рецептах, у встановленому порядку.

Iз затверджених тим же наказом Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення вилучено норму, згідно з якою суб'єкт господарювання самостійно приймає рішення про запровадження виписування електронних рецептів, крім випадків, коли вимоги щодо обов'язкового виписування електронного рецепта визначено законодавством. Ця зміна набирає чинності з 01.04.2022 р.

Наказ МОЗ від 16.09.2021 р. №1971
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 03.11.2021 р. офіційно не опублікований


Митниця буде моніторити відповідність умовам спеціального транзитного спрощення

! Транзитерам

Кабмін вніс зміни до Постанови КМУ від 12.08.2020 р. №705 «Деякі питання надання дозволу на застосування спеціального транзитного спрощення», затвердивши форму плану здійснення заходів з моніторингу відповідності підприємства умовам для надання дозволу на застосування спеціального транзитного спрощення та Порядок планування та здійснення митними органами моніторингу відповідності підприємства умовам для надання дозволу на застосування спеціального транзитного спрощення.

План здійснення заходів з моніторингу формується митницею за місцезнаходженням підприємства, якому надано дозвіл на застосування спеціального транзитного спрощення. Такий план затверджується наказом митниці за місцезнаходженням підприємства.

Перший план моніторингу затверджується митницею протягом 15 р. д. з дня надання дозволу на застосування спеціального транзитного спрощення та формується із заходів з моніторингу відповідності, що мають бути обов'язково включені до такого плану, визначених їх періодичністю. Наступні плани моніторингу затверджуються митницею щороку до 15 січня.

Якщо за результатами моніторингу відповідності виявлено невідповідність підприємства хоча б одній умові для надання дозволу, митниця за місцезнаходженням підприємства невідкладно, але не пізніше ніж наступного робочого дня з дня виявлення такої невідповідності повідомляє підприємство про виявлену невідповідність та надсилає до Держмитслужби подання про зупинення дії дозволу на застосування спеціального транзитного спрощення.

Постанова КМУ від 28.10.2021 р. №1120
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 03.11.2021 р. офіційно не опублікована


Малі та середні підприємства одержать підтримку за договорами фінлізингу

! Суб'єктам малого та середнього підприємництва

Кабмін вніс зміни до Постанови КМУ від 24.01.2020 р. №28 «Про надання фінансової державної підтримки», зокрема, доповнивши її Порядком надання фінансової державної підтримки суб'єктам малого та середнього підприємництва за договорами фінансового лізингу.

Надання фінансової державної підтримки суб'єктам підприємництва за договорами фінансового лізингу здійснюється Фондом розвитку підприємництва (далі — Фонд). Для виконання вимог цього Порядку Фонд затверджує програму фінансової державної підтримки суб'єктів малого та середнього підприємництва за договорами фінансового лізингу, яка може містити додаткові умови для уповноважених банків та/або уповноважених лізингодавців у визначених цим Порядком межах.

Строк, протягом якого суб'єкти підприємництва можуть звернутися за отриманням державної підтримки, становить три роки з дня набрання чинності цим Порядком.

Державна підтримка надається через банки та лізингодавців, що відповідають критеріям, визначеним у додатку, та підписали з Фондом договір про співробітництво за формою, затвердженою Фондом (далі — уповноважені банки та уповноважені лізингодавці відповідно).

Державна підтримка надається в межах отриманих Фондом коштів, передбачених у державному бюджеті, у вигляді часткової компенсації Фондом винагороди за договорами фінансового лізингу, укладеними уповноваженими банками або уповноваженими лізингодавцями із суб'єктами підприємництва.

Також відповідні зміни внесено до затверджених згаданою постановою Порядку надання фінансової державної підтримки суб'єктам малого та середнього підприємництва та Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів, а також до Порядку використання коштів державного бюджету, передбачених для забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва, затвердженого постановою КМУ від 24.01.2020 р. №29.

Постанова КМУ від 21.10.2021 р. №1106 чинна з 28.10.2021 р.


1 листопада внесено зміни до Правил дорожнього руху

! Учасникам дорожнього руху

Кабмін вніс зміни до Правил дорожнього руху, затверджених постановою КМУ від 10.10.2001 р. №1306.

Зокрема, надано розширення визначення поняття «велосипедна доріжка», а також запроваджено поняття «велосипедна смуга», «велосипедний переїзд».

Так, «велосипедна доріжка» — доріжка з покриттям поза межами проїзної частини вулиці та/або дороги, розташована окремо чи суміжно з тротуаром або пішохідною доріжкою, що призначена для руху на велосипедах, і позначена дорожнім знаком 4.14 та горизонтальною розміткою 1.36.

«Велосипедна смуга» — смуга, призначена для руху на велосипедах у межах проїзної частини вулиці та/або дороги, яка позначена дорожнім знаком 5.88 та відповідною горизонтальною дорожньою розміткою.

«Велосипедний переїзд» — місце перетину велосипедистами проїзної частини в межах перехрестя або поза ними, позначене дорожньою розміткою 1.15.

Визначено, що велосипедисти повинні переїжджати проїзну частину по велосипедному переїзді, а у разі його відсутності — відповідно до вимог Правил дорожнього руху.

У місцях, де рух регулюється, велосипедисти повинні керуватися сигналами регулювальника або світлофора.

Також викладено у новій редакції розділи 33 «Дорожні знаки» та 34 «Дорожня розмітка».

Постанова КМУ від 29.09.2021 р. №1091 чинна з 01.11.2021 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру